Bon appétit

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Nå rundt juletider er det kanskje et ekstra fokus på mat. Først er det fokus på all den gode julematen vi tilbereder til feiringen. Deretter er det nå i januar stort fokus på hvordan vi skal få bort de ekstra kiloene vi la på oss i desember. Vårt kosthold er dog en viktig del av livene våre hver dag hele året, og handler om mye mer enn bare noen eventuelle kilo for mye. Våre måltider og vårt næringsinntak har stor betydning for vår trivsel og livskvalitet.

En viktig del av tjenesteyteres oppgaver i tjenestene til personer med utviklingshemming kan være å bistå med matlaging og ernæringsråd. Mange personer med behov for bistand i hverdagen har også behov for bistand til dette. Ikke bare er dette viktig for å unngå underernæring eller alvorlig overvekt, men hva vi spiser eller ikke spiser påvirker også vår helse på mange ulike måter. 

Å følge opp andres ernæring er vanskelig og komplekst. Det handler om kunnskap om ernæring og matlaging, det handler om å gi informasjon på en forståelig måte og det handler også i noen tilfeller om å vurdere hvordan en skal forholde seg til eventuelle alvorlige helsemessige konsekvenser av dårlig kosthold. Det handler alltid om å samarbeide med den en yter tjenester til.    

Vi har nå laget et eget område i kunnskapsbanken vår om ernæring. Der finner du en rykende fersk artikkel som professor Svein Olav Kolset har bidratt til å lage. Den sier litt om hvorfor fokus på kosthold og ernæring er viktig i tjenestene. Svein har i flere år vært en pådriver for et styrket fokus på ernæring og kosthold overfor personer med utviklingshemming. I tillegg har vi samlet en del annet stoff som vi har fått laget, særlig det siste året. Her finner du informasjon om et nettverk som er opprettet for tjenesteytere som er særlig interessert i temaet, du finner en artikkel om det gode og systematiske arbeidet de har gjort med en egen ernæringsstrategi i Bergen, du finner eksempler på fagutviklingsarbeid fra Tromsø og Stavanger. Du finner også lenke til e-læringskurs i dette området i Kunnskapsbanken. 

Som med alle andre fagområder i vår kunnskapsbank er også dette temaet noe som må utvikles. Kom gjerne med tips om spennende fagutviklingsarbeid eller om tema du ønsker belyst innen ernæring og kosthold. Vi håper også å få plass artikler med kunnskapsoppsummeringer og om forholdet mellom selvbestemmelse og tvang innen ernæringsarbeid i løpet av det kommende året.  

Bon appétit!

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon