Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
God ernæring er en viktig faktor for vår helse og velvære. For mange med utviklingshemming er det nødvendig med en ekstra innsats for å sikre kunnskap om ernæring både hos utviklingshemmede selv og hos dem som yter tjenester i deres hverdag. Det kan være viktig å systematisere en kommunes ernæringsarbeid. Bergen kommune har over flere år rettet fokus på dette temaet og i denne artikkelen ser vi nærmere på hva de har gjort.
Bergen kommune er et av eksemplene som ofte trekkes frem på kommuner som har jobbet med ernæringsspørsmål for utviklingshemmede. Det er ikke tilfeldig. Gjennom utviklingsarbeid over år har de systematisert sitt arbeid forankret i en egen ernæringsstrategi. De har utviklet kurs og materiale både for utviklingshemmede og for tjenesteytere, og de har forankret sitt arbeid i ulike roller i organisasjonen. De har deltatt på ulike arrangementer der de har fortalt om sitt utviklingsarbeid om ernæring og utviklingshemmede.
Nederst i denne artikkelen kan du klikke på lenker som tar deg til materiale som er utviklet av Bergen kommune. Dette er blant annet presentasjoner fra kursene og handlekort. Materialet kan gi deg inspirasjon til å utvikle noe lignende, eller det kan anvendes i din kommune. Vennligst krediter Bergen kommune for arbeidet, og ta gjerne kontakt med dem for mer informasjon.
En egen ernæringsstrategi
Ernæringsstrategien til Bergen kommune er en overordnet plan for hvordan tjenesteyterne i kommunen skal forholde seg til ernæring overfor personer med utviklingshemming. Den skal fremme en felles arbeidsprosess mot riktig og tilpasset kosthold for tjenestemottakerne. Grunnlaget for strategien ble lagt gjennom et prosjekt i årene 2014 – 2016 som var delfinansiert av Helsedirektoratet. I dette prosjektet samarbeidet Bergen kommune med Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hordaland. Lindås kommune var også samarbeidspartner i prosjektet.
"Formålet med å utvikle en ernæringsstrategi rettet mot utviklingshemmede, er å forbedre deres helsegevinst. Målet er å forebygge utvikling av livsstilssykdommer som; diabetes, hjerte- og kar sykdommer, benskjørhet og overvekt, og opprettholdelse av fysiske og mentale funksjoner. Men aller viktigst er at personer med utviklingshemming skal få mulighet til et bedre liv, med bedre helse" (Ernæringsstrategi s. 3).
Strategien tar utgangspunkt i kompleksiteten i tjenestene til utviklingshemmede med blant annet varierende kunnskapsnivå og mange tjenesteytere som eksempelvis kan gi utfordringer knyttet til kontinuitet. Strategien er søkt å være kunnskapsbasert. Det innebærer at de ved utarbeidelse har lagt til grunn tilgjengelig forskning og erfaring og kunnskap fra tjenester og brukere.
Ernæringsstrategien er ikke ment for å møte problemstillinger knyttet til spiseforstyrrelser eller å anbefale dietter, men har fokus på det daglige ernæringsarbeidet i tjenestene.
Bergen kommune sin ernæringsstrategi legger vekt på at ernæringsarbeidet må forankres hos ledelse på flere nivå, samt at det opprettes roller som har særskilte funksjoner/ oppgaver i kommunens ernæringsarbeid. Videre viser den til ulike ressurser om utviklingshemming og om ernæring. Den tar utgangspunkt i helsemyndighetenes råd knyttet til kosthold og ernæring. Ernæringsplan og kostholdsplan skal utarbeides der det er individuelle behov hos den enkelte tjenestemottaker. Dette skal i tilfelle utarbeidelse forankres i kunnskap og samarbeid med medisinsk personell og personell med ernæringsfaglig kunnskap der dette er nødvendig.
Ernæringsstrategien fokuserer både på undervekt og overvekt, men understreker også behovet for kunnskap om feilernæring. Det er viktig at det ikke nødvendigvis er et overdrevet fokus på vekt, men at ernæringsutfordringer er knyttet opp mot kroppens funksjoner, evne til aktivitet og også læreevne.
Gjennom strategien gir en klare råd til kommunens tjenesteyting for å sikre god ernæring. Dette gjelder både råd om hvordan ernæringsarbeidet skal organiseres, innhold i god ernæring samt aktuelle verktøy som kan brukes i dette arbeidet.
Retten til å bestemme egen livsførsel er viktig. Det kan oppstå problemstillinger knyttet til muligheten for selvbestemmelse og hva som ansees som riktig og god ernæring. Strategien berører dette og understreker behovet for god kunnskap om å tilrettelegge for selvbestemmelse, gode valg når det gjelder kosthold og lovverket som regulerer bruk av tvang og makt overfor utviklingshemmede.
Bergen kommunes ernæringsstrategi kan lastes ned her, og er et godt grunnlag for utvikling av tilsvarende strategier i andre kommuner. Den inneholder også en god litteraturliste og tips om aktuelle ressurser i et godt ernæringsarbeid for utviklingshemmede.
Roller i kommunens ernæringsarbeid
Ernæringsarbeidet til Bergen kommune er forankret i de ulike ledelsesnivåene. Etat for tjenester til utviklingshemmede er eier av strategien og har ansvar for oppfølging, implementering og revidering.
Hvert enkelt tjenestested har utnevnt ernæringskontakt som følger opp ernæringspraksisen på det aktuelle stedet og som gir opplæring til ansatte der. Hver resultatenhet, som består av flere tjenestesteder, har ernæringsveiledere som følger opp ernæringskontaktene ved blant annet å avholde jevnlige møter. De gir også råd og veiledning, samt avholder kurs både til utviklingshemmede og tjenesteytere. Oppgavene som ernæringskontakt og ernæringsveileder er noe som inngår sammen med øvrige oppgaver for de aktuelle tjenesteyterne.
Bilde: Elisabeth Kaldefoss og Lene Skumsnes er ernæringsveiledere i tjenestene til utviklingshemmede i Bergen kommune. De har begge en bachelorgrad i ernæring, og holder blant annet foredrag om kommunens arbeid på feltet.
Kurs og aktiviteter
Det arrangeres flere ulike kurs og aktiviteter som en del av kommunens arbeid med ernæring. Her kommer en kort beskrivelse av dem.
Livsstilskurs for tjenesteytere
Dette kurset er rettet mot tjenesteytere i tjenestene til utviklingshemmede. Kurset er et todagers kurs som avholdes hvert halvår. Den første dagen har fokus på praktiske oppgaver der deltakerne utvikler mål for tjenestestedet eller hvordan bistå en enkelt bruker til å sette mål. Dette er både mål for ernæring og for fysisk aktivitet. Videre jobber deltakerne med tiltak for å oppnå målene. På den andre dagen blir dette arbeidet presentert og diskutert.
Livsstilskurs for utviklingshemmede
Dette er et kurs for personer med utviklingshemming. Dette avholdes også over 2 dager 2 ganger i året. Kurset for utviklingshemmede er også praktisk rettet. De har flere praktiske oppgaver, smaksoppgaver og de ser også film. Kommunen har fått lagt nye lydspor på noen danske filmer fra prosjektet Smut.
Bilde: Elisabeth, Henriette og Anders på dag 2 av kurset.
En gang i året har de et dagskurs med erfaringsutveksling som et oppfølgingskurs for utviklingshemmede som har vært på livsstilskurset. På denne dagen starter de også med gjennomgang av e-læringskurset Mat og trivsel som er utviklet av Karde.
Smaksverksted for tjenestebrukere
En gang i året arrangerer også kommunen smaksverksted for dem de gir tjenester til. Her er det lite fokus på teori, men de legger vekt på praktiske oppgaver som å smake på forskjellig mat og gjennomføring av ulike fysiske aktiviteter.
Her kommer lenker til presentasjoner og handlekort:
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».