Barrierer og muligheter for ferie og meningsfull fritid for personer med utviklingshemming

NAKU samlet sin referansegruppe til todagers møte i Trondheim den 28.-29. april med hovedfokus på temaet kultur og fritid, med særlig søkelys på ferie og hobbyaktiviteter. Dette på bakgrunn av at det er behov for innspill til flere artikler i Kunnskapsbanken om disse temaene. Deltakerne, som kommer fra ulike deler av landet delte erfaringer, utfordringer og løsninger for å skape mer inkluderende og meningsfulle ferie og fritidstilbud for personer med utviklingshemming.
Viktig rolle for referansegruppen
Møter i referansegruppen starter med å klargjøre referansegruppens rolle, så også denne gang. Denne gangen kom det også forslag fra gruppen om å bruke begrepet gruppemedlemmer i stedet for brukerrepresentanter, for å understreke at alle bidrar aktivt inn i NAKUs arbeid. At man er en del av NAKU selv om en ikke er ansatt der. Gruppens innspill er viktige for å sikre at NAKUs tilbud og informasjon treffer hovedmålgruppen – ansatte i tjenestene til personer med utviklingshemming – og at de som mottar tjenestene blir hørt.
Kultur og fritid – mer enn bare aktiviteter
Deltakerne diskuterte hva kultur og fritid innebærer for den enkelte. Kultur handler om alt fra musikk og mat til tradisjoner og samvær, mens fritid er tiden man kan bruke til det man selv ønsker, som å spille spill, være med venner eller slappe av hjemme. For mange er ferie forbundet med å reise bort og få nye opplevelser, men også små utflukter og hjemmeaktiviteter kan gi feriefølelse.
Barrierer og muligheter for ferie og fritid
Mange personer med utviklingshemming opplever økonomiske og praktiske barrierer for å delta i ferie- og fritidsaktiviteter. Det kan være dyrt å ha med tilrettelegger eller ledsager, og det er store forskjeller mellom kommuner på hva som dekkes. Dette fører til ulikhet og i verste fall diskriminering, uttalte en av deltakerne. Flere peker på at fleksible ansatte og god organisering er avgjørende for å få til gode opplevelser. BPA (brukerstyrt personlig assistanse) gir noen flere muligheter, men det krever fortsatt ressurser og planlegging. Felles aktiviteter kan være både bra og mindre bra. Det kommer an på gruppesammensetningen og om det er folk som trives sammen eller ikke. Ansatte må være klar over dette og planlegge godt og gjerne i god tid før ferien. De bør selvfølgelig samarbeide med beboere når de planlegger ferie.
Kreative løsninger og gode eksempler
Deltakerne delte flere løsninger for å gjøre ferie og fritid mer tilgjengelig:
- Søke midler fra stiftelser eller organisasjoner som NFU, LUPE eller Gjensidigestiftelsen.
- Invitere studenter eller pensjonerte helsearbeidere som ledsagere.
- Arrangere hjemmeferie med aktiviteter som disko, sirkus eller baking i bofellesskapet.
- Lokale initiativ som "Sommer sammen" i Harstad og "God sommer” i Levanger, med organiserte dagsturer, trekkes frem som gode eksempler.
- Lage feriekatalog slik som Lillestrøm kommune har utviklet. (Dette vil det komme en eksempelartikkel om i kunnskapsbanken i løpet av våren).
Utfordringer med vikarbruk og informasjon
Sommeren byr ofte på mange vikarer i tjenestene. Deltakerne understreker viktigheten av at fast ansatte gir god informasjon, og at vikarer aktivt etterspør og setter seg inn i rutiner og tilbud. Kjennskap og relasjoner mellom ansatte og beboere er viktig for å skape trygge og gode opplevelser.
Hobbyaktiviteter og sosialt fellesskap
På dag to var hobbyaktiviteter tema. Gruppemedlemmene nevnte alt fra sang, gaming, trylling, perling, idrett, håndarbeid, skriving, kreative verksteder og podkast til slektsforskning, . Utfordringer som manglende transportmidler og ansatte uten førerkort ble nevnt. Interesseorganisasjonenes rolle ble også løftet frem, både som pådrivere for rettigheter og som arrangører av aktiviteter.
-Tenk om oss som ressurser. La oss få hjelpe til, der vi kan! sa en av deltakerne
Gruppemedlemmene løftet også frem at ansatte bør huske at beboere har mange ressurser, og mange kan også være til hjelp med å få til aktiviteter sammen.
Veien videre: Bedre informasjon og synliggjøring av tilbud
Referansegruppen foreslår å lage en lettlest hobbykatalog på NAKUs nettsider, med oversikt over mulige aktiviteter og gode eksempler fra hele landet. Målet er at både ansatte og personer med utviklingshemming får bedre informasjon om hvilke muligheter som finnes, og at flere kan delta i meningsfulle fritidsaktiviteter.
-Det er viktig å snakke sammen, ta kontakt og vise omsorg. Fantasien kjenner ingen grenser – vær litt kreativ, oppsummerte en av deltakerne.
Omvisning og læring på Justismuseet
Samlingen inkluderte også omvisning på Justismuseet, der deltakerne fikk prøve seg som ansatte i kriminalomsorgen og løse oppgaver knyttet til sikkerhet og historie. Prosjektet «Justis for alle» ble presentert av Sjiraffen kultur og kompetansesenter. Målet er å gjøre museumsopplevelser mer tilgjengelige for alle. Referansegruppen ga innspill til arbeidet.
Les om forrige møte i Referansegruppa på hjemmesiden vår.
