Disputas om arbeid, dagaktivitet, livskvalitet og utviklingshemming

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Doktorgraden til Reinertsen viser at arbeid er svært viktig for utviklingshemmedes livskvalitet, selv når arbeidet er ulønnet. Livskvalitetsundersøkelsen kan kort oppsummeres med at nøkkelen til god livskvalitet ligger i tilgang til arbeid. Med ny kunnskapsstatus om livskvalitet blant utviklingshemmede som brukere av arbeids-/aktivitetstiltak, så får vernepleiererne et bedre grunnlag for å utøve faglig skjønn i prosessen med å "gi omsorg, veiledning og tjenester ut fra brukeres behov, med sikte på økt livskvalitet og velferd" (utdannings- og forskningsdepartementet, 2005, s. 8).
Utviklingshemmede, som brukere av et tjenestemarked, skal altså ved hjelp av blant andre vernepleiere, settes inn i tiltak og tjenester som gir så god livskvalitet som mulig. Resultatene viser ogå at vernepleierne vurderer livskvalitet som signifikant høyere blant utviklingshemmede i Varig Tilrettelagt Arbeid (VTA), sammenlignet med utviklingshemmede i kommunale dagtilbud.
Den nasjonale tilstandsrapporten om arbeids- og aktivitetssituasjonen blant personer med psykisk utviklingshemming som Reinertsen tidligere har itarbeidet kan du lese mer om her.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon