Om kompetanse i tjenestene til personer med utviklingshemming
På grunn av sykdom, karantene eller andre følger av situasjonen med koronaviruset kan en av de største utfordringene være å ha nok og kompetent personell i tjenestene. På denne siden har vi samlet noen enkle ressurser som kan anvendes for å bidra til at ansatte som møter utviklingshemmede for første gang når personell blir omdisponert fra ulike tjenester, har et minimum av grunnlag for god tjenesteyting.
Det er viktig å understreke at det også under denne situasjonen, trengs fagpersoner som kan håndtere de mange oppgavene som situasjonen krever. Det handler om å sikre at man legger opp til gode og sikre hygienetiltak og smittevern, det samme gjelder i forhold til folk som blir redde og eller har angst. Planer for god hygiene må utarbeides, gjennomgås og innarbeides. Ansatte med kompetanse må vurdere hygieneforholdene rundt den enkelte, og hvordan det er mulig å redusere smittefaren. Dette arbeidet må bygge på og følge informasjonen og direktivene fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsenorge. Mer om dette i kapittel 1 Smitteverntiltak for personer med utviklingshemming. Vernepleiere og sykepleiere i disse tjenestene er profesjonsutøvere som har et særlig ansvar for å følge opp at dette følges. Det er et begrenset antall ansatte med denne kompetansen i tjenestene, og da er det viktig å sette inn denne ressursen der den trengs mest. Det er viktig å trygge personer med utviklingshemming og finne fram til meningsfulle og hyggelige ting å gjøre. Ansatte som ikke har profesjonsutdanning må gis nødvendig informasjon og opplæring, og må følge de instruksene som utarbeides.
Aktuelle ressurser
- I forbindelse med Mitt livs ABC har Aldring og helse utviklet heftet «Dette må jeg kunne – gode tjenester til personer med utviklingshemming». Dette heftet gir grunnleggende kunnskap som er viktig for tjenesteytere i tjenestene til personer med utviklingshemming. De har også utviklet et e-læringskurs.
- Stiftelsen SOR har laget en rekke e-læringskurs som er gratis tilgjengelig for tjenesteytere i tjenestene til personer med utviklingshemming. I Kartleggingsbanken på deres nettsider finner du kvalitetssikrede kartleggingsverktøy som kan være nyttige i arbeidet med å sikre gode tjenester til mennesker med utviklingshemming.
- I KS Læring finner dere flere aktuelle e-læringskurs. Vi nevner her «Kompetansehevende tiltak i tjenesten for personer med utviklingshemming» og «Lindrende omsorg og behandling til mennesker med utviklingshemming»
- På Aldring og helse sine nettsider finner du et eget temaområde om utviklingshemming. Her finner du særlig ressurser knyttet til helse og aldring.
- I NAKU sin kunnskapsbank finner du en lang rekke artikler, lenker til e-læringskurs og filmen «Om psykisk utviklingshemming» som vi anbefaler alle som jobber i tjenestene til personer med utviklingshemming å se.
Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
Opprett egen bruker
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».