Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

1

Om Helsedirektoratets veileder og temasidene

Her finner du informasjon om Helsedirektoratets veileder, temasidene, og hvordan disse kan hjelpe deg til å yte gode helse-og omsorgstjenester.

  • Forside
  • Temasider om Helsedirektoratets veileder
  • Om Helsedirektoratets veileder og temasidene
  • Kap.1 #1
Side 1 av 5

Innholdsfortegnelse

1. Om Helsedirektoratets veileder og temasidene2. Samarbeid og kompetanse3. Personsentrerte og individuelt tilrettelagte tjenester4. Livsfaser- og overganger
5. Habilitering og bistand i dagliglivet6. Helseoppfølging7. Familie, pårørende og verge8. Dokumentasjon og taushetsplikt
21. desember 2021

Kapittel 1
- 1.1 Om veilederen og nettressursen


 

I dette kapitelet finner du informasjon om:  
 
1.1 Om veilederen og nettressursen
1.2 Informasjon om rettigheter og CRPD for personer med utviklingshemming
1.3 Om utviklingshemming
1.4 Lovkrav og anbefalinger
1.5 Om nettressursen

I den påfølgende filmen får du innblikk i Helsedirektoratets veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. I filmen får du også informasjon om denne nettressursen som NAKU har utarbeidet som en støtte til Helsedirektoratets veileder. 

Les mer om nettressursen og tips til bruk av temasidene

Helsedirektorates veileder bygger på menneskerettigheter 
FN-konvensjonen om rettighetene for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) slår fast at menneskerettigheter selvsagt også gjelder for personer med funksjonsnedsettelser, og den tar opp en rekke av de situasjonene hvor denne retten krever ekstra oppmerksomhet og beskyttelse fordi en ser at denne retten står under press og ofte krenkes. 

I denne artikkelen kan du lese om konvensjonen og om tjenesteyters rolle i arbeidet med å sikre menneskerettigheter.

I filmen under snakker professor Karl Elling Ellingsen i fem minutter om ulike perspektiv på selvbestemmelse, og filmen viser til rettigheter vi har gjennom lovverk og konvensjoner.

Filmforelesning om CRPD som grunnlag for tjenester, her snakker Cato Brunvand Ellingsen i 15 minutter om at menneskerettigheter og CRPD må være et førende verdigrunnlag for tjenesteutøvelsen.


Sarpsborg kommune har hatt fokus på FN-konvensjonen i arbeidet med å utvikle en felles plattform for livslange tjenester. De har arbeidet med at begrepene i CRPD ikke bare er honnørord, men en viktig del av praksis. I filmen under får du høre mer om deres arbeid. 

 

Veiledning til CRPD
Bufdir utvikler CRPD - veiledning til FN konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne. I veiledningen finner du blant annet informasjon om CRPD, kommunens ansvar og hvordan skal konvensjonen brukes. 

I reportasjen med tittel, Pilotprosjekt om CRPD - Menneskerettighetene løftes opp, kan du lese mer om opplæringsmaterialet og hvordan Drammen kommune har arbeidet for å øke kunnskapen om CRPD.  

Relasjonell forståelse av funksjonshemming 
Figur som viser motsetningen mellom forutsetninger og samfunnets kravHelsedirektorates veileder viser til at FN konvensjonen om rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne legger en relasjonell forståelse av funksjonshemming til grunn.

Dette innebærer at funksjonshemming oppstår i gapet mellom kravene i samfunnet og personenes forutsetninger. Veilederen skriver at vår oppgave er å redusere dette gapet ved å tilrettelegge omgivelsene gjennom for eksempel universell utforming, inkluderende holdninger og kultur, større forståelse og reduserte barrierer mot deltakelse. Gapet kan også reduseres ved å støtte og bygge opp om individets forutsetninger gjennom opplæring, individuelt tilpasset og tilstrekkelig hjelp, tilrettelegging og hjelpemidler.  

Les mer  i NOU 2016: 17.

«
Side 1 av 5
»
Referanser: 

NOU 2016: 17, https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2016-17/id2513222/?q=gap&ch=3#kap4-3 

Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Kim Berge

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2023 NAKU