Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

5

Helsetjenesten og utviklingshemming

Helsetjenesten og utviklingshemming. Hvilke arbeidsformer som finnes og behovet for systematiserte helsekontroller.

  • Forside
  • E-læring: Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
  • Helsetjenesten og utviklingshemming
  • 5.2. Overordnet om helsetjeneste
Side 2 av 8

Innholdsfortegnelse

1. Innledning2. Sentrale begreper3. Utviklingshemming og helse4. Sykdom
5. Helsetjenesten og utviklingshemming6. Noen utvalgte helsetemaer7. Flervalgsspørsmål8. FAQ

5.2. Overordnet om helsetjeneste

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
19. desember 2018. Sist oppdatert: 30. januar 2019

Samhandlingsreformen legger opp til at pasienter skal få bedre behandling der de bor. Det skal lønne seg å forebygge sykdom i forkant i stedet for å reparere i etterkant. Reformen sikter mot å unngå at folk blir syke og sørger for at det lønner seg for kommuner og sykehus å samarbeide.

 

5.2.1. Helse/helsesvikt

 
Omsorg 2020 er regjeringens oppfølging av morgendagens omsorg.
 
Fremtidens helse- og omsorgstjenester skal utvikles sammen med pasienter, brukere og deres pårørende. Brukerne skal få større innflytelse over egen hverdag, gjennom mer valgfrihet og et større mangfold av tilbud. Målet er å skape en helse- og omsorgstjeneste som bidrar til at hver enkelt tjenestemottaker får ivaretatt sine grunnleggende behov, og får mulighet til å leve et aktivt og godt liv i fellesskap med andre. Pårørendes situasjon skal styrkes gjennom bedre tilbud om avlastning, støtte og faglig veiledning."
 
Helse dreier seg om mer enn spørsmålet om hvorvidt en person er syk eller ikke. Helse har stor betydning for om en person opplever at livet er godt. Det eksisterer mange beskrivelser av hva helse er. Verdens helseorganisasjon definerer helse som et omfattende tema der funksjoner blir sett på fra biologiske, psykologiske sider.
 
Helse og helsemessige konsekvenser oppleves av den enkelte og er slik sett subjektiv. En persons helsetilstand kan også vurderes ut fra det som andre oppfatter. For å kunne få nødvendig og rett helsehjelp, er det er fordel at personen det gjelder kan kommunisere med helsepersonell.
 
Manglende forståelse og svekket kommunikasjonsevne kan gjøre at personer med utviklingshemming blir sårbare i den forstand at de ikke får til å formidle sin opplevelse av eventuelle helseproblemer, eller forstår informasjon fra helsepersonell.
 
Helsesvikt er et diffust begrep som uttrykker en gradvis forverret helsetilstand, som ikke blir bra igjen uten kompenserende eller behandlende tiltak. Personer med utviklingshemming er oftere enn andre utsatt for helsesvikt.
 
Forventet levealder er lavere hos personer med utviklingshemming (eks. Downs syndrom). Tegn på aldring finner sted tidligere, Forekomst av CP, epilepsi, hjertelidelse, psykiske lidelser osv. er høyere.
 
Ofte vil helsetilstanden være en følge av en persons egen livsførsel. Dette reiser spørsmål om hvilke forutsetninger den enkelte personen har for å styre sin egen livsførsel. Det aktualiserer samtidig spørsmålet om vedkommende får bistand og støtte til å føre en sunn livsstil.
 

5.2.2. Helse og omsorg

 
Mange personer med utviklingshemming vil være avhengig av en god helse- og omsorgstjeneste for å kunne ivareta sin egen helse. Omsorgsapparatet må omfatte både forebyggende og behandlende sider av personens helse. En sunn livsførsel vil i hovedsak være den beste forebygging. Det er dessuten viktig at helseavvik blir oppdaget og at de møtes av adekvate reaksjoner og relevant oppfølging.
 
Omsorg handler om å føle for, bry seg om og hjelpe andre. Det er en kvalitet som oppstår i møtet mellom mennesker. Familie og venner gir hverandre omsorg, og vi har alle vist omsorg for noen. I god omsorg viser vi respekt for hverandre.
 
Kommunen har profesjonelle omsorgsarbeidere som gir hjelp til personer som trenger det. Omsorg utvider vår forståelse av helsetjenestene og inkluderer nødvendig støtte, vennlighet og ivaretakelse.
«
Side 2 av 8
»
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2018) "5.2. Overordnet om helsetjeneste" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 30. januar 2019, lest 9. mai 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/52-overordnet-om-helsetjeneste
Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU