Håndtere og avdekke overgrep
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har utviklet materiell og TryggEst-modell for å avdekke og håndtere overgrep. Lenker ligger i artikkelen.
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I habiliteringstjenesten ved Nordlandssykehuset har de prøvd ut behandlingstiltak for personer med lett utviklingshemming som har begått seksuelt krenkende atferd eller overgrep.
Målet for behandlingen var å hjelpe personene med utviklingshemming til å få et bedre liv, der overgrepshandlinger ikke forekommer. For å oppnå dette mener vi at man bør jobbe både spesifikt med seksualitet, og med personens livsbetingelser generelt. Behandling har best effekt når den rettes inn mot faktorer som utgjør en risiko for den enkelte personen. Derfor bygger innholdet i behandlingen på en vurdering av risikoen for nye overgrep for hver person. Behandlingen bør bestå av både individualsamtaler og miljøterapi.
Samtaler
Vi opplever at mange synes det er vanskelig å snakke om overgrep de selv har begått, og å ta ansvar for det. For å motivere for endring, beskriver vi de negative konsekvensene av overgrepet både for personen selv og for offeret. Hovedvekten i behandlingssamtalene legges på å unngå lignende situasjoner i fremtiden.
Vi prøver å møte personen på en åpen måte, og å snakke om seksualitet med en raus og ikkedømmende holdning. Samtidig er vi tydelige på grensene for hva som er lov på det seksuelle området. Vi bruker tid på å forklare ved bruk av eksempler hva et overgrep er, og å forsikre oss om at personen forstår det.
Miljøterapi
Vår oppgave i habiliteringstjenesten er å veilede miljøpersonalet som jobber med pasienten til daglig. For å forebygge nye overgrep, mener vi det er viktig å jobbe med sosial kompetanse i et miljø der de blir møtt med en aksepterende grunnholdning. De som har begått overgrep og krenkende handlinger trenger å øve seg i sosiale situasjoner med tett oppfølging fra personale. Personen kan trenge hjelp til å forstå andres perspektiv i sosiale sammenhenger, veiledning om hva som er lurt å gjøre, og om sammenhengen mellom egne handlinger og andres følelser og reaksjoner. De trenger flere gjentakelser enn andre for å lære dette, og det kan ta tid. Man kan oppleve at de forstår sosiale spilleregler, men ikke klarer å følge dem i praksis.
Målet er at personen skal få bedre relasjoner til andre, om mulig gjensidige relasjoner til personer med omtrent samme funksjonsnivå som dem selv. Vi jobber med dette fordi personer som er ensomme begår seksuelle overgrep oftere enn personer som har nære relasjoner til andre.
Ansatte miljøterapeuter må kombinere en raus og positiv innstilling med et fokus på sikkerhet og beskyttelse av potensielle ofre. Målet er at personalet skal kunne ivareta sikkerheten, men samtidig skape en tillitsfull relasjon og unngå å havne i maktkamper.
Hva oppnår vi?
Personer med utviklingshemming som begår seksuelle overgrep er ikke en ensartet gruppe. Vi har erfart at ved å gi behandling som er basert på velprøvde behandlingsformer og tilpasset til den enkelte personen, kan mange av disse hjelpes til en sunnere utvikling.
Du kan lese mer om arbeidet i artikkelen «En sunn seksualitet –et bedre liv» fra Tidsskrift for norsk psykologforening, Vol 56 nummer 4, 2018
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».