Forlik mellom Sandnes kommune og NFU Sandnes lokallag vedrørende botilbud

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
NFU Sandes lokallag stevnet Sandnes kommune og krevde rettslig prøving av botilbudet for 12 personer med utviklingshemming og 12 personer med psykiske vansker.

NFU har gått til sak på bakgrunn av at de mener botilbudet Sandnes kommune gir i denne aktuelle saken er i strid med ansvarsreformens målsetting med å avvikle institusjonsomsorgen. Sandnes kommune viser til at dette ikke har vært å oppfatte som institusjon. Sentrale fagpersoner har vært innkalt som vitner.

NAKU sitt siste nummer av magasinet UTVIKLING omhandlet boformer for personer med utviklingshemming. Magasinet viser spennet i det tilbudet som gis, og viser også til de sentrale føringene som legges til grunn for botilbudet til personer med utviklingshemming.

Rettsforliket fra Stavanger tingrett inneholder blant annet disse sentrale punktene:
  • Sandnes kommune forplikter seg til å gjennomføre en evaluering av utforming av botilbudet og drift av botilbudet i Hanamyrveien 1.
  • Evalueringen skal gjennomføres slik at evalueringsrapporten kan forelegges bystyret i Sandnes senest 01.01.2011.
  • Evalueringen skal gjennomføres ved bruk av eksterne sakkyndige med høy faglig kompetanse på utforming og drift av botilbud for psykisk utviklingshemmede og kompetanse. Dette for å vurdere samlokalisering av ulike grupper av beboere på den måte som er gjort i Hanamyrveien 1. Eller på lignende eller tilsvarende måte.
  • Sandnes kommune skal utarbeide et forslag til sakkyndige, mandat og program for evalueringen. Dette skal forelegges NFU .
  • NFU skal gis anledning til å gjennomgå utkast til rapporten før den avgis som endelig.
  • NFU skal ha anledning til å gjennomgå administrasjonens utkast til saksframlegg til bystyret og gis anledning til å komme med kommentarer og forslag til endringer av framlegg og de forslag til vedtak som utkastet inneholder. 
Hele rettsforliket kan leses ved å trykke her.

Fontene omtaler saken her. Alle utgaver av Fontene kan lastes ned gratis fra LO-Media her.

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon