Opplæring av erfaringskonsulenter

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Bilde av mennesker som sitter rundt et bord

Lillestrøm kommune utdanner nå erfaringskonsulenter – en ny rolle som skal bidra til å styrke og forbedre Bo- og miljøarbeidertjenestene (BooM) i kommunen. En erfaringskonsulent er en person som har egenerfaring med å motta helse- og omsorgstjenester, og som bruker denne erfaringen aktivt i arbeid med tjenesteutvikling, brukermedvirkning og støtte til andre brukere. Rollen bygger på prinsippet om at personlig erfaring er en verdifull ressurs i utviklingen av bedre og mer treffsikre tjenester. NAKU møtte Elisabeth Antonsen (fagkoordinator) og Christina Pettersen (spesialkonsulent) i Lillestrøm kommune for å høre mer om prosjektet og deres erfaringer så langt.

Om prosjektet
Lillestrøm kommune søkte Statsforvalteren i Akershus om midler til å utvikle et opplæringsprogram for erfaringskonsulenter, og fikk tildelt prosjektmidler. Prosjektet startet rett før sommeren i fjor. I oppstartsfasen besøkte de Erfaringsskolen og Erfaringssentrum i Oslo for å hente inspirasjon og råd. – Dette var nyttig for oss, selv om målgruppen deres er noe annerledes enn vår, sier Antonsen.

Kommunen har hatt brukerråd siden 2017, men ser at erfaringskonsulenter er et verdifullt supplement til brukerråd. Antonsen og Pettersen formidler at erfaringskonsulenter representerer en annen type ressurs, de deltar aktivt i tjenesteutviklingen og har en direkte påvirkning på hverdagen til tjenestemottakere.

-For at erfaringskonsulenter skal ha trygghet i rollen og bli tatt på alvor, må de ha nødvendig kunnskap og kompetanse. Derfor har vi utviklet og testet et kurs som gir de akkurat dette. For vi mener at en formalisert rolle gir økt status, og med grundig opplæring får erfaringskonsulentene større gjennomslagskraft og respekt i møte med fagpersoner og andre nøkkelpersoner sier Pettersen.

-Vi ser også at opplæringsprogrammet kan være relevant for representanter for brukerråd, ikke bare erfaringskonsulenter, sier Antonsen.

Kommunen har opprettet en hjemmeside med informasjon om erfaringskonsulenter i Bo- og miljøtjenesten. 

Hvorfor er erfaringskonsulenter viktige?
- De kan bidra til å styrke kvaliteten på tjenestene ved å bringe inn et unikt perspektiv.

- De kan bidra til økt tillit og bedre relasjoner mellom brukere og ansatte.

- De fremmer reell brukermedvirkning, som er et sentralt prinsipp i helse- og omsorgstjenestene.

- De kan bidra til innovasjon og forbedring i tjenestene ved å utfordre etablerte praksiser

Om kurset
Kurset gir opplæring innen følgende temaer fordelt på 7 kursdager;

- Rettigheter og tjenestene: Kunnskap om egne rettigheter og hvordan tjenestesystemet fungerer.
Trygghet i rollen: Hva det innebærer å være erfaringskonsulent, og hvordan møte utfordringer.
Påvirkning og samarbeid: Hvordan påvirke tjenester i samarbeid med ansatte, ledere og politikere.
Kommunikasjon av erfaringer: Hvordan dele egne erfaringer på en måte som gir påvirkning og blir tatt på alvor.

-Disse temaene er valgt for å gi erfaringskonsulenter innsikt i egne rettigheter, trygghet i rollen og forståelse av hva rollen innebærer, forteller Antonsen.

Opplæringsprogrammet er nå under utprøving. – Vi har åtte deltakere som tester det ut, og de skal gi oss tilbakemeldinger, forteller Pettersen. – Da får vi se hvordan det fungerer i praksis, og gjøre justeringer basert på det de melder tilbake. Allerede nå har deltakerne gitt uttrykk for at de har fått ny kunnskap gjennom kurset – kunnskap de ikke hadde fra før.

Erfaringskonsulentenes roller og oppgaver
De som fullfører kurset kan søke om å bli erfaringskonsulenter, og så langt har Lillestrøm kommune ansatt to personer i denne rollen.  

-Våre erfaringskonsulenter ansettes ikke i tjenesten som for eksempel en miljøterapeut eller miljøarbeidere. De påvirker tjenesten på en annen måte, forklarer Antonsen. - Erfaringskonsulenter holder foredrag, bidrar til å gjøre tekster mer lettleste, deltar i ansettelsesprosesser og samarbeider om fagutvikling.

Pettersen forteller om en uttalelse av erfaringskonsulent Pernille Rudi som holder og utvikler egne kurs for ansatte og tjenestemottakere.

 «En tidligere lærer sa engang at det aldri kom til å bli noe av meg, han skulle sett meg nå! Jeg er endelig der jeg vil være i livet – jeg gir andre en mulighet til å bli hørt!»

Rudi holder blant annet førstehjelpskurs for tjenestemottakere og kurs for ansatte som handler om å jobbe i andres hjem.

Veien videre
Vi har nå søkt om midler til å gå videre med implementeringen av erfaringskonsulenter og til å utvikle hvordan vi skal bygge opp og følge opp nettverket, forteller Antonsen. - Noe av dette har vi allerede på plass, og vi kommer til å fortsette dette arbeidet. Vi ønsker at erfaringskonsulentene skal ha et ha et faglig og sosialt nettverk og der de blir fulgt opp av jobbspesialister.

Bo- og miljøtjenesten har en Instagram konto.

NAKU takker Elisabeth Antonsen og Christina Pettersen i Lillestrøm kommune for å dele dette spennende arbeidet. Vi tar gjerne kontakt igjen etter hvert for å høre mer om deres erfaringer.

Vi er opptatt av å dele gode eksempler fra praksis som vi tenker er nyttig for ansatte i andre kommuner å kjenne til. Holder din kommune på med noe spennende som du tenker andre kommuner kan ha nytte av? Ta gjerne kontakt med oss på kontakt@naku.no. Du finner også kontaktinformasjon på vår hjemmeside

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon