Tvangslovutvalget har fått utsatt frist

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Sommeren 2016 oppnevnte regjeringen et utvalg som skal gjøre en samlet vurdering av tvangsreglene innen helse- og omsorgstjenester. Det er i dag tvangsregler i flere ulike lovverk, og utvalget har blant annet fått i oppgave å vurdere hvordan dette kan bli klarere og mer samordnet.

Utvalget som blir ledet av jusprofessor Bjørn Henning Østenstad har medlemmer fra bruker- og pårørende organisasjoner og fagfolk fra de aktuelle tjenesteområdene. Jens Petter Gitlesen som er leder for Norsk forbund for utviklingshemmede er medlem, samt også fagfolk innen tjenestene til utviklingshemmede.

Regelverk som nå blir vurdert er blant annet helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9 som regulerer rettssikkerhet ved bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemning og pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4a som omhandler helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse som motsetter seg helsehjelpen. For mange i tjenestene til utviklingshemmede er dette viktige regelverk. NAKU har sendt innspill til utvalgets arbeid.

Tvangslovutvalget skulle etter planen komme med sin rapport i september 2018, men nå melder helse- og omsorgsdepartementet at utvalget har fått utsatt sin frist til juni 2019. Årsaken til utsettelsen er at utvalget nå vurderer å foreslå én ny felles lov, og departementet ønsker at utvalget kommer med en helhetlig løsning. Dette kompliserte arbeidet trenger ytterligere tid.

NAKU vil følge med på arbeidet og gi ytterligere innspill hvis dette blir aktuelt. I Kunnskapsbanken kan du lese mer om bruk av tvang og makt overfor utviklingshemmede. 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon