Kunst, kultur og fritid – for alle!

Skrevet av: NAKU
Bilde av medlemmer i referansegruppen som ser på bilder

-Husk at det å få være med som ledsager på kultur- og fritidsaktiviteter er gøy, gir muligheter for deltakelse og gode relasjoner. Dette var et av budskapene NAKU sin referansegruppe ønsket å formidle fra sitt møte 23. – 24. oktober. Dette var det tredje møtet med referansegruppen siden oppstart i 2023. Gruppens mandat er å bidra til å utvikle og styrke NAKU sitt arbeid.  

I 2023 opprettet NAKU en referansegruppe som skal bidra til at også personer med utviklingshemming selv gir innspill til NAKU sitt arbeid. Den består av engasjerte personer fra ulike steder i landet, og nå i oktober møttes de for tredje gang for å diskutere aktuelle tema og NAKU sitt arbeid. Tidligere har de hatt ett møte i Trondheim der de blant annet snakket om hva som er viktig når en får hjelp hjemme, hvordan er det å motta tjenester fra de som er gode til å gi tjenester, og hva er viktig at NAKU arbeider med for å hjelpe ansatte. Dette fortsatte de å snakke om på et digitalt møte i april. Innspill om temaet er oppsummert i en egen nettartikkel på naku.no  

På referansegruppens tredje møte var kultur og fritid hovedtema. I filmen under deler noen av deltagerne i referansegruppa sine tanker og erfaringer om temaet. 

Kultur og fritid er også et eget tema i vår kunnskapsbank. Denne gangen hadde NAKU og referansegruppen invitert to eksterne innledere. Først kom Sunniva Molvær Ihlhaug fra Dissimilis. Hun fortalte litt om Dissimilis og særlig om viktige tema fra blant annet Dissimilis konferansen som de hadde høsten 2024. Hun viste også bilder fra den. På konferansen var det en forsker som snakket om at kultur var viktig for helsen til folk, og at en kan skille mellom kultur som en er passiv mottaker av (publikum, lese bok, høre musikk) og kultur som en deltar aktiv i (spille musikk, synge i kor, spille teater). Begge typer er viktig.  

Sunniva fra Dissimilis snakker om et rikere kulturelt samfunn

Deretter kom Amine Skousgaard Johnsen fra Justismuseet i Trondheim. Hun fortalte om hva et museum er, hvordan museum kan bidra til kunnskap og også særlig om hva Justismuseet er. Hun fortalte også om et prosjekt de har startet med. Dette prosjektet kaller de for «Justis for alle» og er et samarbeid med NAKU, Sjiraffen og Gammel Estrup museum i Danmark. Prosjektet skal gjøre dem til et bedre museum.  

Hun ville gjerne ha innspill, og referansegruppen kom med flere tanker om hvordan en skal gjøre museum tilgjengelig for alle. Særlig ble det påpekt at det er viktig med god informasjon som når ut til målgruppen, at det er viktig å gjøre utstillingene levende og at en kanskje kan lage utstilling med særlig fokus på rettigheter og rettspraksis overfor funksjonshindrede. Som en i referansegruppen påpekte; det er viktig at også barn får vite om historien vår. Det er blitt gjort mye feil.  

Medlem av referansegruppen holder museumsgjenstand

Referansegruppen mener at det er viktig å jobbe i grupper. Da er det lettere å snakke sammen og dele erfaringer. I gruppearbeidet denne gang ble det satt søkelys på muligheter og barrierer for deltakelse i kunst, kultur og fritidsaktiviteter. Her er noen av de viktige momentene som ble formidlet av medlemmer i referansegruppen:  

- Transport er en utfordring. Mange er avhengig av familiemedlemmer for å kunne komme seg til aktiviteter, og de er også avhengig av gode kollektivtilbud og å kunne mestre transport på egenhånd. Å ha egen bil fremheves som viktig. Det er viktig å stille krav om at BPA og annet personell har førerkort. 

- Overlapping og turnusordninger påvirker hva en kan delta på. Dette kan eksempelvis føre til at folk ikke får være på klubb til det stenger.  
 

- Får ikke hjelp til å gjøre det en vil og noen er avhengig av hvem som er på jobb og hvor mange som er på jobb. Ulike holdninger hos personale påvirker muligheter. 
 

- Det er viktig å planlegge muligheter for kunst og kultur i hverdagen. Det er viktig å ikke bare ha fokus på vasking og klær og slikt, ikke bare planlegge det som skjer i leiligheten. 
 

- Det er viktig å ikke love for mye, hvis en vet at det er stor fare for at en ikke kan gjennomføre en planlagt aktivitet så er det bedre å være ærlig om det. Unngå også å si at «vi får se det an....» Dette skaper usikkerhet. 
 

- Husk at de som får være med som ledsagere på kultur- og fritidsaktiviteter er heldige og gir også dem muligheter, De kan oppleve nye ting og skape gode relasjoner på en annen måte enn vanlig.  
 

- Ansatte må lære av hverandre.  
 

- Det er viktig at det er tilgang på god informasjon om kunst, kultur og fritidsaktiviteter. Dette innebærer også at informasjon må gis på måter som utviklingshemmede kan fange den opp og at informasjonen er tilrettelagt.  

Medlemmer fra referansegruppen hjelper leder i NAKU med PCen

Referansegruppen skal ha et nytt møte til våren. Her skal de gi ytterligere innspill til NAKU sitt arbeid på aktuelle områder, og bidrar på den måten til at noe av vårt arbeid ut mot kommuner også blir forankret hos personer med utviklingshemming selv.  

-----------
Dette er en nyhetssak som ikke oppdateres.

Forfattere
NAKU

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon