God ledelse og organisering - lederes perspektiv
Ledelse og organisering er avgjørende for utvikling av tjenester for personer med utviklingshemming. Da er det også viktig å lytte til lederne selv, og hva de mener er sentrale faktorer for god [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Øvre Eiker kommune er i startgropen med å ta i bruk Husrådpakka. Det er et verktøy for brukermedvirkning som er utviklet av kommunene Bærum og Lillestrøm i samarbeid med Ridderne. Prosjektet er støttet av Dam stiftelsen i samarbeid med NFU.
Bildetekst: Marte Wennberg Aas (tv), Evelyn Skalstad og Nora Wendelborg Olsen deltar på et teamsmøte om husråd for tjenestemottakere i tilrettelagte tjenester i Øvre Eiker kommune. Med på skjerm er Camilla Skinstad Berke, Lisbeth Tanderø Brenne, Patrycja Tylewska, Anine Andreassen, Sandra Lundberg Fjellheim og Trude Gram.
Husrådpakken er en opplæringspakke med fire kursdager (4x30min.) for kommuner og tjenester som ønsker å etablere husråd sammen med sine brukergrupper. Med et husråd på plass får brukere økt mulighet til å kunne bestemme over egne liv, og påvirke på systemnivå.
– Dette handler om FN-konvensjon om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) – eller menneskerettigheter til personer med funksjonsnedsettelse, sier Evelyn Skalstad.
Hun er fagrådgiver i tilrettelagte tjenester i Øvre Eiker. Skalstad leder arbeidet med å få på plass husråd i kommunen. Sammen med Asker, Bærum, Gjøvik, Indre Østfold og Lillestrøm er Øvre Eiker med i et nettverk etablert av Ridderne ved Lars Ole Bolneset.
– Vi ser stor nytte av å være med i dette nettverket. Spesielt har vi tent på Husrådpakka som Bolneset tidlig presenterte. Selv om den ennå ikke er ferdig, vil vi gjerne teste ut modellen, forteller Skalstad.
Les om CRPD.
Fagmøte og kickoff
For å komme i gang med Husrådpakka ble det bestemt at de tilrettelagte tjenestene først måtte kjøre en fagdag for å få alle enhetene representert i arbeidet. Fagdagen ble arrangert i september 2023, og representanter fra alle sju enheter var med. I løpet av dagen gikk deltakerne gjennom opplegget i Husrådpakka og så på videosnuttene som var laget til pakken. Til slutt ble det en diskusjon om temaet.
Fagdagen ble etterfulgt av en kickoff en månedstid senere for å dra i gang arbeidet med å etablere husråd. Da var poenget å få med både tjenestemottakerne og de ansatte fra enhetene. I tillegg var noen pårørende med.
Skalstad forklarer at det var mye som skulle organiseres i forkant av avsparket. Ikke minst er det et ganske omfattende materiale som skal lages. – Vi fikk satt i gang aktivitetssenteret for å laminere alle plakatene som vi trengte.
I invitasjonen til dette møtet er målet enkelt og klart beskrevet: «Vil du vite mer om dine rettigheter, til å medvirke? Har du lyst å vite mer om hvordan du kan si det du mener? Øvre Eiker kommune trenger å vite hva du synes om den hjelpe du får. Kommunen vil også vite hva som er viktig for deg.»
Menneskerettighetskommune
Skalstad forklarer at det å få på plass husråd må sees i sammenheng med tre andre prosjekter som kommunen har igangsatt. Det ene handler om CRPD, det andre er om velferdsteknologi og det tredje tar for seg Veilederen, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Arbeidet med Husrådpakka må også sees i sammenheng med at det politisk er vedtatt at Øvre Eiker kommune skal være en foregangskommune på menneskerettigheter.
Rådgivningsgruppen i Asker og Bærum var på kickoff-en. Brukerrepresentantene fortalte selv om sin medvirkning. Ellers på møtet ble det snakket om selvbestemmelse og det ble vist flere rollespill om ulike temaer.
– På kickoff-en ville vi introdusere dette med husråd og hvorfor dette er viktig. At du skal få bestemme, bli hørt og forstått og kunne oppleve at du har muligheter til å medvirke – og hva er det, forteller Skalstad.
Videre fremover handler det om å få på plass husråd ut i enhetene. Samme dag som NAKU besøker kommunen skal enhetene i tilrettelagte tjenestene legge en plan for det videre løpet.
Positive endring
Ansatt ved Skauholt bofellesskap Nora Wendelborg Olsen synes Husrådpakka er et bra initiativ som vil være bra for beboerne. Gjennom å arbeide med Husrådpakka tror hun at en får tenkt litt mer over at tjenestemottakerne har krav på medbestemmelse og skal få tilstrekkelig informasjon til å kunne bestemme selv.
F.v: Marte Wennberg Aas, Evelyn Skalstad og Nora Wendelborg Olsen.
– Dette er en bra mulighet som det skal bli kjekt å få startet opp med. Jeg tenker at det vil medføre ganske store endringer for brukerne, og det vil også skape holdningsendring, sier Olsen.
Marte Wennberg Aas er vernepleier og jobber i Frognes bofellesskap. Hun peker på at det er et stort spenn blant tjenestemottakerne, og det å delta i et husråd vil kunne være utfordrende for noe. Enhetene må derfor se på hvem som kan ha nytte av å være med.
– Men da jeg første gang så på Husrådpakka, tenkte jeg på at dette kunne være et verktøy for flere brukere som jeg ikke hadde tenkt på på forhånd. Med de hjelpemidlene som er i pakken, blir det litt lekende og morsomt, sier Wennberg Aas. Hun synes det blir spennende å innføre husråd i sitt bofellesskap.
– Her blir det et helt annet fokus på brukerne, der ansatte skal være mer i bakgrunnen som tilretteleggere.
Sjef i eget liv
Skalstad skyter inn:
– Da jeg jobbet med livsfortellingsarbeid i Drammen kommune, ble vi veldig overrasket over at selv deltakere en antok ikke vil ha glede av det, ble kjempeengasjert.
Hun legger til at når husrådene er kommet litt på plass, er det meningen å evaluere hvor langt arbeidet er kommet og også velge noen personer som skal være med i et sentralt brukerråd.
– Det er fortsatt mange som opplever å ikke bli hørt, ikke bli forstått og ikke bli tatt på alvor. Dette handler jo om å bli sjef i eget liv, konkluderer Skalstad.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».