Seminar om tvang i helse- og omsorgstjenestene

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har den siste tiden jobbet med problemstillinger knyttet til tvangsbruk i psykisk helse og i tjenestene til utviklingshemmede. Onsdag 13. desember 2017 arrangerte de et seminar på Litteraturhuset i Oslo om tvangsbruk i helse- og omsorgstjenestene.

Seminaret, som ble ledet av professor Jan Fridthjof Bernt, satt fokus på retten til selvbestemmelse i psykisk helsevern, der tvangsmedisinering særlig ble belyst, og tvang i tjenester til utviklingshemmede, der dekking av grunnleggende behov var særskilt tema. Felles grunnlag for hele seminaret var oppfylles av forpliktelsene i FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt i gang et initiativ som søker å sikre kunnskap om CRPD og menneskerettigheter hos ansatte i velferdstjenestene.  Dr. Michelle Funk fra WHO holdt seminarets åpningsinnlegg der hun snakket om QualityRights og hvordan dette initiativet kan bidra til kulturendring i tjenestene med blant annet større fokus på beslutningsstøtte. De opplever at CRPD i liten grad er kjent i tjenestene, men at kunnskap om menneskerettigheter kan bidra til endring av praksis. Vi i NAKU har over tid arbeidet med CRPD, gjennom blant annet eget temanummer i magasinet UTVIKLING. Vi er nå i gang med å vurdere hvordan vi kan bidra til at tjenestene til utviklingshemmede i Norge har større fokus på å gjennomføre føringene fra CRPD i hverdagens praksis, og vil se nærmere på om WHO sitt initiativ kan være aktuelt å implementere i Norge.

Les mer om QualityRights på WHO sine nettsider.

I bolken som hadde særlig fokus på tjenestene til utviklingshemmede var det flere som tok opp problemstillinger knyttet til spennet mellom selvbestemmelse og tvang. Generalsekretær i NFU, Hedvig Ekberg, understreket at deres erfaringer viser en rekke problemstillinger knyttet til bruk av tvang og makt. Hun trakk frem eksempler på maktbruk i hverdagen til utviklingshemmede, og brukte også tid på å understreke problematiske sider ved vergemålsloven. NFU mener at både kapittel 9 i helse- og omsorgstjenesteloven og vergemålsloven bryter med CRPD.

Leif Hugo Stubrud fra habiliteringstjenesten i Østfold viste eksempler på utviklingsarbeid de har gjort som både peker på hvem det utøves tvang overfor og modellforsøk med bygging av tjenestetilbud. Nina Stokke fra fagforbundet var invitert til å snakke om ansattes erfaringer i tjenestene. Vår egen Karl Elling Ellingsen snakket om forskning på tvangsbruk, og understreket blant annet manglende forskningsinnsats på feltet (se hans lysark).

Mariette Lobo, fagdirektør i LDOLikestillings- og diskrimineringsombudet avsluttet seminaret med å tydeliggjøre sitt standpunkt. De mener at kapittel 9 i helse- og omsorgstjenesteloven som regulerer bruk av tvang mot utviklingshemmede strider mot CRPD og må fjernes. Det er særlig det diagnosespesifikke inngangskriteriet de problematiserer. De mener også at det må være strengere vilkår for tvang for å dekke grunnleggende behov. Dette er elementer som de spiller inn til tvangslovsutvalget. Tvangslovsutvalget jobber nå med en offentlig utredning om lovgivningen som regulerer bruk av tvang på alle områder innen helse- og omsorg og det forventes at de kommer med sin rapport høsten 2018. LDO understreket også behovet for økt kompetanse i tjenestene til utviklingshemmede.

Her kan du lese NAKU sitt innspill til tvangslovsutvalget.

Bruk av tvang og makt overfor utviklingshemmede er et tema som NAKU har vært opptatt av i hele sin tid som nasjonalt kompetansemiljø, og det er et sentralt tema for tjenesteutøvelsen i kommunene. Tvangslovsutvalget vil i 2018 aktualisere temaet ytterligere, og det er viktig at det føres gode debatter knyttet til temaet. Det er åpenbart at det er flere problematiske sider ved dagens lovverk, samtidig som en skal være forsiktig med å gjennomføre endringer som igjen setter rettsikkerhetssituasjonen for en gruppe utviklingshemmede ytterligere på spill. Dette ble også understreket i en kommentar fra fylkesmannen i Oslo og Akershus. NAKU vil fortsette med å bidra til faglige innspill knyttet til bruk av tvang og makt overfor utviklingshemmede. I vår Kunnskapsbank finnes det en rekke ressurser knyttet til temaet.

Seminaret ble filmet og Likestillings- og diskrimineringsombudet har lagt ut foredragene tilgjengelig for alle.  

Her finner du programmet. 

(Bilde av Mariette Lobo fra LDO)

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon