3.2. Psykisk utviklingshemming som medisinsk diagnose
18. desember 2018. Sist oppdatert: 30. januar 2019
Hva er utviklingshemming? Hva er en diagnose? Hvordan påvirker det ens utvikling? Hvordan påvirker det familien? – Det er noen av spørsmålene som filmen forsøker å svare på gjennom intervju med fagpersoner, foresatte og personer som har utviklingshemming.
NAKU ønsker med filmen å belyse et viktig og komplekst tema på en mest mulig tilgjengelig måte og på den måten styrke kompetansen i kommunene. Filmen er dokumentar- og intervjubasert og er ment å være både informativ og spore til refleksjon.
I Norge brukes psykisk utviklingshemming som medisinsk diagnose. Tilstanden psykisk utviklingshemming fastsettes på bakgrunn av diagnosesystemet ICD-10. Her er det tre forhold som utredes og vurderes. For det første intellektuell modenhet og for det andre tilpasning til omgivelsene. –For det tredje forutsetter diagnosen at både modenhet og tilpasning må være betydelig forsinket fra barneårene (før fylte 18 år).
IQ er et mål på den mentale utviklingen sett i forhold til hva som er forventet for alderen, og mental alder antyder den mentale modenheten. Dette inkluderer ferdigheter og tilpasning til omgivelsene. En mental alder må imidlertid ta hensyn til at personer i ulik alder og livssituasjon har forskjellige erfaringer og behov.
Når en skal fastsette diagnosen psykisk utviklingshemming, er det viktig at en ikke overser betydningen av tilknyttede psykiske eller somatiske lidelser, samt sensoriske funksjonsnedsettelser. En må også vurdere betydningen av kulturell tilhørighet når en fastsetter grad av psykisk utviklingshemming.
Tester som anvendes må stemme overens med individets funksjonsnivå, for eksempel må det tas i betraktning om personen er fysisk svekket. Det skal helst settes opp en skala over sosial modning og tilpasning. Vineland er eksempel på et instrument som kan gi oversikt over slik tilpasning og selvstendighet i hverdagen.
Imidlertid sier diagnosen i seg selv lite om hvor mye hjelp og støtte den enkelte vil trenge gjennom livet. Hvilke muligheter en har for å utvikle sine ferdigheter samt hvordan omgivelsene legges til rette for den enkelte, er viktige faktorer som vil påvirke livskvalitet og hjelpebehov. Ved at personen er diagnostisert på en god måte vil man få innsikt i evneprofil, sårbarheter og styrker som personen har.
God diagnostisering skjer i et samarbeid mellom personen med utviklingshemming, fastlege og spesialisthelsetjenesten.
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2018) "3.2. Psykisk utviklingshemming som medisinsk diagnose" [nettdokument].
Trondheim: NAKU
(sist faglig oppdatert 30. januar 2019, lest 3. desember 2024).
Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/32-psykisk-utviklingshemming-som-medisinsk-diagnose
Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
Opprett egen bruker
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».