«Om psykisk utviklingshemming» til Danmark
− Da jeg oppdaget filmen sendte jeg e-post til de andre i organisasjonen, og spurte om ikke vi skulle lage en tilsvarende film.
Det sier Anni Sørensen. Hun er leder for organisasjonen LEV i Danmark. LEV tilsvarer NFU i Norge. Hun forteller at de ikke har en tilsvarende film i Danmark.
− Måten filmen er laget på er veldig inspirerende. Filmen trekker fram både fagfolk og vanlige mennesker, sier Sørensen.
Men i stedet for å lage en egen film, kontaktet LEV NAKU for å undersøke muligheten for dansk teksting på filmen. Dette sa NAKU selvfølgelig ja til.
− Dette er en film som kan brukes til mange forskjellige målgrupper, og det synes vi er helt fantastisk, sier Sørensen.
− Jeg skal se filmen sammen med min utviklingshemmede sønn, legger hun til.
Vil nå så mang som mulig
Sørensen håper nå at flere i Danmark oppdager filmen.
− I 2018 skal vi legge en plan for hvordan vi skal formidle filmen videre, både til pedagoger og politikere, sier hun.
Hun mener filmen kan bidra til å gi utviklingshemmede mer oppmerksomhet.
− Dette er en gruppe der er vanskelig å få nok oppmerksomhet rundt. Jeg tror filmen kan hjelpe til med dette, sier Sørensen.
Hun mener filmen kan være en god bidragsyter til å øke kunnskapen om utviklingshemming.
− Kunnskapsnivået i Danmark er ikke høyt nok. Før kunne man få en treårig spesialisering på dette feltet, men det tilbudet er nå nedlagt. Det er bekymringsfullt at de som i dag blir utdannet i Danmark har liten kunnskap om denne gruppa, sier Sørensen.
− Kunnskapen denne filmen gir er veldig anvendbar, legger hun til.
Teksting på flere språk
Bente Møller-Jensen er koordinator Netnord, medlem hos TAVSgruppen og spesialpedagog i Jammerbugt kommune i Danmark. Også hun oppdaget filmen fra NAKU i høst.
− NAKU er flinke til å formidle informasjon og jeg følger NAKU på Facebook. Det var der jeg oppdaget filmen, sier Møller-Jensen.
I likhet med Sørensen mener hun at det er et behov for en slik film også i Danmark.
− Slike filmer gjør temaet lett tilgjengelig og forståelig. Jeg tror både fagpersonell og pårørende vil ha nytte av å se filmen, sier Møller-Jensen.
Hun håper det i framtiden kommer flere filmer som tar for seg ulike tema.
Filmen «Om psykisk utviklingshemming» finnes nå med norsk og dansk undertekst. I tillegg vil det i løpet av våren 2018 være mulig å se filmen med engelsk og samisk undertekst, samt på tegnspråk.