Kapittel 7
- 7.2 Veiledning og avlastning til pårørende
- I dette kapitlet finner du informasjon om:
- 7.1 Samarbeid med pårørende
- 7.2 Veiledning og avlastning til pårørende
- 7.3 Oppfølging av søsken som pårørende
- 7.4 Samarbeid med verge
Denne siden er knyttet til føringen Kommunen skal tilby veiledning og avlastning til pårørende til personer med utviklingshemming i Helsedirektoratets veileder.
Videre på denne temasiden vil vi vise til fagtekster, filmer og nettressurser for videre informasjon og fordypning som omhandler denne føringen.
Om veiledning og avlasting
Mange pårørende til personer med utviklingshemming har omfattende og krevende omsorgsoppgaver over tid. For mange er omsorgsrollen så krevende at det uten hjelp og støtte vil gå ut over deres deltakelse i arbeidslivet og muligheten for å leve et sosialt og aktivt liv utenfor hjemmet. Dette kan over tid medføre alvorlige fysiske og psykiske belastninger.
Hjelp og støtte til pårørende kan gis på ulike måter av ulike aktører. Både kommunene og helseforetakene har ansvar knyttet til dette. Tidlig innsats og forebygging er viktige prinsipper for god pårørendestøtte, og for å unngå at pårørende kommer i en situasjon der belastningen over tid blir for stor.
Lovverk og føringer
Helsedirektoratets veileder viser til mange skal, må og bør krav og føringer. Begrepene skal og må betyr at kravene enten er lov- eller forskriftsfestet, eller så tydelig faglig forankret at det sjelden vil være forsvarlig ikke å gjøre som beskrevet. Bør innebærer en sterk anbefaling. Punktene som inneholder skal, må og bør utgjør grunnlaget for at ansatte i tjenestene skal kunne yte faglig forsvarlige og gode tjenester til personer med utviklingshemming.
Bør punktene finner du i Helsedirektoratets veileder. Videre oppsummeres skal og må punktene fra kapitlet om veiledning og avlastning til pårørende.
- De kommunale helse- og omsorgstjenestene skal tilby tilpasset opplæring og veiledning til foreldre og andre pårørende som har særlig tyngende omsorgsarbeid.
- Kommunen og koordinator må se familien som en helhet.
- Kommunens og helseforetakets veiledningsplikt må sees i sammenheng.
- Koordinator må sørge for at foreldres/pårørendes behov for veiledning tas inn i tjenestemottakers individuelle plan.
- Kommunens tilbud må ta utgangspunkt i den enkelte families/pårørendes behov for støtte og veiledning.
- Avlastning skal gi pårørende mulighet til nødvendig fritid og ferie, yrkesaktivitet, familieliv og deltakelse i samfunnsaktiviteter.
Lovgrunnlaget og sentrale føringer for veiledning og avlastning listes opp under begrunnelse i Helsedirektoratets veileder.
Hvordan arbeide for å oppnå føringen om veiledning og avlastning?
Veiledning og avlastning kan organiseres og tilbys på ulike måter. Videre følger noen eksempler på hvordan tjenestene kan imøtekomme lovkrav og anbefalinger.
Helsedirektoratets veielder trekker frem konkrete temaer som kan være aktuelle i veiledning til pårørende. Disse temaene vil være viktige referansepunkter for tjenestene i utviklingen av tilpasset veiledning.
Ved Kapellveien habiliteringssenter i bydel Nordre Aker i Oslo har man etablert et lavterskeltilbud om ambulant foreldreveiledning til foreldre med barn med kognitive funksjonsnedsettelser. Målet er å bistå familier i utfordrende situasjoner og gi råd og veiledning i konkrete samhandlingssituasjoner i familiens hjem. I artikkelen Eksempel: Ambulant foreldreveiledning | Naku kan du lese om veiledningstilbud ved Kapellveien habiliteringssenter.
Søndre Nordstrand har vært i forkant med å etablere ambulerende foreldreveiledning. Siden 2019 har Oslo-bydelen hatt det de kaller et hjemmeveiledningsteam. Teamet, som ledes av vernepleier Gry Østby, drar hjem til og veileder familier som har barn med nedsatt funksjonsevne. Les mer om Ambulerende foreldreveiledning i Søndre Nordstrand.
Også Kristiansand kommune har etablert veilednings- og kurstilbud til pårørende med krevende omsorgsoppgaver. Tilbudet har fått gode tilbakemeldinger fra pårørende og er mye brukt. Målet er å bistå pårørende med store og små utfordringer. Blant annet i overgangsfaser, i søkeprosesser og ved på samtale om utfordringer pårørende opplever i samspillet med barnet sitt.
Sarpsborg kommune ønsker å dreie de pårørendestøttende tjenestene i retning av tidlig innsats og forebygging. Et av tiltakene kommunen har satt i gang er etableringen av Uteteam Barn og Unge. De ansatte reiser hjem til familier med hjemmeboende barn med utviklingshemming eller utviklingsforstyrrelser og bidrar med veiledning, praktisk bistand og støttesamtaler på familienes egen arena.
Familier er forskjellig og har forskjellige behov for avlastning, både når det gjelder omfang og utforming. Denne artikkelen presenterer ulike avlastningstiltak.
Bergen kommune tilbyr ulike former for avlastning. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan kommunen tilbyr avlastning gjennom fritidsaktiviteter. Artikkelen inneholder også informasjon om at Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) kan være en måte å organisere avlastning på.
NAKU gav i 2014 ut et nummer av tidsskriftet Utvikling som var viet avlastning. Nummeret inneholder artikler som tar for seg ulike perspektiver og temaer knyttet til avlastning.
Andre nettressurser
- Pårørendeveilederen.
- Hvem kan få avlastning og hvordan søker man disse tjenesten?
- Frambu: Avlastning – overveielser.
Nyttige e-læringer
- Pårørendeprogrammet- Stiftelsen Pårørendesenteret.
- Kompetente foreldre- Akershus universitetssykehus.
Hva sier personene med utviklingshemming og deres pårørende om veiledning og avlastning?
I denne artikkelen møter du ansatte og pårørende som benytter seg av ulike avlastningstiltak i Bergen kommune. Foreldrene til Selja forteller hva som er viktig for dem og Selja når det gjelder avlastning.
I den påfølgende filmen som er laget av Kompetente foreldre, forteller pårørende om erfaringer med avlastning og hvordan de har opplevd prosessen frem mot å be om avlastning. Foreldre om ”avlastning”.
Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
Opprett egen bruker
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».