Fra utfordrende atferd til et meningsfullt liv
Erlend hadde tidvis en atferd som utfordret omgivelsene. Takket være mange års erfaring og kunnskap fra familien og fagpersoner, har de utviklet en metode som gir struktur og rutiner i hverdagen. [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Sandefjord kommune har et godt utbygd aktivitetstilbud til personer med nedsatt funksjonsevne. Hjertet i dette er Ranvik Brygge, et stort arbeids- og aktivitetssenter spredd over et større område ved fjorden, noen kilometer sør for sentrum.
Bildetekst: En fin gjeng av arbeidsledere og arbeidstakere ved arbeidssenteret Ranvik Brygge. Fv: Enhetsleder Erika Steen Barrett, Jonatan Slyngstadli Mathisen, Argjend Nezeri, Stine Lie-Haugen, arbeidsleder Nina Rambo Johannessen og Ingeborg Sangolt.
Ved senteret gis det et differensiert tilbud til mennesker med ulike behov for tilrettelegging. Her finnes det alt fra tekstilproduksjon, kantinedrift og trykkeri til vedproduksjon, pakke- og makuleringsoppdrag og vaktmestertjeneste. I tillegg er det et eget kor og en senior- og aktivitetsgruppe ved Ranvik Brygge.
Fra og med i år skal aktivitetene som tilbys ved Ranvik Brygge være basert på Positiv Atferdsstøtte (PAS). PAS vektlegger arbeidstakernes medvirkning og autonomi, og arbeidstakerne skal medvirke i både valg og utforming av aktiviteter. Arbeidssenteret skal være en arena for personlig mestring og glede, og arbeidstakernes ressurser skal trekkes frem i aktivitetshverdagen.
Les mer om PAS.
Økt livskvalitet og deltakelse
Elisabeth Lohne Edvardsen, fag- og kvalitetsrådgiver for seksjon bolig, aktivitet og avlastning, forteller at seksjonen har vært enig om behovet for et felles verdi- og faggrunnlag. Det har tidligere vært veldig ulik faglig tilnærming ved de ulike tjenestestedene og avhengig av ledere og fagansvarlige.
– Vi så de positive erfaringene Sandnes har gjort ved å innføre PAS, og vi fant ut at dette var noe vi ønsket å få til hos oss, forklarer Lohne Edvardsen.
Seksjonen i Sandefjord har vært på befaring i Sandnes, og planen er å komme skikkelig i gang i løpet av 2022. For å sikre utrullingen av PAS etableres det i disse dager et fagteam. Fagteamet skal ha to ulike funksjoner. Det ene er PAS og veiledning, der de ansatte skal ta seg av opplæringen i seksjonen og sikre kvalitet i tjenesten. Det andre er internkontroll og kvalitet, som skal ta seg av rutiner, prosedyrer og veiledning.
Over 650 ansatte skal gjennom opplæring i PAS. Det skal bli obligatorisk grunnkurs med mulighet for påbygging for miljøterapeuter.
– Grunnen til at vi har gått for PAS, handler om å sikre økt livskvalitet, meningsfulle aktiviteter og aktiv deltakelse for den enkelte. sier Lohne Edvardsen og legger til at alle i tjenesten gleder seg til å komme i gang. Hun understreker at det er viktig at innføringen av PAS i tjenesten er forankret i både ledelse og blant medarbeiderne.
– Vi planlegger å starte opplæringen i ledergruppen. Deretter vil opplæring gis til øvrige ansatte. Ved å gi lik opplæring til både ledere og ansatte vil vi bidra til at alle får et felles verdi- og kunnskapsgrunnlag.
Det beste arbeidssenteret
En av arbeidstakerne ved Ranvik Brygge er Argjend Nezeri (t.h). Han er veldig fornøyd med å kunne være der. Det er et bra tilbud mener han.
– Det er det beste arbeidssenteret i hele verden. Det er ingen jobber som er bedre enn dem på Ranvik. Her har du arbeidsledelsen med deg hele tiden, sier Nezeri.
Han jobber ved tekstil, service og forming. Der setter han blant på lokk og lager stearinlys. Nezeri driver også med musikk, synger, rapper, spiller litt gitar og er med i et kor. Koret er Ranviks eget kor og kaller seg No Limit.
Også Stine Lie-Haugen har det bra ved Ranvik Brygge. For henne er det først og fremst strikking det går i. Hun strikker blant annet sitteunderlag.
– Ingen av de andre arbeidssentrene har så fin utsikt, sier Lie-Haugen, som liker å følge med på båtlivet på fjorden. Hun vet når fergen fra Color Line seiler forbi.
Ingeborg Sangolt (t.v i bilde overfor) jobber i kantinen på Ranvik Brygge. I dag har hun bakt rundstykker og skal senere i gang med å lage lussekatter. Men hun står også i kassen, koker te og kaffe. Også Sangolt er med i sangkoret No Limit. Om ikke lenge skal koret har konsert i Sandefjord kirke forteller hun.
– Jeg synger solo. Jeg synger litt forskjellig, både norsk og engelsk. Jeg har hatt masse digitale konserter, forteller Sangolt. Som de andre, trives hun veldig godt på senteret og trekker frem at hun og de andre får hjelp når de trenger det.
Ingeborg Sangolt og Argjend Nezeri liker å synge og har delta på mange musikkarrangementer. I filmen under fremfører de "Sommerfuggel i vinterland".
På flyttefot
Jonatan Slyngstadli Mathisen jobber med makulering, og er veldig god på det sier han. Også han synger i koret. Han trives med jobben, men synes det kan bli litt slitsomt av og til. Men jeg har det bra, understreker han.
Arbeidsleder Nina Rambo Johannessen forteller at det er veldig bra å jobbe på Ranvik Brygge. Hun trekker spesielt frem de mange, hyggelige arbeidstakerne og at det er mange varierte arbeidsoppgaver, selv om det kan være kjedelig med papir i lengden, sier hun i en kommentar til Mathisen
– Det som er viktig, er å merke den mestringen som arbeidstakerne gir uttrykk for. Det å få til ting gir en egen glede, konstaterer hun og legger til at når arbeidstakerne har det bra, så har arbeidslederne det bra.
Arbeids- og aktivitetssenterets leiekontrakt løper ut ved årsskiftet 2023/24. Sandefjord kommune er i gang med å prosjektere et nytt senter i landlige omgivelser på Helgerød, litt utenfor sentrum. Det nye senteret blir etter planene et bygg på rundt 4500 m2
Mer plass og flere aktiviteter
Elisabeth Lohne Edvardsen forteller at det har vært sendt ut en spørreundersøkelse blant alle ansatte i Sandefjord med forslag på arbeidsoppgaver som senteret kan ta på seg og som er meningsfylte for arbeidstakerne. Forslagene går på alt fra vaske av tjenestebiler til diverse vaktmesteroppgaver og utlevering av middag, for å nevne noen.
– Det var mange, veldig gode forslag, så dette blir gøy når vi skal i gang og bygge et nytt arbeids- og aktivitetssenter. Vi skal selvfølgelig involvere arbeidstakerne i prosessen. Tanken er at dette skal bli et sted for alle.
I dag har Sandefjord rundt 120 arbeidsplasser, delvis på Ranvik Brygge og delvis på to andre lokaliteter. På det nye senteret på Helgerød planlegges de i første runde for 130 arbeidsplasser, men det er dimensjonert for vekst i antall arbeidstakere. Målet er at det skal bli plass til alle ved det nye senteret forteller Lohne Edvardsen.
Ifølge enhetsleder Erika Steen Barrett er det mange som ser frem til når det nye bygget er på plass. Ranvik ligger vakkert til ved sjøen, men heller ikke det nye senteret vil ligge langt fra havet.
– Vi håper at det nye senteret står klart når kontrakten her løper ut, slik at vi kan flytte rett inn i det nye arbeidssenteret. Da tenker vi at vi skal få til flere og varierte service- og produksjonsoppgaver enn det vi har i dag. Og så ser vi frem til å kunne gi et tilrettelagt og utviklende tilbud i et godt miljø for læring og mestring for enda flere, sier Steen Barrett.
Vedproduksjon
I det nye senteret blir det nye produksjonsområder, egen gymsal og scene – noe alle arbeidstakerne ønsker seg. Selv om det kan virke som om det er mye plass ved Ranvik Brygge, har senteret vokst seg ut av felleslokalene. Det har rett og slett vært vanskelig å samles i fellesskap. I dag jobber det 85 personer ved Ranvik Brygge. Det er ansatt drøyt 30 arbeidsledere ved Ranvik, i tillegg til at noen av arbeidsledere fra bolig også er med hit til Ranvik.
– Her ved senteret er det masse ressurser som kan benyttes til å løse oppgaver i andre kommunalområder og seksjoner. Vi snakker om meningsfylte oppgaver og aktiv deltakelse som er en viktig del av PAS, understreker Steen Barrett.
Som en del av sitt tilrettelagte arbeidstilbud driver Sandefjord kommune vedproduksjon ved Yme Ved, midtveis mellom Sandefjord sentrum og Tønsberg. Ved Yme Ved jobber Kristian Haakestad og Bjørn Marius Gjelstad. Begge to trives veldig med det fysiske arbeidet.
Haakestad trekker spesielt frem det å jobbe med flinke kolleger. Han har jobbet 11–12 år ved Yme Ved. Der kløyver han og pakker ved. På bildet kløyver Haakestad ved.
– Jeg har det veldig bra her, sier han.
Gjelstad har jobbet i ti år ved Yme Ved. Også han kløyver og pakker ved i tillegg til å krane og kjøre ut ved til kundene. – Veldig kjekt her, sier han. På bildet stabler Gjelstad vedsekker på paller før utkjøring.
Bedre enn å sitte hjemme
Arbeidsleder Svein Andreassen forteller at syv ansatte er knyttet direkte til Yme Ved, i tillegg til at det kommer brukere med personale fra bolig. Han forklarer hva det betyr å krane. Veden legges på paller og kranen brukes til å løfte vedsekkene på plass.
– Da slipper vi å få de tunge løftene. Rå ved er veldig tungt. Kranen bidrar til å tilrettelegge arbeidet, forklarer han og legger til at dette er et veldig greit arbeidstilbud.
Fortsatt er det tungt arbeid, men verken Haakestad eller Gjelstad har noe imot å ta et tak. De synes det er best når de kan være på jobb. – Det er bedre enn å sitte hjemme og kope, konstaterer Gjelstad.
Jobben med den tunge veden har bidratt til en bra motorisk utvikling. Første gangen Bjørn Marius var med å levere ved, mistet han en vedsekk mellom beina. Det var han ikke spesielt glad for, men nå bærer han vedsekker som alle andre. En vedsekk veier rundt 20 kilo. Ifølge Andreassen har de i år levert 7000 sekker, så da blir det mye bæring.
Hans-Otto Bjørnstad jobber også normalt på Yme Ved, men vi treffer ham hjemme på Frydenbergsletta tilrettelagt bolig for funksjonshemmede, ikke langt fra Yme Ved. Når vi besøker ham, har han nettopp hatt besøk av brannvesenet og han er litt opp i skyene etter besøket. Han bruker Rolltalk for å kommunisere.
– Jeg spiser middag én gang i uken hjemme hos mamma og pappa. Jeg har masse kontakt med familien.
Bjørnstad driver med mye forskjellig. Han lager sang og musikk, og han liker å reise til Syden, spesielt til et sted utenfor Alicante. I snart elleve år har Bjørnstad bodd i den store leiligheten på Frydenbergsletta.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».