NAKU skal forske på ASK

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

NAKU skal forske på alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK). Det er lite forskning på hvor mye ASK benyttes av personer med utviklingshemming, i hvilke former og sammenhenger. Det ønsker vi å finne ut mer om, forteller rådgiver Andre Paulsberg.

- Vi vet at det er en viktig del av arbeidsområdet og utdanningen til vernepleiere. Vi vet også at det er oppmerksomhet rundt tilrettelegging for kommunikasjon i tjenestene til personer med utviklingshemming, men konkret prosentandel og tall på hvor mange som bruker det, i hvilke sammenhenger det benyttes og hvilke former for ASK som brukes, finnes det lite av. Dette ønsker vi å finne ut mer om.

Se film: Hva er ASK

To deler
Forskningsprosjektet om ASK settes i gang denne uken, og er delt inn i to deler. Den første omhandler ASK generelt og skal kartlegge punktene som tidligere er nevnt. Denne spørreundersøkelsen blir sendt ut denne uken. Den andre delen skal omhandle tvang og makt i samband med bruken av ASK.

- Spørreskjemaet i den første spørreundersøkelsen sendes ut i disse dager og vi håper å ferdigstille datainnsamling i løpet av våren 2021. Spørreskjemaet sendes i første omgang ut til fem kommuner i østlandsregionen.  

Leder av NAKU, Karl Elling Ellingsen, er forskningsansvarlig for prosjektet.
 

- I del to av undersøkelsen lurer vi rett og slett på hvor mange av personene som har vedtak om tvang og makt etter helse- og omsorgstjenestelovens kapittel 9, bruker ASK, og om de benyttes i forbindelse med gjennomføringen av vedtakene.  Vi er i gang med å kontakte de elleve Statsforvalterne, og håper å komme i gang med utsendelsen av spørreskjemaet en av de første ukene. Også her er målet å samle inn svarene i løpet av våren og i god tid før sommeren, forteller Ellingsen.

Målet med forskningen
Paulsberg sier at en del av målet med forskningen også er å belyse temaet.

- Når det gjelder første del av undersøkelsen håper vi som sagt å få svar på hvor utbredt bruken av ASK er. Vi ønsker jo å kunne konkludere med at det brukes av mange, men i bakgrunnen ligger det en tanke om at det finnes et stort potensial for at langt flere enn de som i dag bruker det, kan ta det i bruk. Men, mange er avhengig av at ansatte i tjenestene tar initiativet til det. Derfor tenker vi det er nødvendig å belyse temaet. Det er viktig fra tidlig alder å sette i gang prosesser for å gi personer med utviklingshemming tilgang til måter å kommunisere med omgivelsene på, sier han.

Ellingsen, som er ansvarlig for undersøkelsene, ønsker å finne ut i hvilken grad ASK inngår i vedtakene om bruk av tvang og makt.

- Når det gjelder den andre undersøkelsen handler det mer om i hvilken grad ASK inngår i planleggingen, utformingen og gjennomføringen av de vedtakene som fattes om bruk av tvang og makt.

Prosess
Forskningsprosjektet er nå i startfasen og etter at datainnsamlingen er ferdigstilt i løpet av 2021 skal materialet analyseres.

- Nå er vi i startfasen med datainnsamling. Når denne delen ferdigstilles, skal vi analysere materialet vi har samlet inn. Videre er målet å skrive og publisere flere artikler med utgangspunkt i materialet.          

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon