Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

4

Sykdom

Forekomst av sykdom og helsesvikt, generelle og spesielle. Hvilke symptomer er det vi ser etter? 

  • Forside
  • E-læring: Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
  • Sykdom
  • 4.3. Symptomenes vanskelige språk
Side 3 av 6

Innholdsfortegnelse

1. Innledning2. Sentrale begreper3. Utviklingshemming og helse4. Sykdom
5. Helsetjenesten og utviklingshemming6. Noen utvalgte helsetemaer7. Flervalgsspørsmål8. FAQ

4.3. Symptomenes vanskelige språk

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
18. desember 2018. Sist oppdatert: 4. februar 2019

Symptomer skal fortelle personen selv og omverdenen at noe er galt. Vi leter da gjerne etter årsaken. Samme sykdom eller tilstand kan gi ulike symptomer, og flere tilstander kan gi omtrent samme symptom. Å tolke symptombildet og utrede tilstander er hverdagen til en fastlege.

Symptomer hos personer med redusert kognitiv evne og redusert ytringsevne er vanskelig å tolke. Samtidig vet vi at det å beskrive sine symptomer nøye, kan gi pekepinn i riktig retning. Personer med utviklingshemming har ofte vanskelig for å utdype nyanser i symptomene, og kan ha måter å uttrykke seg på  som er vanskelig å forstå.

Det å tisse seg ut er i noen tilfeller et symptom på sykdom. Det at vi holder på urinen, er en funksjon som er sammensatt av flere egenskaper. Når vi later vannet kontrollert er det også en aktiv prosess som er koordinert. Mekanismen øves inn mens vi er barn, og er i hovedsak blitt ubevisst for de fleste, men når det presser på og er fullt, vil vi måtte hjelpe til med viljestyrt kraft.

I filmen under vil du se noe av utfordringen med å tolke ulike symptomer.


Sånn kan en forstyrrelse i urinproduksjonen, selve blæra eller urinrøret, i muskulaturen omkring blære og bekken, i nervene til muskulaturen, i naboorganer og hud i bekkenområdet direkte kunne føre til at vannlatningen forstyrres.
 
Det å tisse seg ut kan derfor ha årsaker som:
Urinveisinfeksjon, kjønnssykdom, overproduksjon av urin, diabetes, hyperaktiv blæremuskulatur, slapp bekkenmuskulatur, slapp blæremuskulatur, medikamentbivirkninger, epilepsi, multippel sklerose, graviditet, kreft, - eller smertefulle tilstander i området omkring blæra, for eksempel hemoroider, byll eller annen betennelse, skade, fremmedlegeme stukket inn i hud eller naturlig åpning. I tillegg er denne balansen med å holde på vannet påvirkelig av psykiske faktorer, som mistrivsel, aggresjon, angst, depresjon og psykose. Samtidig er vi kjent med at det å tisse seg ut kan dreie seg om forhold som ikke handler om fysiologiske vansker, men kan være atferd som er lært og har til hensikt å påvirke omgivelsene.
 
Alle symptomer som blir mangelfullt beskrevet må tolkes mer avansert enn ved vanlig beskrivelse. Dette setter store krav til de som skal tolke dem, i alle ledd i hjelpeapparatet.
 
Mange personer med utviklingshemming har vansker med å uttrykke seg verbalt og helsevansker kan være med å gjøre dette enda mer vanskelig. Dette gjelder også ved ulike plager. Endringer i atferd kan være tegn på sykdom. Det er av avgjørende betydning at analyse av atferdsendringen vektlegger helsesituasjonen til personen. Ofte kan det en ser på som et atferdsproblem, være en måte å kommunisere smerte, plage eller lignende på. God helseoppfølging derfor være den riktige måten å møte slike atferdsendringer på.
«
Side 3 av 6
»
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2018) "4.3. Symptomenes vanskelige språk" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 4. februar 2019, lest 18. mai 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/43-symptomenes-vanskelige-språk
Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU