Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

3

Utviklingshemming og helse

Hva er psykisk utviklingshemming, diagnose, årsak og særlige utfordringer knyttet til helse.

  • Forside
  • E-læring: Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
  • Utviklingshemming og helse
  • 3.5. Årsaker til psykisk utviklingshemming
Side 5 av 6

Innholdsfortegnelse

1. Innledning2. Sentrale begreper3. Utviklingshemming og helse4. Sykdom
5. Helsetjenesten og utviklingshemming6. Noen utvalgte helsetemaer7. Flervalgsspørsmål8. FAQ

3.5. Årsaker til psykisk utviklingshemming

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
18. desember 2018. Sist oppdatert: 30. januar 2019

Den hyppigste årsaken til utviklingshemming skyldes organisk skade i hjernen, hele 80%. Hos de resterende 20% kan man ikke påvise noen sikker årsak. Organisk skade skyldes genetiske faktorer eller ervervede faktorer. Årsakene til utviklingshemming kan oppstå både før- under og etter fødsel.

 
Før fødsel, prenatale årsaker
Genetiske faktorer som påvirker utviklingen av hjernen tidlig i svangerskapet er den hyppigste årsaken til utviklingshemming. Eksempler er Downs syndrom, Fragilt X syndrom og Retts syndrom. Disse syndromene skyldes feil på det genetiske arvematerialet- kromosomfeil. Andre årsaker til utviklingshemming kan være medfødte stoffskiftesykdommer. For eksempel kan Fenylketonuri, Føllings sykdom, føre til utviklingshemming om sykdommen ikke blir behandlet.
En annen gruppe årsaker til at utviklingshemming oppstår i svangerskapet skyldes at fosteret blir påført skade, ervervede hjerneskader. Eksempler på ervervede skader er infeksjoner og sykdom hos mor som for eksempel Rubella, en virussykdom, eller toxoplasmose, en parasittsykdom. Mors inntak av medisiner, narkotiske stoffer og alkohol i svangerskapet er andre årsaker som kan påføre barnet hjerneskader.
 
Ved fødselen, perinatale årsaker
Oksygenmangel før, under og rett etter fødselen kan gi skader som fører til utviklingshemming. Også hjerneblødninger og hjernehinnebetennelser hos barnet kan gi hjerneskader. Barn som fødes før termin, premature, er i risikogruppen, men det er relativt sjelden at utviklingshemming forekommer som en følge av skader ved fødselen.
 
Etter fødsel, postnatale årsaker
De vanligste årsakene til utviklingshemming etter fødsel skyldes infeksjoner som for eksempel hjernehinnebetennelse og hjernebetennelse. Ondartede sykdommer som for eksempel hjernesvulst kan oppstå. Andre årsaker er skader påført kraniet etter eks. fall. Lite stimulering og dårlig ernæring i tidlige barneår påvirker også det generelle intelligensnivået.
 
Du kan lese mer om den medisinske diagnosen psykisk utviklingshemming i denne nettartikkelen hos NAKU.
«
Side 5 av 6
»
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2018) "3.5. Årsaker til psykisk utviklingshemming" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 30. januar 2019, lest 13. mai 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/35-årsaker-til-psykisk-utviklingshemming
Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU