Regler i arbeidslivet - lettlest utgave
Arbeidslivet er preget av en rekke regler og retningslinjer som skal sikre trygge og rettferdige forhold for alle arbeidstakere. Enten det gjelder ferie, fravær, egenmeldingsordninger eller [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
De kommunale dagtilbudene er viktige aktivitetstilbud. Mange personer med utviklingshemming i yrkesaktiv alder er en del av et slikt tilbud. Radarveien dagsenter er en del av en ideell stiftelse og arbeider på oppdrag for Oslo kommune. Radarveien tilrettelegger for at deltagerne skal kunne utvikle, vedlikeholde og ha glede av egne ferdigheter og kunnskaper.
Radarveien dagsenter ble opprettet i 1973, og het da Radarveien daghjem og skole. Etter ansvarsreformen i 1991 ble Stiftelsen Radarveien etablert som en egen ideell stiftelse, og siden da har dagsenteret og Skredderstua arbeidssenter gitt tilbud til voksne personer med utviklingshemming som faller utenfor det ordinære arbeidslivet og andre tilrettelagte arbeidstilbud. Radarveien har også en heldøgnsavdeling som tilbyr avlastningstjenester.
I Stiftelsen Radarveien legges det vekt på å gi den enkelte et målrettet, forutsigbart og realistisk tilbud. Målet er at alle skal kunne utvikle, vedlikeholde og nyttiggjøre seg av egne ferdigheter og kunnskaper på en best mulig måte.
"Det er viktig at deltagerne har innflytelse på sin egen hverdag, og at den oppleves meningsfull. Trivsel, samarbeid, sosial tilhørighet, trygghet, respekt og mestring står sentralt hos oss", sier direktør ved Radarveien, Marianne Wahlstrøm.
Organisering av tjenesteyting
Deltagerne ved Radarveien har individuelt tilrettelagte planer med utgangspunkt i ønsker og behov. Overordnet mål er økt livskvalitet og skape vekst gjennom å se det enkelte mennesket.
Mye av aktiviteten og treningen foregår individuelt, men de tilrettelegger i stor grad slik at brukerne kan utføre deler av aktiviteten i et sosialt fellesskap. Dette gir mulighet til felles opplevelse, og sosial kontakt på tvers av avdelingene.
Radarveien dagsenter
Dagsenteret har per 2019 ca. 50 brukere med varierende grad av utviklingshemming, men felles for alle er at de har omfattende bistandsbehov, og er sårbare når rammebetingelser endres.
Radarveien dagsenter er i dag organisert i 6 avdelinger. Disse har ulik spisskompetanse, men gir kvalitetsmessig likeverdige tilbud. Mange har tilrettelagt arbeid på sin ukeplan, der arbeidet er innenfor begrepet «vaktmesteroppgaver».
Vaktmesteroppgaver er praktiske oppgaver knyttet til drift, som sortering og distribusjon av engangsutstyr, makulerings-/laminerings-/ kopieringsoppdrag, oppvask, vask av tøy, innsamling til gjenvinningsstasjon, hente/levere post og diverse handleoppdrag. I tillegg til arbeid/sysselsetting har Radarveien fokus på kommunikasjon, sosial fungering, sansestimulering, fysisk aktivitet, ADL, helse og velvære.
Dagsenteret har også ulike sanserom, oppvarmet basseng, gymnastikksal, taktil stimuleringsrom og store uteområder for vedproduksjon, hagearbeid og rekreasjon. Alle avdelingene har noe tilgang til Radarveiens to 9-seters biler. I tillegg til aktiviteter og trening på avdeling og spesialrom, har mange tilbud om friluftsliv og sosialtrening.
Skredderstua arbeidssenter
Skredderstua arbeidssenter er administrativt og organisatorisk tilknyttet Radarveien dagsenter, men holder til i leide lokaler på Ljan. Arbeidssenteret har per i dag ca. 20 deltagere med varierende grad av bistandsbehov. De fleste vil kunne jobbe med kjente oppgaver relativt selvstendig, men da innenfor etablerte rammer med oppfølging.
«Arbeidssenterets mål er å tilrettelegge for egnet arbeid og sysselsetting for sine brukere, samt skape et godt arbeidsmiljø hvor den enkelte kan utvikle seg og oppleve mestring i arbeid og i sosiale sammenhenger».
Det jobbes i hovedsak med skogsarbeid og vedproduksjon. Ved er et populært produkt, og årets produksjon blir alltid utsolgt. Det lages tennbriketter, eplemos og andre produkter. Det utføres enkle pakkeoppdrag og monteringsarbeid. Slike oppdrag har det blitt vanskeligere å få i de siste årene. Andre aktiviteter er kafévirksomhet med salg av rundstykker, handlegruppe, gjenvinningsoppdrag, husmøter, sosiale aktiviteter, fysisk aktivitet som friluftsliv, innebandy og daglig trim på avdeling.
Isak Tretten er en av deltagerne på Skredderstua. Isak sier om jobben sin; "Jeg trives godt på Skredderstua. Aller best liker jeg å jobbe ute. Jobbe i skogen, og rydde på plassen foran dagsenteret med løvblåser".
Isak ønsker seg en ryggblåser slik som vaktmesteren har!
Faglig oppfølging
Stiftelsen Radarveien har kvalitet, samarbeid og trivsel som sine verdier. Det er utarbeidet systemer for kvalitetssikring på mange områder. De har en systematisert introduksjon til nyansatte, opplæringsplan for alle ansatte og en omfattende intern kursvirksomhet. Stiftelsen Radarveien har egne rutiner for oppfølging rundt brukere med vedtak etter kap. 9 i lov om kommunale helse- og omsorgstjenester og egne retningslinjer for skadehåndtering. Veiledning er en del av det daglige arbeidet. HMS-systemet blir kontinuerlig revidert gjennom året og gjennomgått i sin helhet to ganger i året.
Avdelingslederne er tilstede i avdelingene og har daglig faglig ansvar. Alle brukere har primærkontakt med spesifiserte oppgaver. Stiftelsen har ansatt faglige ressurspersoner som bistår og veileder avdelingene, per i dag har de to fysioterapeuter og to fagkonsulenter/veiledere. Fysioterapeutene har også timeplanfestet direkte arbeid med brukere. Radarveien innhenter ekstern kompetanse etter behov.
Oppfylle lovkrav i henhold til HOL, kap. 9
Stiftelsen Radarveien har utarbeidet «Rutiner og prosedyrer – Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester (HOL) kap.9» som oppfyller alle lovkrav. Alle ansatte i miljøet på dagsenteret skal ha minimum 1 dags innføring i dette lovverket. Opplæringsplanen har utvidet dokumentasjonskrav i henhold til lovverket. Det føres internt tilsyn med de avdelingene som har brukere i en vedtaksprosess rundt HOL, Kap. 9. Tilsynet retter seg blant annet mot samarbeid med eksterne instanser, gjennomføring av tiltak, opplæring, veiledning og oppfølging, personalsituasjonen, dokumenthåndtering, samt bruk av melding om skadeavvergende tiltak i nødssituasjoner.
Stiftelsen Radarveien har utarbeidet systemer og sjekklister for å kvalitetssikre arbeidet på dette feltet. Ansatte som jobber med HOL kap. 9, har egen veiledningsplan, sjekklister for veiledning og signeringsprotokoll for mottatt veiledning.
Ansatte ved Radarveien har fokus på de etiske dilemmaene ved bruk av makt og tvang.
Kompetanse
Stiftelsen Radarveien har en overvekt av ansatte med minimum 3-årig relevant høgskoleutdanning. Det er stor grad av tverrfaglighet, både i den enkelte avdeling og i stiftelsen som helhet. Det er utarbeidet introduksjonsmapper til nyansatte. Alle ansatte har opplæringsplaner.
Radarveien har årlige planer for intern kursvirksomhet, og det er avsatt ressurser til kurs internt og eksternt.
Veiledning foregår daglig i den enkelte avdeling. Det er tilgang til veiledning av faglige ressurspersoner og ekstern veiledning ved behov.
Mål og metoder i direkte tjenesteyting
Gjennom et helhetlig tilbud tilrettelegges det for at brukeren skal kunne utvikle, vedlikeholde og ha glede av egne ferdigheter og kunnskaper.
«Vi bidrar til økt livskvalitet og gir brukeren innflytelse i egen hverdag. Vår styrke er at vi gir et individuelt tilpasset og meningsfullt tilbud»
Radarveien anvender anerkjente metoder innen målrettet miljøarbeid.
På dagsenteret og Skredderstua arbeidssenter blir det utarbeidet individuelle mål og tiltaksplaner for deltagerne i henhold til egne rutiner for mål- og evalueringsarbeidet. Årsmål og tiltak evalueres kontinuerlig gjennom året. Det avholdes midtevaluering på et av de ordinære brukermøtene. Det utarbeides en ukeplan i overensstemmelse med målene. For noen av deltakerne blir mål og tiltak utarbeidet med hovedfokus på deltakelse og opplevelse (Deltakelses – og opplevelses plan, «DOP»).
Der det foreligger en individuell plan er denne retningsgivende for mål og tiltaksplaner.
Systematisk oppstart for nye deltagere
I oppstart for nye deltagere anvendes «Struktur for inntak av nye brukere» som blant annet kartlegger generelle saksopplysninger, behovsbeskrivelser, bo- og tjenestetilbud, medisinske opplysninger, funksjonsbeskrivelser, fagadministrativt grunnlagsarbeid og hvem som er kommunens/bydelens faglige og administrativt ansvarlige. I tillegg gjennomgås «Sjekkliste for oppstart»
For mer informasjon, se Stiftelsen Radarveien sine hjemmesider www.radarveien.no
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».