Bosituasjonen til personer med utviklingshemming skal kartlegges
NTNU Samfunnsforskning skal på oppdrag fra Husbanken kartlegge bosituasjonen til personer med utviklingshemming. Professor og forsker 1, Jan Tøssebro, er prosjektleder.
- Det er på høy tid med en slik kartlegging. Det er det også enighet om i Husbanken og i kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det er ti år siden sist kartlegging, og stortingsmeldingen « Frihet og Likeverd- om mennesker med utviklingshemming» (2012-2013) viste at det på mange områder gikk feil veg. Da er det bekymringsfullt at utviklingen ikke har blitt fulgt tettere, sier Tøssebro til NAKU.
Les mer: Vi skal kartlegge utviklingshemmedes bosituasjon
Utviklingstrekkene de senere årene er i strid med idealene i HVPU-reformen tidlig på 90-tallet og frem mot 2010.
- Mange av de nye bofellesskapene er for åtte eller flere personer, og i strid med retningslinjene i reformårene, som var på maksimalt fire til fem personer avhengig av hvilket rundskriv man forholder seg til. Det er også i strid med idealene at flere nå er uten dagaktivitet og at dagsentrene blir mindre arbeidspreget. Det er også et stort behov for å bygge ut VTA (varig tilrettelagt tilbud) og personer med utviklingshemming er også ute av ordningen «arbeid med bistand», som ble laget for dem i 1992. Vi ser også at flere sliter med privatøkonomien, fordi husleien er blitt for høy og bostøtten har blitt redusert.
Les mer: Rapport: Innfridde mål eller brutte visjoner?
Tidligere kartlegginger
NTNU samfunnsforskning har også tidligere gjennomført undersøkelser av boforholdene til personer med utviklingshemming. I 1994, 2001 og 2010 gjennomførte de en utvalgsundersøkelse for å kartlegge levekårene til personer med utviklingshemming. Dette innbefattet også en kartlegging av boforholdene. Undersøkelsen i 2010 ble gjort på oppdrag fra NAKU og med økonomisk støtte fra Bufdir. Formålet med denne kartleggingen er å kunne følge utviklingen til bosituasjonen til personer med utviklingshemming over tid, skrev Husbanken da de lyste ut oppdraget tidligere i år. Dette innbefatter også at NTNU samfunnsforskning skal finne ut hvordan Husbanken skal kunne rapportere om bosituasjonen årlig basert på registerdata fra SSB.
- Det er en del av oppdraget at vi skal se på hvilke muligheter som ligger der, forteller Tøssebro.
NTNU Samfunnsforskning opplyser på sine nettsider at de skal benytte utvalgsundersøkelser, kommuneundersøkelser og registerdata i prosjektet. Kartleggingen skal være ferdig innen 1. september 2021.
Les mer: Husbanken