Researchers’ Night Namsos 2022 – Samfunnsdeltakelse for personer med funksjonsnedsettelser

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)

Den siste fredagen i september er det forskernes kveld og natt i mer enn 400 byer i over 25 land, og man får oppleve og se gode eksempler på forskning på nært hold i en hyggelig innpakning. 

Fredag 30. september ble det for første gang i historien arrangert Researchers’ Night (forskernatt) i Namsos, på Namsos kulturhus. NAKU var til stede på arrangementet der forskere og medforskere med utviklingshemming fra Nord universitet skulle presentere høydepunkter fra ulike prosjekter med fokus på samfunnsdeltakelse for personer med funksjonsnedsettelser. Arrangementet ga innsikt i bruk av inkluderende og kreative forskningsmetoder, og vi fikk oppleve kulturelle innslag fra lokale musikere, elever fra musikklinja ved Olav Duun videregående skole og Teater NonStop, en teatergruppe med profesjonelle skuespillere med funksjonsnedsettelser. 

Bilde av tre personer som snakker og ser på hverandreViktig å delta i samfunnet
Et viktig budskap ved arrangementet var at å delta i samfunnet er viktig for den enkelte, men det er også viktig for samfunnet at borgere med utviklingshemming deltar på et mangfold av samfunnsarenaer, for eksempel i forskningsarbeid. Selv om ikke alle skal delta i forskning er det viktig at personer med utviklingshemming har mulighet om de ønsker det og at deres stemmer blir hørt.

Arrangøren var forskningsgruppen, Likeverdig samfunnsdeltakelse og marginaliserte grupper ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap (FSH), Nord universitet. Les mer om arrangementet.  Det var mange fremmøtte deltakere, ca. 200 til sammen, deriblant vernepleierstudenter, ordfører i Namsos kommune, ansatte ved Nord universitet, familie og venner. Konferansierer på arrangementet var Magnus sten og Skjalg Raaen. 

Programmet
Forskningsgruppeleder Anita Berg fortalte om hvorfor Nord universitet arrangerte RN, og hvorfor de er opptatt av inkluderende forskningsmetoder og kreative forskningsmetoder.

Trond Roger Rosendal har deltatt på forskerkurs for personer med utviklingshemming ved Nord Universitet og holdt sammen med forsker Tove Mentsen Ness foredraget, Hvorfor skal personer med funksjonsnedsettelser delta i forskning?

Medforskerne Lisa Malin Kleven Fløan og Tine Gladsø, sammen med forskerne ved Nord Universitet, Tove Mentsen Ness og Gunn Eva Myren holdt foredraget, Erfaringer fra å gjennomføre forskerkurs for personer med utviklingshemming.

På spørsmål om hvorfor personer med funksjonsnedsettelser skal delta i forskning trakk Kleven Fløan, Gladsø og Rosendal frem at: 

  • - Det er viktig for å få sine meninger frem
  • - Det er viktig å få meninger frem for at tjenestene skal endres og skreddersys til hver enkelt borger og etter behov
  • - Forskerkurs gjør at en kan få brukermedvirkning

I tillegg formidlet de at å være med på forskerkurset har vært bra fordi det har snudd tankegangen og det er bra å tenke på andre og nye måter, og de tre vil gjerne anbefale at flere får mulighet til å ta kurset.

Les mer om forskerkurs for personer med utviklingshemming her. 

Kulturelle innslag
Kulturelle innslag denne kvelden var ved Rasmus Ness Kjørsvik, elev ved Olav Dun vgs, som sang sin egenkomponerte sang Historien om en som er blind.

Flere personer står på en scene. De er i bevegelse, har lyse klær på overkroppen.

Videre presenterte Teater Nonstop og Daniel Viken på gitar utdrag fra forestillingen «Frøskjærring».

Bilde av en dame som holder foredrag Til slutt avrundet forsker Hilde Guddingsmo kvelden med en presentasjon om hvordan skape rom for kreativitet i fastlagte rammer – basert på hennes phd-avhandling Jeg forstår mye mer enn du tror! - Perspektiver på selvbestemmelse.

Les mer om hennes avhandling her.

Fornøyd med arrangementet
Tove Mentsen Ness er mor til Rasmus Ness Kjørsvik, i tillegg til å være forsker og lærer ved NORD Universitet. Hun viser til betydningen av deltakelse i forskning. 

- Som pårørende så tenker jeg at deltagelse i forskning for mennesker med utviklingshemming er utrolig viktig, for det kan bidra til å få sin stemme hørt, og på sikt få mer innflytelse i egne liv. Få bestemme selv. Likevel forutsettes det tilrettelagte forskerkurs og at kreative forskningsmetoder benyttes slik at medvirkningen i forskningen blir reel.

Videre skryter Ness av arrangementet. 

- Hvis jeg skal si noe om arrangementet, så var det intet mindre enn perfekt fra begynnelse til slutt. Alle som bidro skapte en flott forskningsnatt som satte fokus på noe av det jeg er mest opptatt av – at mennesker med utviklingshemming skal få innflytelse og inkluderes i vårt felles samfunn- men også ha det gøy!

Vernepleierstudentene Tommy Svenkerud og Emilie Skram går tredje året på vernepleierutdanningen ved NORD. De var begge svært fornøyd med at Researchers’ night ble arrangert i småbyen Namsos, og syntes søkelyset på samfunnsdeltakelse var både interessant og relevant for utdanningen de tar. I tillegg likte de godt den fine sammensetningen av fag og kultur.To personer ser i kameraet og smiler

- Det var fint å se lærerne våre i denne konteksten, en får se hva de er gode for på en annen måte, sier Tommy Svenkerud.

Begge hadde hørt om forskerkurset for personer med utviklingshemming fra før, men syntes det var interessant å få enda mer innblikk i hva det er de har jobbet med. Både Skram og Svenkerud har tidligere hatt praksis i TeaterNonstop og trekker frem at dette er en god læringsarena for vernepleierstudenter.

Bilde av et band med fire personer Historisk festaften
Det ble en historisk festaften i Namsos med spennende forskning og god underholdning. Arrangementet var gratis og etter arrangementet ble det servert gratis pizza og brus i kantina ved Nord universitet. 

NAKU håper andre universitetsmiljøer og forskergrupper løfter frem forskning på området utviklingshemming generelt og inkluderende forskningssamarbeid med personer med utviklingshemming spesielt under Forskningsdagene i årene som kommer.

Les mer om inkluderende forskningsprosjekter

-------
Bilde 1: Konferansierer Skjalg Raaen, Magnus Sten. 
Bilde 2: Konferansierer Skjalg Raaen, Magnus Sten og forskningsgruppeleder Anita Berg. 
Bilde 3: Teater NonStop. 
Bilde 4: Forsker Hilde Guddingsmo. 
Bilde 5: Vernepleierstudentene Tommy Svenkerud og Emilie Skram. 
Bilde 6: Rasmus med band 

Nyhetsbrev

Meld deg opp for NAKUs nyhetsbrev og motta nyheter, nye publikasjoner og annet spennende stoff rett i innboksen din.

Les siste nyhetsbrev
Bilde av noen som ser på nettsida til NAKU på mobiltelefon