Kapittel 5
- 5.8 Økonomi
- I dette kapitlet finner du informasjon om:
- 5.1 Ernæring
- 5.2 Fysisk aktivitet
- 5.3 Seksuell helse
- 5.4 Rusmiddelproblemer
- 5.5 Vold og overgrep
- 5.6 Utfordrende atferd
- 5.7 Velferdsteknologi
- 5.8 Økonomi
Denne siden er knyttet til føringen, Kommunen skal bistå personer med utviklingshemming med å mestre personlig økonomi, i Helsedirektoratets veileder.
Videre på denne temasiden vil vi vise til fagtekster, filmer og nettressurser for videre informasjon og fordypning som omhandler denne føringen.
Om å bistå med personlig økonomi
Personer som har utviklingshemming kan ha vansker i å mestre egen økonomi. Flere har pårørende som bistår eller de har oppnevnt verger som hjelper til med å ivareta den enkeltes økonomi. Det er viktig å se dette i lys av en relasjonell forståelse på funksjonshemming (GAP-modellen) og kommunens ansvar i å redusere barrierer ved å støtte og bygge opp om personenes forutsetninger gjennom opplæring og individuelt tilpasset støtte. Det er dessverre slik at det finnes en del eksempler på at personer med utviklingshemming blir lite involvert i økonomiske beslutninger og at det er andre som tar beslutninger på deres vegne. Denne føringen i Helsedirektoratets veileder tydeliggjør retten til bistand i å mestre egen økonomi og ansvaret til kommunen i å bistå på dette området.
Lovverk og føringer
Helsedirektoratets veileder viser til mange skal, må og bør krav og føringer. Begrepene skal og må betyr at kravene enten er lov- eller forskriftsfestet, eller så tydelig faglig forankret at det sjelden vil være forsvarlig ikke å gjøre som beskrevet. Bør innebærer en sterk anbefaling. Punktene som inneholder skal, må og bør utgjør grunnlaget for at ansatte i tjenestene skal kunne yte faglig forsvarlige og gode tjenester til personer med utviklingshemming.
Bør punktene finner du i Helsedirektoratets veileder. Videre oppsummeres skal og må punktene fra kapitlet om økonomi.
- Kommunen skal bistå personer med utviklingshemming med å mestre sin personlige økonomi gjennom livsløpet
- Virksomhetsleder må sørge for rutiner for å innhente fullmakter og for håndtering av tjenestemottakernes penger
Lovverk og sentrale føringer om å bistå med personlig økonomi listes opp under begrunnelse i Helsedirektoratets veilederen.
Hvordan arbeide for å oppnå føringen om å bistå med personlig økonomi?
På dette området er det lite å finne av tekster, verktøy og nettressurser, men noe har vi som kan være til hjelp og så vil det bli lagt til mer her etter hvert som mer stoff kommer til.
Helsedirektoratets veileder viser til i egne kulepunkter hva helse og omsorgstjenesten kan bistå med knyttet til denne føringen.
Nasjonalt senter for aldring og helse har laget informasjonsside om økonomi og støtteordninger for brukere og pårørende. På siden ligger det informasjon om ulike ytelser som det er mulig å søke på.
I arbeidet med at personene med utviklingshemming skal mestre sin egen økonomi er det viktig å systematisere arbeidet med opplæringen og arbeide helhetlig med å kartlegge hva den enkelte mestrer og har behov for av bistand, utforme mål, tiltaksarbeid og utforme plan for evaluering. Arbeidet gjøres sammen med personene selv og pårørende eller verge. Dette bør inn i en individuell plan, og være et tema på ansvarsgruppemøter eller andre møter sammen med personene. Du kan lese mer om individuell plan i kapitlet om tverrfaglig samarbeid.
Karde sammen med NFU har laget e-læringen, Penger og meg for opplæring i økonomi til personer med utviklingshemming. De har også laget egen informasjon til støttepersoner for hvordan de kan bistå utviklingshemmede i e-læringen.
Personer med utviklingshemming og som har oppnevnt økonomiske verger har vansker med å få BANK-ID. I praksis medfører dette vansker med blant annet å handle varer og tjenester på nettet. Dette har brukerorganisasjoner og politikere engasjert seg i. Du kan lese spørsmål til tidligere samferdsminister Linda Hofstad Helleland, og hennes svar her.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse har publisert e-læringen, Simulering av offentlig innlogging. I e-læringen kan du øve på innlogging med Min ID og BankId. Ingen informasjon blir lagret.
Vergemål er et frivillig hjelpetiltak for personer som på grunn av sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse ikke klarer å ivareta sine interesser selv. Ansvarsområdene kan blant annet være å hjelpe vedkommende i økonomiske spørsmål. I kunnskapsbanken kan du finne informasjon om vergemål med videre lenke til nettside om vergemål. Les også kapitlet om verge i nettressursen.
Når personene har oppnevnt verge er vergen en naturlig samarbeidspartner for bruker og ansatte. Noen kommuner har møter med bruker og verge for å avklare hvilke oppgaver og roller den enkelte har, og gjennom dette avklarer forventninger. Det er kan være lurt å lage skriftlige avtaler mellom ansatte i kommunen, som oftest primærkontakt, og personen selv eller verge. Avtalen kan inneholde beskrivelser på hva personen trenger bistand til og eventuelt når han trenger bistand til å betale for seg i hverdagen. I disse avtalene bør det fremgå informasjon der det for eksempel beskrives hvor mye penger som skal disponeres, hvor ofte penger skal overføres og hvem som er ansvarlig. Videre er det viktig at det er gode rutiner for å sikre håndtering av penger. Involvering av personene selv og eventuelt deres pårørende i denne prosessen er sentralt.
Nyttige e-læringer:
- Penger og meg, E-læring for personer med utviklingshemming med egen informasjon til støttepersoner - Karde AS.
Hva sier personene med utviklingshemming og deres pårørende om bistand til personlig økonomi?
I rapporten Hva er gode helse- og omsorgstjenester for meg har personer med utviklingshemming gitt innspill i arbeidet med Helsedirektoratets veileder. I rapporten er det ikke et eget kapittel som handler om økonomi, men de hadde uttalelser om penger. Fokusgruppen sier at det er viktig å ha kunnskap om økonomi og ha styring på penger, og at det å spare opp penger er viktige forberedelser før man flytter for seg selv.
Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
Opprett egen bruker
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».