Nylig gjennomført International Conference On Intellectual Disabilities i Oslo og Trondheim juni 2013.

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)


Her en smakebit på tema for plenumsfordragene:
Konferansen i Oslo ble åpnet av statssekretær Kjetil Andreas Ostling i Barne -, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Han pekte på alles ansvar for å skape gode levekår, og ansvar for å lære mer. Nasjonale myndigheter har et spesielt ansvar for å se til at lover og prinsipp blir overholdt. Lokale myndigheter kan imidlertid noen ganger komme i konflikt med nasjonal politikk, som for eksempel i boligbygging.
Første hovedtaler var Oliver Lewis som er Executive Director i the Mental Disability Center i Budapest, Ungarn. Lewis presenterte noen av de globale utfordringene i å implementere menneskerettighetene for personer med utviklingshemming. Han pekte blant annet på at retten til å leve i lokalsamfunnet, juridiske rettigheter og retten til inkludering i utdanning langt i fra er oppnådd. Lewis viste spesielt til artikkel 12 i Fn-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne som omhandler likhet for loven. Artikkel 12 innebærer at personer med nedsatt funksjonsevne har rett til overalt å anerkjennes som en person i rettslig henseende (1), og har rettslig handleevne på lik linje med andre, på alle livets områder (2).
Dr. Ruth Luckasson fra Universitet i New Mexico og Dr. Michael Wehmeyer fra Universitet i Kansas la begge vekt på utvidete rettigheter og økte forventinger i oppnåelsen av like muligheter. Dr. Luckasson diskuterte begrepet «samtykke» og ordningen med verge (guardianship). Hun viste til at det er mange problemer med bruk av verge, som for eksempel at det er lite ressurser og opplæring av verge, ordningen har en tendens til å bli permanent, vanskelig å komme seg ut av, og er noen gang brukt som trussel. Luckasson viste også til at artikkel 12 i Fn-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne er et viktig verktøy for fremme egne rettigheter. Dr. Wehmeyer tok et historisk tilbakeblikk på normaliseringsbegrepet slik Nirje formulerte det til empowerment – bevegelsen og vekt på  selvbestemmelse.

I Trondheim ønsket Jens Petter Gitlesen, leder for NFU, Norsk Forbund for Utviklingshemmede, velkommen til konferansen. Gitlesen tok opp nytten av normaliseringsbegrepet i forskningen om levekår. Han oppfordret også til et bedre samarbeid med politikere.
Dr. Beadly-Brown , the Tizard Centre ved Universitetet i Kent, England, presenterte en tilnærming for å fremme et godt liv og god livskvalitet, active support. Dette et en metode og arbeidsform der individet er i fokus. Ansatte legger vekt på aktivitet og deltagelse, der hvert øyeblikk anses å ha et potensiale for deltagelse. Engasjement og nærvær bedrer også andre livsområder enn i bolig og dagligliv.
Dr. Emy Hewitt fra Universitetet i Minnesota, diskuterte kunnskapsstatus på området livskvalitet der personer mottar tjenester stor deler av livet. I 2012 møttes en gruppe forskere for å diskutere status og resultater fra forskningen. Gjennomgangen gjaldt områdene sosial inkludering, selvbestemmelse, helse, arbeid, tjenester i bolig og støtte til familier. Fokuset nå blir i større grad å bringe kommunen til personer med utviklingshemming, hvordan «gjøre» inkludering. Større fokus på familienes rolle og søskens situasjon. Hewitt oppsummerer med at vi vet mye som hva skal til, men hvorfor så vanskelig å få til inkludering og god livskvalitet i stor skala.
Siste foredragsholder var Dr. Jan Tøssebro, NTNU, Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet i Trondheim. Tøssebro presenterte utviklingen i levekår de siste 20 år, etter nedleggelsen av institusjonene på tidlig 90-tallet. Mye er blitt bedre, tilstedeværelse og synlighet i lokalsamfunnet er bedre, flere personer får mer tjenester – men det handler også om revolusjonen som forsvant. Tøssebro pekte blant annet på at New Public Managment og utviklingen av lokal organisering i kommunene vanskeliggjør inkludering og gode tjenester, for eksempel at det er stor avstand mellom de som yter tjenester og kjenner personene som trenger hjelpen, og de som tildeler tjenestene lokalt. Ideologien og prinsippene som lå i ansvarsreformen må løftes frem fra stillheten.
 
Konferansene er et samarbeid mellom NAKU, Universitetet i Oslo , NTNU – Universitetet i Trondheim, og Universitetet i Minot, USA.
En grundigere presentasjon av talerne finner du her .  Følg med på NAKU sine nettsider for mer informasjon om konferansen.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon