Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

6

Noen utvalgte helsetemaer

I det påfølgende kapittel presenteres noen utvalgte helsetema som det er viktig å ha fokus på.

  • Forside
  • E-læring: Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
  • Noen utvalgte helsetemaer
  • 6.2. Helseutfordringer i ulike livsfaser
Side 2 av 3

Innholdsfortegnelse

1. Innledning2. Sentrale begreper3. Utviklingshemming og helse4. Sykdom
5. Helsetjenesten og utviklingshemming6. Noen utvalgte helsetemaer7. Flervalgsspørsmål8. FAQ

6.2. Helseutfordringer i ulike livsfaser

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
21. desember 2018. Sist oppdatert: 30. januar 2019

Barndom
I noen faser i livet er vi mer sårbare enn i andre faser. Dette er allment, og livets ulike faser gjennomleves av alle. Personer med utviklingshemming kan være ekstra sårbare i overganger mellom ulike livsfaser og kan ha behov for ekstra støttetiltak og forebygging.

I barneårene er helsetjenesten gjerne samlet, både i kommunene og på spesialistnivå, selv om tilbudene kan variere på landsbasis.

Helsestasjonen kan være en viktig støttespiller både i barneårene, og skolehelsetjenesten kan ha særlig betydning i ungdomsårene. Disse tjenestene har mulighet til å følge barnet gjennom hele oppveksten.


Ungdomstiden
Flere beskriver ungdomstiden som særlig krevende. I denne fasen skjer det store forandringer både kroppslig og når det gjelder å forstå seg selv. Mange familier opplever at det er mindre hjelp å få i denne perioden.

Å flytte hjemmefra og stole på egne krefter er en utfordring for alle. For personer med utviklingshemming er dette ekstra utfordrende. Overgangen fra å ha mor og far som bistandspersoner, til å ha flere titalls ansatte å forholde seg til kan være utfordrende.

Angst og depresjoner, atferdsvansker og aggresjon kan oppstå etter flytting.

Etter hvert som barna vokser til, skal de over i voksenavdelinger på sykehuset. Her er tjenestene mer fragmenterte, og man må forholde seg til ulike avdelinger etter hvilken lidelse det gjelder.


Eldre år
Personer med utviklingshemming kan på linje med den øvrige befolkningen forvente økt levealder. Med økt alder følger aldersrelaterte tilstander og diagnoser. Det vil derfor i stadig større grad dukke opp helsemessige utfordringer knyttet til aldring og eldreomsorg.

Verdens helseorganisasjons rapport om «Healty aging - Adults with intellectual disabilities. Physical health issues» peker på at grunnlaget for god helse i alderdommen legges gjennom hele livet.

I Norge driver Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse et utviklingsprogram som fokuserer på kvaliteten på tjenester som ytes til eldre mennesker med utviklingshemming.

På nettstedet til utviklingshemming og aldring finner du mer informasjon.

«
Side 2 av 3
»
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2018) "6.2. Helseutfordringer i ulike livsfaser" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 30. januar 2019, lest 9. mai 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/62-helseutfordringer-i-ulike-livsfaser
Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU