Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

1

Innledning

Innledning til e-læringsprogrammet og du møter filmen om Tore og hans møte med hjelpeapparatet. 

 

  • Forside
  • E-læring: Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
  • Innledning
  • 1.1. Introduksjon
Side 1 av 2

Innholdsfortegnelse

1. Innledning2. Sentrale begreper3. Utviklingshemming og helse4. Sykdom
5. Helsetjenesten og utviklingshemming6. Noen utvalgte helsetemaer7. Flervalgsspørsmål8. FAQ

1.1. Introduksjon

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
18. desember 2018. Sist oppdatert: 19. juni 2025

Dette er NAKU sitt e-læringsprogram innen Helseoppfølging av personer med utviklingshemming. Temaet er omfattende, og det foreliggende programmet er ikke uttømmende.

 
Hensikten med læringsprogrammet er å bidra til at personer med utviklingshemming får styrket sitt helsetjenestetilbud. Målgruppen for læringsprogrammet er tjenesteytere som daglig yter tjenester eller møter personer med utviklingshemming på andre måter. Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Det er derfor behov for økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
 
Etter endt gjennomføring kan du gjennomføre en flervalgstest som viser at du har lest teksten.
 
Om e-læringsprogrammet
E-læringsprogrammet «Helseoppfølging av personer med utviklingshemming» ble første gang publisert i 2009, og ble omfattende revidert i 2019. Etter denne revisjonen er det kun gjort mindre oppdateringer. 
 
Etter revideringen av kurset kom Helsedirektoratet med veilederen "Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming". Den gir sentrale føringer for de kommunale helse- og omsorgstjenestene og er viktig å ha kjennskap til knyttet til innholdet i dette e-læringskurset. Vi har ikke bakt veilederen inn i de enkelte delene av e-læringskurset, men anbefaler alle som tar kurset å gjøre seg kjent med veilederen. Dette kan du gjøre gjennom bruk av  NAKU sine temasider om Helsedirektoratets veileder. Der finner du fagtekster som er basert på forskning, verktøy, gode eksempler fra praksis og andre ressurser som kan være til støtte i arbeidet med å innfri krav og anbefalinger i Helsedirektoratets veileder. 
 
Vi vil også understreke viktigheten av å ha kunnskap om FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) når en skal yte helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Mer om CRPD kan du lese i NAKU sin kunnskapsbank. 
«
Side 1 av 2
»
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2018) "1.1. Introduksjon" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 19. juni 2025, lest 7. juli 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/11-introduksjon
Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU