Kapittel 6
- 6.7 Munn- og tannhelse
- I dette kapitlet finner du informasjon om:
- 6.1 Fremme helsekompetanse
- 6.2 Årlig helsekontroll
- 6.3 Tegn på mistilpasning og sykdom
- 6.4 Medisinsk utredning, behandling, habilitering og rehabilitering
- 6.5 Psykisk helse
- 6.6 Legemiddelhåndtering
- 6.7 Munn- og tannhelse
- 6.8 Omsorg ved livets slutt
Denne siden er knyttet til føringen Kommunen skal legge til rette for god munn- og tannhelse hos personer med utviklingshemming i Helsedirektoratets veileder.
Videre på denne temasiden vil vi vise til fagtekster, filmer og nettressurser for videre informasjon og fordypning som omhandler denne føringen.
Om munn- og tannhelse
Personer med utviklingshemming har rett på fri tannbehandling. Uavhengig av alder, skal personer med utviklingshemming, personer som mottar hjemmesykepleie og personer med langvarig opphold i helseinstitusjon motta et tilbud fra den fylkeskommunale tannhelsetjenesten om både forebyggende og behandlende tannhelsehjelp.
Det er forhold som påvirker tannhelsen. Dette kan være bakteriesykdommer, men også enkelte tilstander, kroniske sykdommer kompliserte tanntraumer kan påvirke tannhelsen. Les mer om tannhelse.
Lovverk og føringer
- Helse- og omsorgstjenesten skal i samarbeid med tannhelsetjenesten arbeide systematisk for å forebygge munn- og tannhelseproblemer hos personer med utviklingshemming.
Kommunen skal med utgangspunkt i individuelle ønsker og behov:
- gi tilbud om daglig munn- og tannstell
- identifisere personer med økt risiko for munn- og tannhelseplager, iverksette og evaluere målrettede forebyggende tiltak i samarbeid med tannhelsetjenesten
- identifisere personer med behov for utredning og behandling hos tannleg.
Virksomhetsledere:
- skal sørge for rutiner som fremmer munn- og tannhelse hos tjenestemottakerne.
- må sørge for utforming av forebyggende tiltak i samarbeid med personen selv, eventuelt nærmeste pårørende og tannhelsetjenesten hos de med økt risiko for munn- og tannhelseplager.
- må sørge for at tjenestemottakerne får tilbud om opplæring i munn- og tannpleie, eventuelt i samarbeid med tannhelsepersonell (Deretter til hva opplæringen bør inneholde).
Tjenesteyter:
- må ha kunnskap om munn- og tannhelseutfordringer, hjelpebehov og aktuelle prosedyrer hos den enkelte tjenestemottaker.
- må ha kompetanse om at munn- og tannhelseproblemer og tilhørende utfordringer, inkludert utfordringer knyttet til stell og behandling, kan være tegn på overgrep (lenke til kapittel 5 side 5).
Om narkose
Noen personer har behov for narkose for tannbehandling og før en slik avgjørelse tas må tannlegen i samråd med primærkontakt og eventuelt nærmeste pårørende vurdere om tannbehandlingen kan gjennomføres ved hjelp av andre tillitsskapende tiltak, beroligende medisiner eller lystgass. Hvis medisinering/narkose benyttes for å håndtere motstand mot tannbehandling må det fattes vedtak etter pasient og brukerrettighetsloven kapittel 4A. Se kapittelet om utfordrende adferd.
Lovgrunnlaget og sentrale føringer om å legge til rette for god munn- og tannhelse listes opp under begrunnelse i Helsedirektoratets veileder.
Hvordan arbeide for å oppnå føringen om å legge til rette for god munn- og tannhelse?
Helsedirektoratets veileder viser til hva som bør kartlegges og vurderes i arbeidet med forebyggende munn- og tannhelsetiltak, og at tiltakene bør inn i individuell plan. Du kan lese mer om individuell plan i nettressursen.
I forkant av en kontroll til tannlegen, kan det være nyttig å ta kontakt med tannhelsetjenesten og etablere et samarbeid om å tilrettelegge tannlegekontrollen til den enkeltes behov. Tannhelsetjenesten kan gi informasjon om hva de har planlagt å gjøre og du kan gi informasjon om eventuelle behov til den du følger.
Personalet ved et av tjenestestedene som yter tjenester til personer med utviklingshemming i Radøy kommune visste at tannhelse var et litt forsømt område. Når de fikk anledning til å delta i forbedringsprosjekt var dette en god anledning til å sette fokus på oppfølging av tannhelsen hos dem de yter tjenester til. For Radøy kommune var det viktig å sette oppfølging av tannhelse i system. Det var viktig med mest mulig lik praksis i sin tilnærming. Oppfølging og bistand med tannhelse skal ikke være preget av tilfeldigheter og individuell praksis hos den enkelte tjenesteyter. Les om arbeidet deres i reportasjen Tannhelse – et forbedringsprosjekt i Radøy kommune.
Før Drammen, Nedre Eiker og Svelvik, slo seg sammen til «nye» Drammen kommune i 2020, jobbet de tre kommunene med kompetansebygging innen målrettet miljøarbeid og hverdagsmestring. Målet med kompetansebyggingen var å sikre at brukere av tjenestene benytter sin selvbestemmelse og har opplevelse av å være sjef i eget liv, at de opplever at de får hjelp når de trenger det, og at de opplever trygghet i eget hjem. For å nå disse målene, ble det lagt opp til at ansatte i tjenestene skulle få økt kunnskap om miljørettet arbeid og hverdagsmestring. Les mer i artikkelen Faglig satsing på målrettet miljøarbeid.
Les også om kompetanseutvikling på temasiden om Nok personell med rett kompetanse.
Andre nettressurser
- Nederst i artikkelen Tannhelse finner du ressurser om tannhelse. Her er det videre lenker til nasjonale faglige råd fra Helsedirektoratet, og Håndbok i munn- og tannstell fra Tannhelse Midt.
- Helsenorge.no har informasjonsside med tittel, Hvem betaler tannlegeregningen din.
- Helsenorge.no har også en egen informasjonsside om stønad til tannbehandling ved sjeldne diagnoser.
- TAKO-senteret består av et nasjonalt kompetansesenter for oral helse ved sjeldne diagnoser og en sykehustannklinikk. Mer informasjon her.
Hva sier personene med utviklingshemming og deres pårørende om munn- og tannhelse?
I rapporten Hva er gode helse- og omsorgstjenester for meg har personer med utviklingshemming gitt innspill i arbeidet med Helsedirektoratets veileder. Kapittel 3.17 i rapporten handler om tannhelse. Fokusgruppen har forventinger til personalet om tannhelse som blant annet hjelp til å pusse tennene, bestille time og følge opp timen, være med til timen og høre hva legen sier.
Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
Opprett egen bruker
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».