Interessert i Velferdsteknologi?

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
digital inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tjenestene til personer med utviklingshemming.

1.desember arrangerte USHT Vestland (Sogn og Fjordane), USHT Helse Fonna og USHT Vestland (Hordaland) en digital inspirasjonsdag om velferdsteknologi i tjenestene til personer med utviklingshemming.

Økt kunnskap om velferdsteknologi
Bilde av to personer som smiler og ser inn i kameraet. Bak personene ser vi hvite vegger. Arrangørene ønsket å bidra til å spre kunnskap om velferdsteknologi ute i kommunale helse- og omsorgstjenestene forteller Anne Marte Sølsnes (t.v) utviklingskoordinator ved USHT Vestland (Sogn og Fjordane)

- Ett av de viktigste målene for USHT er å øke kompetanse og kunnskap og det gjør vi for å heve kvaliteten til det beste for tjenestemottaker. Vi ser at velferdsteknologi er sentralt for økt livskvalitet, trygghet og selvstendighet for personer med funksjonsnedsettelser. Derfor ønsket vi å tilby en inspirasjonsdag som kunne både vise faglige retningslinjer, lovverk, tilgjengelige ressurser, løsninger og gode eksempler sier Sølsnes.

Midler fra Helsedirektoratet.

- E-helse Vestland hadde søkt og fått midler fra Helsedirektoratet for å bidra til kompetanseheving om velferdsteknologi. Vi i utviklingssentrene fikk spørsmål om vi kunne bidra til kompetanseheving i kommunene.

Planlegging av konferansen
I planleggingen erfarte de at mange ønsket å stille opp og delta med innhold.

- Veldig mange var positive, det har vært masse møter med dyktige fagfolk fra forskjellige aktører for å få dette i land. Det er selvsagt veldig artig, men gjorde jo at inspirasjonsdagen ble noe lengre enn vi kanskje hadde sett for oss, sier Sølsnes.

Opptatt av å vise at nasjonale føringer på at velferdsteknologi også skal tilbys til personer med utviklingshemming samtidig som de ville vise bredden i hva velferdsteknologi kan innebære.

- Flere kommuner vi er i kontakt med er usikre på lovverket i forbindelse med bruk av velferdsteknologi som kan falle inn under det som anses som tvang. Vi valgte derfor å bruke en del tid, fra flere aktører på akkurat dette temaet.  

Utarbeidet programmet underveis i planleggingen

- Sølsnes forteller at programmet ble litt til underveis, avhengig av hvordan vi så at ulike innlegg kunne henge naturlig sammen, og så skulle vi gjerne hatt enda flere brukerhistorier, spesielt fra mindre kommuner.

Program
Gjennom inspirasjonsdagen vil du få høre innlegg fra Helsedirektoratet om veileder gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Bufdir viser til utfordringer og muligheter vedrørende bruk av internett for personer med utviklingshemming. KS snakker om Nasjonalt velferdsteknologiprogram, og Statsforvalteren viser til lovverk knyttet til bruk av velferdsteknologi. Dagen inneholder også gode eksempler fra praksis i bruk av velferdsteknologi.

På programmet etter lunsj kan du høre eksempel på bruk av inngripende teknologi, og samtale med spesialisthelsetjenesten om temaet. NAV hjelpemiddelsentral viser til hva de kan bistå med, samt FHI forteller om forskningsomtaler de har utført om velferdsteknologi. Du får en smakebit fra prosjektet InnArbeid, som er et prosjekt som har fokus på overgangen fra skole til arbeid og NAKU forteller om ressurser i temaet. Dagen avsluttes med å vise til flere e-læringer i temaet.

Stor nasjonal interesse for digitale fagdagen
Arrangørene ble positivt overrasket over den store interessen, ikke bare regionalt, men også nasjonalt. Kommunikasjonsrådgiver ved USHT Vestland (Sogn og Fjordane), John Eirik Anfinsen forteller at de hadde over 500 påmeldte og over 600 har sett sendingen.

- Det kom masse påmeldinger fra Vestland, men og fra Karasjok i nord til Grimstad i sør. Vi ønsket å nå ut til flest mulig, og derfor landet vi på en digital samling. Det var også viktig for oss å få til en løsning som kunne gi kommunene mulighet til å se hele eller deler av sendingen i opptak slik at de kan spre kompetansehevingen til flere ansatte i et tempo som passer for den enkelte kommune, sier Anfinsen.

Fornøyd med gjennomføringen

- Vi er også svært fornøyd med at vi unngikk store tekniske utfordringer under sending, det var vi litt nervøse for siden vi ikke har gjennomført så store digitale samlinger tidligere. Det er litt arbeid å koordinere så mye forskjellige innlegg, både digitalt og fysisk, men vi tenker at resultatet vi fikk var verdt innsatsen, avslutter Anfinsen.

Sølsnes tilfører at vi synes også at det ga noe ekstra å ha en livechat hvor man kunne komme med spørsmål direkte, hvis noe var uklart, eller man ønsket å vite hvor en ressurs var tilgjengelig.

NAKUs ressurser om velferdsteknologi
På inspirasjonsdagen fortalte NAKU ved rådgiver Linda Barøy om ressurser om velferdsteknologi som ligger i kunnskapsbanken og i nettressursen, Temasider om Helsedirektoratets veileder.

På vårparten opprettet vi et eget område om velferdsteknologi i kunnskapsbanken. I området finner du en introduksjonsartikkel som beskriver kort om velferdsteknologi, en artikkel som viser til forskning i temaet, en artikkel som beskriver lovverket og sentrale føringer om velferdsteknologi og artikler som viser til gode eksempler fra praksis. I tillegg ligger det andre ressurser og materiell i området for videre fordypning i temaet.

I fjor høst opprettet vi nettressursen, Temasider om Helsedirektoratets veileder, gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Nettressursens kapittel 5.7 handler om velferdsteknologi. Her finner du fagtekster som er basert på forskning, verktøy, gode eksempler fra praksis og andre ressurser som kan være til støtte i arbeidet med å innfri krav og anbefalinger i Helsedirektoratets veileder.

Informasjonsside
Arrangørene har opprettet en egen side som inneholder opptak av fagdagen, og lenker til ressurser som det ble vist til gjennom dagen. Du finner mer informasjon på Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester Vestland (Sogn og Fjordane) sin hjemmeside. 

Opptak av digital inspirasjonsdag. 

-------
Bildetekst: 
Bilde 1: Plakat med tekst, Velferdsteknologi i tenester til personar med utviklingshemming, deretter logo av utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, og navnene på de tre arrangørene. 
Bilde 2: Anne Marte Sølsnes, utviklingskoordinator ved USHT Vestland (Sogn og Fjordane) og John Eirik Anfinsen, Kommunikasjonsrådgiver ved USHT Vestland (Sogn og Fjordane)

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon