4.6. Ordinære sykdomstilstander
19. desember 2018. Sist oppdatert: 11. februar 2019
Personer med utviklingshemming vil også være utsatt for ordinær helsesvikt og sykdom på linje med resten av befolkningen. Med noen forbehold vil risikobildet også her være økt. Dette særlig på bakgrunn av personenes manglende forutsetninger for å ivareta egen helse.
Enkelte sykdommer kan starte i det stille, og være vanskelig eller umulig å oppdage. En annen utfordring er at sykdomstegn, særlig hos personer med alvorlig grad av utviklingshemming, ofte kan ha en annen utforming enn hos folk flest. Funksjonshemningen har en sykdomsformende (patoplastisk) virkning. Patoplastikk henviser til personavhengige egenskaper som påvirker symptomutformingen. Generelt er det slik at jo større utviklingshemming, jo større effekt har patoplastiske faktorer, og vanskeligere er det å gjenkjenne utfordringene som foreligger. Vi viser her til to sentrale faktorer gjennom
- Intellektuell forvrenging, som fører til vanskeligheter for personen å identifisere og beskrive egne vansker.
- Psykososial maskering eller begrensninger i sosiale ferdigheter gir også begrensninger.
De som kjenner brukeren godt vil stå i en posisjon der de bedre enn andre, vil kunne oppdage at endringer har funnet sted og kunne få mistanke om sykdom.
Det er i slike situasjoner viktig at personer med utviklingshemming bistås i kontakt med sin fastlege.
Hos personer som ikke får meddelt seg, kan selv enkle helsemessige plager få dramatiske uttrykk, ikke minst i form av endret atferd. Eksempler på dette kan være at ørebetennelse eller andre smertetilstander gir seg utslag i utfordrende atferd som selvskading, økt irritabilitet og forstyrret søvnmønster.
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2018) "4.6. Ordinære sykdomstilstander" [nettdokument].
Trondheim: NAKU
(sist faglig oppdatert 11. februar 2019, lest 24. november 2024).
Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/46-ordinære-sykdomstilstander
Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
Opprett egen bruker
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».