Samling for økt beslutningsstøtte til personer med utviklingshemming
Denne uken har Utviklingssentrene for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) i Sogn og Fjordane, Hordaland, Fonna og Rogaland, sammen med Senter for omsorgsforskning vest (SOFV), arrangert en samling for prosjektet “Praksisnær veiledning for økt beslutningsstøtte til personer med utviklingshemming”. Kommunene Haugesund, Stavanger, Sunnfjord, Austevoll og Bergen deltar i prosjektet og var representert på samlingen. USHTene har mottatt tilskudd til prosjektet fra Helsedirektoratet.
Les mer om beslutningsstøtte i kunnskapsbanken.
Om prosjektet
Rådgiver Siv Bjønnum (t.h.) fra USHT Vestland (Hordaland) forteller at prosjektet skal tilpasse og videreutvikle et rammeverk fra nasjonal og internasjonal forskningslitteratur for å øke personalets kompetanse i beslutningsstøtte.
– Tilpasning og utvikling av rammeverket skjer i samarbeid mellom praksisfeltet, USHT og SOFV. Dette er et kombinert kompetansehevings- og forskningsprosjekt, sier Bjønnum.
USHTene har knyttet til seg en virksomhet i en kommune i hver region som skal bidra i gjennomføringen og utprøvingsfasen av prosjektet.
– En av hensiktene med prosjektet er å øke graden av selvbestemmelse og dermed forbedre tjenestene til personer med utviklingshemming
Les mer om prosjektet på USHT sin hjemmeside.
Fokusgruppeintervju og erfaringsdialoger
-Høsten 2023 arrangerte vi samlinger med mål om å øke kompetansen hos ansatte og få innsikt i deres beslutningstøttepraksiser, sier Bjønnum.
På samlingene deltok forskere fra SOFV og USHT som gjennomførte fokusgruppeintervju, og observerte og noterte samtalene i flere erfaringsdialoger. I løpet av samlinger og veiledning med ansatte i tjenesten har prosjektet testet ut et beslutningstøtterammeverk (utviklet i Australia) og begynt tilpasset det til norske forhold.
-Prosjektet skal støtte virksomhetsledere i å styrke ansattes kompetanse, slik at de kan hjelpe personer med utviklingshemming til å uttrykke egne ønsker og ta egne beslutninger, forteller Bjønnum
To dagers samling 29. -30. oktober
-Målet med denne samlingen er, i tillegg til å dele erfaringer med å gi beslutningstøtte og faglig påfyll, å lage en plan for å spre og ta i bruk rammeverket på eget tjenestested.
Sølvi Linde (t.v.) har formidlet forskningsresultatene og sjekket med deltakerne om de kjenner seg igjen disse.
-Det skapte gode samtaler og engasjement, og informantene bekreftet at de kjente seg igjen i det hun presenterte, forteller Bjønnum.
- Vi fokuserte også på å inspirere deltakerne til å bruke ulike strategier i ulike deler av beslutningstøtteprosessen, og sørge for at disse blir skreddersydde. NAKU ved Linda Barøy deltok for å snakke om skreddersydde strategier, sier Bjønnum.
Dag to inneholder kunnskapsheving om det å være mentor på eget arbeidsted samt forbedringsmetodikk.
Veien videre
I etterkant av samlingen får kommunene oppfølging av USHT og veiledning i forbindelse med de aktivitetene de skal gjennomføre lokalt. Kommunene skal ta i bruk rammeverket for beslutningstøtte på et tjenestested og gi tilbakemelding til USHT om sine erfaringer.
-Vi er interessert i å få innblikk i hva som har fungert og hva de trenger mer av, understreker Bjønnum
Resultatet av prosjektet skal bli en fagressurs som inneholder en beskrivelse av et rammeverk med tilhørende veileder og annet støttemateriell som kan anvendes av alle som yter tjenester til personer med utviklingshemming.
-Det vil være et verktøy som er implementeringsklart, med nasjonal verdi, utviklet med mål om videre spredning, påpeker Bjønnum.
Hun avslutter med å si at det er givende å være sammen med så mye engasjerte fagfolk som villig deler sine erfaringer.
-Vi har med oss dyktige fagfolk med ulike erfaringer og evne til å reflektere over egen praksis. Dette gir innsikt i beslutningstøttepraksiser og hva som bidrar til å legge til rette for beslutningsvennlige miljø.