ASK-undersøkelsen: - Vi ønsker svar på vår undersøkelse om ASK og tvang
I mars satte NAKU i gang ASK-undersøkelsen, og nå har NAKU i samarbeid med Statsforvalterne sendt ut et spørreskjema om ASK og personer som har vedtak om bruk av tvang og makt. Dette er del to av undersøkelsen.
- Vi er i disse dager i gang med å sende ut et spørreskjema til kommunene via Statsforvalterne, og det handler om bruken av ASK og personer som har vedtak om bruk av tvang og makt, sier leder av NAKU, Karl Elling Ellingsen.
Les mer: NAKU skal forske på ASK
Håper på mange svar
I hele landet dreier det seg om 1400 personer.
- Vi håper å få inn mange svar. Helst opptil 800 svar, slik at vi får et godt grunnlag for våre analyser, fortsetter Ellingsen.
Undersøkelsen har seks spørsmål og tar fem minutter å svare på.
Andre del
Dette er del to av ASK-undersøkelsen, som NAKU satte i gang i mars. Den første delen omhandler ASK generelt, mens andre del handler om tvang og makt i samband med bruken av ASK.
Forskningsmål
Målet med første del av undersøkelsen er å få svar på hvor utbredt bruken av ASK er.
- Vi ønsker jo å kunne konkludere med at det brukes av mange, men i bakgrunnen ligger det en tanke om at det finnes et stort potensial for at langt flere enn de som i dag bruker det, kan ta det i bruk. Men, mange er avhengig av at ansatte i tjenestene tar initiativet til det. Derfor tenker vi det er nødvendig å belyse temaet. Det er viktig fra tidlig alder å sette i gang prosesser for å gi personer med utviklingshemming tilgang til måter å kommunisere med omgivelsene på, uttalte rådgiver i Andre Paulsberg, i samband med at ASK-undersøkelsen ble satt i gang i mars.
I andre del handler det om i hvilken grad ASK inngår i vedtakene om bruk av tvang og makt.
- Vi ønsker å finne ut hvordan ASK inngår i planleggingen, utformingen og gjennomføringen av de vedtakene som fattes om bruk av tvang og makt, sier Ellingsen.
Datainnsamlingen er planlagt ferdig nå i vår.