Kapittel 3
- 3.4 Medvirke på systemnivå
- I dette kapitlet finner du informasjon om:
- 3.1 Selvbestemmelse
- 3.2 Medvirke i egne tjenester
- 3.3 Individuell tilrettelegging
- 3.4 Medvirke på systemnivå
- 3.5 Aktiv og meningsfylt tilværelse
- 3.6 Tillitsskapende tiltak
Denne siden er knyttet til føringen, Kommunen skal sørge for at personer med utviklingshemming kan medvirke på systemnivå, i Helsedirektoratets veileder.
Videre på denne temasiden vil vi vise til fagtekster, filmer og nettressurser for videre informasjon og fordypning som omhandler denne føringen.
Om å medvirke på systemnivå
Brukermedvirkning på systemnivå handler om å utvikle, påvirke og medvirke på overordnet nivå. Dette kan handle om at brukerorganisasjoner involveres i planlegging av tiltak og tjenester, involveres i utviklingsprosesser, og for eksempel deltar i råd eller utvalg.
Brukermedvirkning på individnivå, tjenestenivå og systemnivå forklares i denne filmen som er laget av Mental helse ungdom.
Les også kapitlene om selvbestemmelse og om medvirkning.
Lovverk og føringer
Helsedirektoratets veileder viser til mange skal, må og bør krav og føringer. Begrepene skal og må betyr at kravene enten er lov- eller forskriftsfestet, eller så tydelig faglig forankret at det sjelden vil være forsvarlig ikke å gjøre som beskrevet. Bør innebærer en sterk anbefaling. Punktene som inneholder skal, må og bør utgjør grunnlaget for at ansatte i tjenestene skal kunne yte faglig forsvarlige og gode tjenester til personer med utviklingshemming.
Bør punktene finner du i Helsedirektoratets veileder. Videre oppsummeres skal og må punktene fra kapitlet om medvirkning på systemnivå.
- Kommunen skal ha systemer for innhenting av erfaringer og synspunkter hos tjenestemottakere med utviklingshemming og deres pårørende.
- Tjenestemottakere og pårørende skal bli lyttet til i kommunens tjenesteutviklings- og forbedringsarbeid.
- Kommunen skal legge til rette for samarbeid med interesseorganisasjoner om støtte til personer med utviklingshemming og deres pårørende. Den viser videre til hva samarbeidet kan handle om.
Deretter viser Helsedirektoratets veileder til fine eksempler på medvirkning på systemnivå, og den gjør særlig kommunene oppmerksomme på at også personer med alvorlig og dyp utviklingshemming inkluderes i brukerråd, eller at deres erfaringer fanges opp på andre måter.
Lovgrunnlaget og sentrale føringer vedrørende medvirkning på systemnivå listes opp under begrunnelse i Helsedirektoratets veileder.
Les også kapittel 2 i nettressursen om samarbeid og kompetanse.
Hvordan arbeide for å oppnå føringen om å medvirke på systemnivå?
Skedsmo kommune har opprettet brukerråd for dem som mottar tjenester fra miljøarbeidertjenesten. Et arbeid med fokus på selvbestemmelse i egne liv og påvirkning for bedre tjeneste. Deltakerne får fri med lønn fra arbeid, dagsenter og voksenopplæring for å delta i dette viktige arbeidet. Les mer i artikkelen, Brukerråd og selvbestemmelse i Skedsmo kommune.
Thomas Hjelle og Elisabeth Antonsen forteller om dette arbeidet i den påfølgende filmen.
Harstad kommune har jobbet aktivt med å fremme stemmene til personer med utviklingshemming. Et viktig element i dette er opprettelsen av et brukerråd. Les om arbeidet deres.
Ellengård dagtilbud i Arendal kommune har opprettet brukerråd. De viser til at retten til å bestemme over seg selv er iboende hos alle mennesker, her gjelder det ikke noe unntak for personer med utviklingshemming. Brukermedvirkning har en verdi i seg selv. Fagfolk har kompetansen. Brukerne kjenner utfordringene på kroppen.
Melhus arbeidssenter har arbeidet aktivt med å øke arbeidstakernes evne til å medvirke i beslutningsprosessene på arbeidssenteret. De startet opp med brukerråd i 2015, og nå har de et styre som består av personer med utviklingshemming. På veien har de gjort seg mange erfaringer.
I kunnskapsbanken kan du lese artikkelen, Brukerråd, - Innhold og etablering. Artikkelen beskriver hvilke elementer ligger i begrepet brukerråd og hvilke utfordringer og muligheter som er knyttet til etablering og drift.
Øvre Eiker kommune er i startgropen med å ta i bruk Husrådpakka. Det er et verktøy for brukermedvirkning som er utviklet av spesialpedagog og førskolelærer Lars Ole Bolneset. Les om arbeidet som Øvre Eiker kommune er i gang med.
Helsedirektoratets veileder viser til nyttige punkter om hvordan man tilrettelegger i brukerråd. Stiftelsen SOR har reportasje om en kvalitativ studie om tilretteleggerrollen i brukerråd.
Rådgivningsgruppen i Bærum er for og med mennesker med utviklingshemming. De har lang erfaring i rådsarbeid. Les mer om arbeidet deres på radgivningsgruppen.no.
Lillestrøm kommune inkluderer tjenestemottakerne i utlysnings- og ansettelsesprosessen. De deltar også i intervjuene. I artikkelen, Beboerne deltar i ansettelsesprosessen, kan du lese om erfaringene fra ansatte i Lillestrøm kommune og fra tjenestemottakerne som har deltatt i prosessen.
VID vitenskapelige høgskole i samarbeid med Klepp kommune har utgitt veileder om gode medvirkningspraksiser sammen med personer som ikke uttrykker seg med ord. I veilederen kan du lese hva medvirkning på individ- og systemnivå betyr og eksempler på medvirkning i hverdagslivet. Veilederen inneholder også en sjekkliste for å fremme medvirkning, og videre ressurser i temaet.
Forskerkurs for utviklingshemmede ble utviklet av forskere fra 6 høgskoler og universitet i Norge sammen med medforskere med utviklingshemming. Forskerkurset var prosjektorganisert i perioden 2019- 2022. NFU eide prosjektet og det ble finansiert gjennom Stiftelsen Dam. I artikkelen kan du lese om kurset og laste ned opplæringspakken og andre materialer som er utarbeidet.
Andre nettressurser
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har en side om medvirkning.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har laget en veileder for Rådene for personer med funksjonsnedsettelse. Der står det blant annet om hva rådet er, informasjon om CRPD, de ulike rollene og sakene i rådet, og hvordan man kan opprette et råd.
Hva sier personene med utviklingshemming og deres pårørende om å medvirke på systemnivå?
I rapporten hva er gode helse- og omsorgstjenester for meg har personer med utviklingshemming gitt innspill i arbeidet med Helsedirektoratets veileder.
Kapittel 3,4 i rapporten handler om selvbestemmelse og medvirkning. Der viser de til flere ting som de påpeker er viktig om å medvirke på gruppenivå. Fokusgruppen sier at det er bra med møter på gruppenivå både på jobben og i boligen. Møtene fører også til at det noen ganger blir endringer på det som ikke er bra.
Helseoppfølging av personer med utviklingshemming
Mange personer med utviklingshemming går med helseplager som ikke blir oppdaget og derfor ikke behandlet. Ved å gjennomføre opplæringen vil du få økt kunnskap og oppmerksomhet om disse forholdene.
Opprett egen bruker
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».