HELT MED blir satt pris på

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

- Dette er kanskje den fineste prisen jeg har delt ut, sier leder i Norsk Sosiologforening Marit Haldar etter prisutdelingen. Sjelden har det vært større fokus på personer med utviklingshemming og arbeidsliv. Vi kjenner til flere spennende prosjekter rundt omkring i landet. Dette arbeidet er svært viktig da det er mange som ikke har noen som helst tilknytning til arbeidsliv eller dagaktivitet. HELT MED er et av de utviklingsarbeidene som har fått mye oppmerksomhet det siste året. I dag fikk de Sosiologiforeningens praksispris. 

Leder for Norsk sosiologforening sammen med Haran VimalachandranNorsk Sosiologforening er et samarbeidsorgan for sosiologer i Norge. For første gang deler de nå ut sin praksispris. Prisen vil årlig gi honnør for eksemplarisk bruk av sosiologi med særlig vekt på bidrag som skaper nye praksiser og/eller har en positiv samfunnsmessig innvirkning. I juryen deltok Ivar Frønes, sosiolog og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Ann Marit Sæbønes, sosiolog og tidligere ordfører i Oslo og Kenneth Dahlgren, sosiolog og partner i Rodeo arkitekter. 

I begrunnelsen til prisen finner vi følgende: 

«Tiltaket «HELT MED: arbeidsinkludering for mennesker med utviklingshemming» har så langt skaffet 72 nye arbeidsplasser i det ordinære arbeidsliv, til utviklingshemmede som tidligere har hatt vernet arbeid eller som aldri har vært i arbeid. Målet er å skape mer enn 100 nye slike jobber hvert år for denne målgruppen. Det er juryens vurdering at HELT MED fremviser en gjennomtenkt og respektfull tilnærming til arbeidslivets integrerende virkninger overfor en gruppe som tidligere i stor grad har opplevd integrering til ytterkanten av det norske samfunnet. Tiltaket viser hvordan sosiologiske teorier om integrasjon, deltakelse, anerkjennelse, verdighet og medborgerskap kan eksemplifiseres gjennom et arbeidstiltak for psykisk utviklingshemmede.»

Prisen ble delt ut i Oslo. Haran Vimalachandran, som har fått jobb gjennom HELT MED på McDonalds, tok i mot prisen sammen med Jarle Eknes som er daglig leder i HELT MED. Fontene har tidligere skrevet om Haran og hans jobb på McDonalds. På tildelingen var også HR-sjef i McDonalds reidar Kleven tilstede. HELT MED er en stiftelse som samarbeider både med private og offentlige arbeidsgivere for å sikre at personer med utviklingshemming deltar i arbeidslivet.

I 2019 og 2020 setter NAKU særlig fokus på inkludering i arbeidslivet gjennom et internasjonalt samarbeid rundt blant annet en serie webinarer. Neste webinar er 18. mars og er åpent for alle interesserte. I tillegg til en rekke internasjonale bidragsytere kan du se innlegget «Helt med! – The use of inclusive and supported employment in Norway» i opptaket fra forrige webinar som ble avholdt i desember 2019. 

I 2019 besøkte vi blant annet Silje Ingebrigtsen som jobber på kjøkkenet ved Scandic Flesland Airport hotell. Hun lager varmmat for personalkantinen. Les mer om henne og Helt Med i vår Kunnskapsbank. 

Foto 1: Ivar Frønes, Marit Haldar, Haran Vimalachandran og Reidar Kleven

Foto 2: Marit Haldar og Haran Vimalachandran

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon