Det nye året ble innledet med konferanse om utviklingshemming og psykisk helse

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
Bildet viser ni personer som står i en halvsirkel på en scene

Trettende dag jul, den 6. januar, dagen da juletreet skal ut av stua, arrangerte NFU Trøndelag i samarbeid med Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO), Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Trøndelag nord (USHT), Habiliteringstjenesten for voksne i Nord-Trøndelag (HAVO) og NAKU en konferanse om utviklingshemming og psykisk helse på Hell, Stjørdal.

Konferansen fikk stor oppslutning med 220 deltakere som kom for å høre ulike perspektiver på psykisk helse blant personer med utviklingshemming. Temaet var tydelig etterlengtet, noe deltakerantallet bekrefter. Innleggene var tydelige og faglig sterke, skapte engasjement, og folk i salen var aktive med spørsmål og betraktninger.

NAKU ved Stian Slotnes Larsen var til stede og snakket om hvordan man kan tolke symptomer på psykisk lidelse hos personer med utviklingshemming. I etterkant har Stian snakket med tre av bidragsyterne ved konferansen. Gro Nina Helberg (USHT Trøndelag nord/NFU Trøndelag), som representant for arrangørene, ble overveldet av responsen og uttalte:

- Det har vært en viktig konferanse å arrangere, fordi vi vet at ikke alle med psykiske helseproblemer får den hjelpen de har krav på, og at mye av dette skyldes svikt i samhandling mellom tjenestene og kunnskap om både psykisk lidelse og utviklingshemming. Vi vet at omkring en tredjedel av personer med utviklingshemming har en psykisk lidelse. Det å kunne tilby en konferanse der deltakerne får kunnskap om hvordan god psykisk helse kan ivaretas, sette søkelys på barrierer og gi økt kunnskap om utviklingshemming og psykisk helse var viktig for oss.

Helberg fortsatte:

- Vi ønsket en konferanse der tjenestemottakere, pårørende og tjenesteytere deltok sammen for å bryte ned tabuer og legge til rette for videre samarbeid.

Blant de over 200 deltakerne var det mange som har en rolle i både kommunale og private tjenester til personer med utviklingshemming, i tillegg til personer som mottar psykiske helsetjenester og deres pårørende, samt interesseorganisasjoner. De fleste beskrev konferansen som lærerik, interessant og nyttig, noe som viser at arrangørene traff med programmet og de ulike innlederne.

Ellen Kathrine Munkhaugen fra Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse (NKUP) var første innleder og snakket om rapporten «Tilgang til psykisk helsehjelp for voksne pasienter med utviklingshemming». Rapporten belyser ulike barrierer som står i veien for at personer med utviklingshemming får nødvendig og riktig behandling ved psykisk sykdom. Munkhaugen påpekte at det er mange hindringer for at personer med utviklingshemming får hjelp med den psykiske helsen:

- Som arbeidet med prosjektet lærte oss, er det muligheter for å forbedre tilgjengeligheten, men det innebærer tiltak både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Ikke bare innebærer det konkrete tiltak, men også en holdningsendring.

- Selv om mye har skjedd med bevisstheten omkring psykisk helse og tilgangen til psykisk helsehjelp for personer med utviklingshemming de siste 30 årene, viser nyere forskning og denne rapporten at det fortsatt er en vei å gå, sier Munkhaugen. 

NKUP's rapport påpeker at de barrierene med sterkest innvirkning på tilgang til god og effektiv psykisk helsehjelp til pasientgruppen er organisering, kompetanse og ressurser.

I tillegg til innleggene fra NKUP og NAKU, snakket Stine Henriksen fra Nord Universitet om sin doktorgrad og et tema som engasjerte, nemlig hvordan man kan overskygge symptomer på psykiske helseutfordringer ved å bruke ufaglige og upresise begreper som «god form» og «dårlig form» i stedet for etablerte faguttrykk og beskrivelser som gir mer utfyllende informasjon.

Seksjonsleder i Steinkjer kommune, Mona Alstad, fortalte om et godt eksempel på hvordan kommunehelsetjenesten har bidratt til god psykisk helse til personer med utviklingshemming i sin praksis. Marion Elisabeth Næss, seksjonsleder i habiliteringstjenesten for voksne i Helse Nord-Trøndelag, ga informasjon om sine tjenester, og psykologspesialist Thorbjørn Tanem (også fra HAVO) snakket om psykiske lidelser hos personer med utviklingshemming.

Som representant for personer som mottar tjenester, var nest siste innleder Stig Roar Olsen. Med seg hadde han vernepleier og primærkontakt Berit Høyem. De snakket blant annet om hvor viktig det er å delta i aktiviteter med andre og få interessene sine ivaretatt, samt at døgn- og ernæringsrutiner er viktige for å ivareta også den psykiske helsen. Stig Roar fortalte også om opplevelsen av å ikke bli trodd når han fortalte om sine angstsymptomer, som for eksempel problemer med pusten:

- Jeg kjenner jo hvordan jeg har det og at det er en ekkel følelse som ikke skal være der, og da er det dumt at andre kan si at det ikke er sånn.

Om deltagelsen og det å være på scenen sa Olsen at han hadde forberedt seg godt:

- Det kjentes litt ekkelt, men mest fint å snakke foran så mange folk. Selv om det kan føles litt bob-bob å være på scenen, er det viktig å fortelle om hva som er vanskelig og hva som kan hjelpe. Kanskje kan det føre til at andre får hjelp med angst, fordi det er for vanskelig å være alene med det. Det er viktig å ha noen å snakke med. Alt i alt var det artig å få fortelle og få være med på konferansen og å være en del av programmet.

Stig Roar Olsen sitter også i en referansegruppe for NAKU.

Esten Furan fra Regional enhet for psykiatri, utviklingshemming og autisme (RPUA) hadde siste innlegg og fortalte om utrednings- og behandlingstilbudet de har på Østmarka i Trondheim.

Det er mulig å lese mer om utviklingshemming og psykisk helse i kunnskapsbanken til NAKU.

- Foto: Frode Strømman

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon