Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

1

Om Helsedirektoratets veileder og temasidene

Her finner du informasjon om Helsedirektoratets veileder, temasidene, og hvordan disse kan hjelpe deg til å yte gode helse-og omsorgstjenester.

  • Forside
  • Temasider om Helsedirektoratets veileder
  • Om Helsedirektoratets veileder og temasidene
  • Kap.1 #3
Side 3 av 5

Innholdsfortegnelse

1. Om Helsedirektoratets veileder og temasidene2. Samarbeid og kompetanse3. Personsentrerte og individuelt tilrettelagte tjenester4. Livsfaser- og overganger
5. Habilitering og bistand i dagliglivet6. Helseoppfølging7. Familie, pårørende og verge8. Dokumentasjon og taushetsplikt

Kapittel 1
- 1.3 Om utviklingshemming

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
21. desember 2021. Sist oppdatert: 26. april 2023
I dette kapitlet finner du informasjon om:  
 
1.1 Om veilederen og nettressursen
1.2 Informasjon om rettigheter og CRPD for personer med utviklingshemming
1.3 Om utviklingshemming
1.4 Lovkrav og anbefalinger
1.5 Om nettressursen

Kunnskap om utviklingshemming er viktig for å kunne yte gode helse-  og omsorgstjenester. NAKU har en fagtekst om Utviklingshemming – Mennesket og diagnosen.

Hva er utviklingshemming? Hva er en diagnose? Hvordan påvirker det ens utvikling? Hvordan påvirker det familien? Dette er noen av spørsmålene som den påfølgende filmen forsøker å svare på gjennom intervju med fagpersoner, foresatte og personer som har utviklingshemming . NAKU anbefaler at filmen inngår i opplæringen til alle som yter tjenester til personer med utviklingshemming.

Du finner lenke til filmen på denne nettsiden. På siden er filmen delt opp i fire mindre deler. Den første filmen er på 24 minutter og tar opp grunnleggende forhold om utviklingshemming. Vi anbefaler at denne sees før man ser filmene om lett utviklingshemming, moderat utviklingshemming og til slutt alvorlig og dyp utviklingshemming. Under ser du hele filmen. 

I kunnskapsbankartikkelen, Et kulturelt perspektiv på utviklingshemming, skriver professor Per Koren Solvang skriver om at utviklingshemmede utgjøre et kulturelt fellesskap, men også om at det kulturelle perspektivet handler om kulturelle uttrykksformer som teater, musikk og film der utviklingshemming tematiseres. 

Aldring og helse har utarbeidet e-læringen, Gode tjenester til personer med utviklingshemning. Kurset har fire moduler og en av dem handler om hva utviklingshemming er.  

Bruker som sitter i sola

Noen personer med utviklingshemming har også en sjelden diagnose. Les om sjeldne diagnoser i kunnskapsbanken. 

Hvordan snakke med personer med utviklingshemming om diagnosen? Vi har laget en artikkel som kan være til hjelp. Det vil være viktig å tilpasse informasjonen til den enkelte, og det er en forutsetning at det foreligger en god relasjon til vedkommende før en slik samtale.  I artikkelen ligger det også lenke til samtaleverktøy om utviklingshemming. 

«
Side 3 av 5
»
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2021) "Kap.1 #3" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 26. april 2023, lest 9. mai 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/kap1-3
Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU