Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn

Kapittel

7

Familie, pårørende og verge

Godt samarbeid med familie, pårørende og verge er viktig. Her finner du fagtekster, nettressurser og verktøy for bruk i arbeidet.

  • Forside
  • Temasider om Helsedirektoratets veileder
  • Familie, pårørende og verge
  • Kap.7 #4
Side 4 av 4

Innholdsfortegnelse

1. Om Helsedirektoratets veileder og temasidene2. Samarbeid og kompetanse3. Personsentrerte og individuelt tilrettelagte tjenester4. Livsfaser- og overganger
5. Habilitering og bistand i dagliglivet6. Helseoppfølging7. Familie, pårørende og verge8. Dokumentasjon og taushetsplikt

Kapittel 7
- 7.4 Samarbeid med verge

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
21. desember 2021. Sist oppdatert: 19. juni 2023
I dette kapitlet finner du informasjon om:  
 
7.1 Samarbeid med pårørende
7.2 Veiledning og avlastning til pårørende
7.3 Oppfølging av søsken som pårørende
7.4 Samarbeid med verge

Denne siden er knyttet til føringen Kommunen skal legge til rette for et godt samarbeid med verge i Helsedirektoratets veileder.

Videre på denne temasiden vil vi vise til fagtekster, filmer og nettressurser for videre informasjon og fordypning som omhandler denne føringen.

Om samarbeid med verge
Vergemål er et frivillig hjelpetiltak for personer som på grunn av sykdom, skade eller funksjonsnedsettelser ikke klarer å ivareta sine interesser selv. Som hovedregel er det statsforvalter som oppnevner verge. Personen det skal opprettes vergemål for skal selv samtykke hvis vedkommende er i stand til å forstå hva et samtykke innebærer. Vergemålet skal i utgangspunktet ikke gripe inn i den enkeltes selvbestemmelsesrett, men tilpasses den enkeltes hjelpebehov og ønsker. Vergemålet kan dreie seg om økonomiske og /eller personlige forhold. Du kan lese mer om bistand til håndtering av personlig økonomi på temasiden om økonomi.

Les også mer om samtykke og selvbestemmelse i denne nettressursen.

Lovverk og føringer
Helsedirektoratets veileder viser til mange skal, må og bør krav og føringer. Begrepene skal og må betyr at kravene enten er lov- eller forskriftsfestet, eller så tydelig faglig forankret at det sjelden vil være forsvarlig ikke å gjøre som beskrevet. Bør innebærer en sterk anbefaling. Punktene som inneholder skal, må og bør utgjør grunnlaget for at ansatte i tjenestene skal kunne yte faglig forsvarlige og gode tjenester til personer med utviklingshemming.

Bør punktene finner du i Helsedirektoratets veileder. Videre oppsummeres skal og må punktene fra kapitlet om samarbeid med verge.

  • Kommunen skal legge til rette for samarbeid mellom kommunen, tjenestemottakeren (vergehaver) og vergen i samsvar med vergens mandat.
  • Vergehaver skal få støtte og veiledning til å ta valg.
  • Verge skal ivareta interessene til personene det gjelder.
  • Vergen skal i alle tilfeller legge vekt på det personen mener.
  • Hjelpen skal være tilpasset personens ønsker og hjelpebehov og skal ikke være mer omfattende enn nødvendig.  
  • Når det er vanskelig å kartlegge vergehavers vilje, skal vergen prøve å komme frem til beste tolkning.
  • Kommunen har meldeplikt til statsforvalteren ved bekymring for utøvelsen av vergemålet, samt ved behov for å få oppnevnt eller endret verge.

Lovgrunnlaget og sentrale føringer for godt samarbeid med verge listes opp under begrunnelse i Helsedirektoratets veileder.

Hvordan arbeide for å oppnå føringen om godt samarbeid med verge
Verge er en viktig samarbeidspartner for bruker og ansatte i tjenestene. For å få til et godt samarbeid er det viktig å avklare ansvarsområder og forventninger. Det kan også være nyttig å utforme en plan for samarbeidet. Hvordan samarbeidet skal organiseres praktisk må klargjøres rundt og sammen med hver enkelt vergehaver.

For å få til et godt samarbeid med verge er det også viktig at involverte parter kjenner til lovverk som regulerer vergemål. NAKU har en informasjonsside Informasjonsside om vergemål | Naku om vergemål som kan være et nyttig sted og begynne.  

Helsedirektoratets veileder viser til egne kulepunkter på hvordan kommunene kan organisere et godt samarbeid med pårørende og verge. Den har også kulepunkter på hvordan virksomhetsleder kan bistå ved uenighet mellom verge og tjenestemottakers nærmeste pårørende.  

Andre nettressurser

  • Syv korte filmer om vergemål  Informasjonsfilmar - Vergemålsportalen (vergemal.no)
  • Vergemal.no er en nettressurs drevet av Statens sivilrettsforvaltning.  Nettsiden inneholder informasjon om vergemål rette mot pårørende, verge og den som trenger eller har verge. Sidene inneholder viktig informasjon om formålet med vergemål og hvilke oppgaver som ligger til vergerollen og hvilke rettigheter vergehaver har.    

Nyttige e-læringer

  • Penger og meg, e-læring for personer med utviklingshemming med egen informasjon til støttepersoner - Karde AS.

Hva sier personene med utviklingshemming og deres pårørende om erfaringene deres med vergeordningen?
Det finnes svært lite oppsummert kunnskap og forskning på hvordan vergemål fungerer i dag. Det finnes imidlertid beskrivelser fra brukerorganisasjoner og medieoppslag som viser at det å bli satt under vergemål har hatt alvorlige konsekvenser for tjenestemottakers selvbestemmelsesrett. Ofte knytter det seg til hvordan man forstår begrepet samtykkekompetanse og hvordan den enkeltes samtykkekompetanse vurderes. Likestillings- og diskrimineringsombudet har i sin undersøkelse avdekket at mange verger ikke har god kjennskap til selvbestemmelse og hvilken betydning selvbestemmelsesretten har for den enkelte. 

«
Side 4 av 4
Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2021) "Kap.7 #4" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 19. juni 2023, lest 12. mai 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/kap7-4
Del artikkelen:
 

Helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.

Gå til kurs
Estetisk collage knyttet til helseoppfølging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU