Nasjonal konferanse om voldsforebyggende programmet VIP

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

NAKU deltok på den første nasjonale VIP-konferansen som gikk av stabelen i Hamar 25. oktober. Konferansen samlet over 60 deltakere til faglig utbytte og erfaringsutveksling fra prosjektet VIP-voldsforebygging.

Kort om VIP
VIP er et voldsforebyggende program for personer med intellektuell funksjonsnedsettelse. Hensikten med VIP-kurs er at kursdeltagerne får bedre evne til å forstå egne følelser og evne til å sette grenser og forstå hva som er vold og overgrep. Likestillingssenteret har kjørt instruktørkurs i VIP-programmet siden 2019.

Bilde viser syv mennesker som står på rekke, ser inn i kameraet og smiler

Les også reportasjen om VIP i kunnskapsbanken: Kongsvinger satser på voldsforebygging

Om konferansen
Annette Solberg, seniorrådgiver ved Likestillingssenteret forteller at målet med konferansen var å gi VIP-kommunen, referansegruppen og andre involverte informasjon om ny forskning innen feltet, samt samle erfaringer med VIP (Viktig interessant person) i kommunene.

Bilde viser to damer som foreleser, en står ved en pc og den andre ser mot henne. Dagen startet med at Tone Åker, Høgskulen på Vestlandet og Kristina Areskoug, Högskolan Väst, Sverige/OsloMet holdt innlegg om lederforankring og presenterte foreløpige funn i følgeforskning av VIP-programmet. Deretter fortalte Maria Ingemarson ved Marie Cederschiöld högskola om planlagt effektstudie av VIP-programmet i Sverige. 

En mann foreleser, han står ved en pc og et lerret. På lerretet står det TryggEst. John-Ingvard Kristiansen ved Bufdir var siste foreleser på programmet. Han informerte om TryggEst, og hva innebærer det å være en TryggEst-kommune, samt hva skal til for å bli det. Les mer om TryggEst på Bufdir sine sider. Bufdir har også en spilleliste på Youtube med filmer som er laget. Der finner du også filmen, TryggEst: Vold og overgrep mot personer med utviklingshemming. 

Workshop og erfaringsutveksling stod på programmet etter lunsj. 

Stort engasjement for VIP
Annette Solberg sier at dagen viste at de ansatte i kommunene har stort engasjement for VIP og opplever at det er viktig for mennesker med intellektuell funksjonsnedsettelse i deres tjenester.

- Samtidig viste diskusjonene at det er utfordrende å skape interesse i hele kommunen og nå ut til de som trenger det. Nå vil Likestillingssenteret og Nok. Hamar se nærmere på hva de kan gjøre for å nå enda bedre ut, avslutter Solberg. 

--------
Bilde 1: Annette Solberg og de andre på Likestillingssenteret presenterer kursdeltakerne som har gjennomført VIP-kurs. 
Bilde 2: Ansatte på Likestillingssenteret, fv. Elisabeth Strøm, Annette Solberg, Frøydis Sund, Heidi Rognlidalen og Henrik Harvey. 
Bilde 3: Tone Åker, Høgskulen på Vestlandet og Kristina Areskoug, Högskolan Väst, Sverige/OsloMet
Bilde 4: John-Ingvard Kristiansen, Bufdir. 

Bildene er tatt av Likestillingssenteret v/ Jørgen Berg-Sollien 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon