E-læring om likestilling, inkludering og mangfold
Bufdir, i samarbeid med KS, har utviklet e-læringskurs om likestilling, inkludering og mangfold.
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I vår tid utfordres tradisjonene, og vår mulighet til å velge økes gitt at vi imøtekommer de kravene som stilles for å være konkurransedyktig. Vi sikter mot livskvalitet, samtidig som at materielle verdier stadig framstår som endemålet. I denne situasjonen er vi alle avhengig av vår evne til å bestemme selv, vår selvbestemmelse. I åtte filmer aktualiserer vi denne problemstillingen gjennom å se på selvbestemmelse, samtykkekompetanse og beslutningsstøtte.
I de fire første film ser vi på selvbestemmelse ut i fra fire ulike perspektiv. Alle 8 filmene er hver og en på rundt 5 minutter. I første film ser vi på selvbestemmelse og rettighetene vi har gjennom lovverk og konvensjoner.
I film to tar vi for oss selvbestemmelse retorisk sett.
I film tre ser vi at selvbestemmelse utvikles gjennom øving og pedagogikk. Evnen til å bestemme selv kommer ikke av seg selv, og heller ikke i form av en pent innpakket gave på myndighetsdagen. Den læres og utvikles gjennom hele livet. Vi går fra total avhengighet av andre til egenomsorg (funksjonell autonomi).
I film fire ser vi på selvbestemmelse i møte med systemet; medborgerskap. Hvordan vi som samfunn tilrettelegger og organiserer og hvilke systemer vi utvikler for å støtte opp om borger som gjør seg bruk av disse, har dypest sett å gjøre med vår forståelse å gjøre. Hvis vi forstår det slik at noen trenger støtte og hjelp for å kunne greie seg, går vår forståelse i retning av at det er visse begrensninger hos personen som krever støtte. Hvis vår forståelse er at samfunnet legger hindringer i veien for enkelte og at det derfor er påkrevd å regulere dette, går vår forståelse i retning av hindringer og begrensende faktorer i samfunnet.
I film 5 går vi over til å se på hva som ligger i begrepet samtykkekompetanse. Reglene og prinsippene for grunnlaget for en slik overprøving redegjøres for i denne filmen.
I film 6 går vi nærmere inn på hvordan man vurderer samtykke. På noen områder krysser samfunnets ansvar og forpliktelser personens rett til å bestemme på en slik måte, at det finnes normative oppfatninger og rettslige bestemmelser som innebærer at retten til selvbestemmelse overprøves. Aller først vil vi understreke at kanskje det viktigste grunnlaget for vurderingen, ligger i å gjøre seg godt kjent med personen og å etablere en god kommunikasjon med vedkommende.
I den åttende og siste filmen ser vi hvordan beslutningsstøtte kan utøves.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».