E-læring om personlig hygiene
FoU-bedriften Karde har utviklet e-læringen “Personlig hygiene” for mennesker med utviklingshemming. E-læringen er utviklet for personer med utviklingshemming med støtte fra Stiftelsen Dam, og tar [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
URO lettomrus.no, er et prosjekt eid av organisasjonene URO og IOGT region Sør-Norge. Prosjektet er finansiert av Sparebankstiftelsen Sparebanken sør og Dam via NFU. I URO vil vi snakke med menneske med utviklingshemming om rus og rusbruk, og legge til rette for selvbestemmelse og gode valg. Målet med prosjektet er at færre mennesker med utviklingshemming skal bruke rus på måter som skader dem selv eller andre.
Hva er det viktig at mennesker med utviklingshemninger vet om alkohol? Hva er drikkepress og hvordan står en imot? Hvor finner du informasjon om eller snakker med mennesker med utviklingshemninger om alkohol og rusmidler? Erik, ekspert i prosjekt URO, utforsker dette sammen med programleder Sofie Frøysaa i denne spesialutgaven av Drikkeprat.
I likhet med andre folk, bruker mennesker med utviklingshemming rusmidler. De eksponeres for rusbruk gjennom andre personers bruk, i familien, i vennegjengen og andre steder i samfunnet. For noen er det uproblematisk, andre kan få store vansker både sosialt og helsemessig.
Det er fortsatt lite forskning om utviklingshemming og rus i Norge, men de senere årene har det skjedd en utvikling i feltet. Personer med utviklingshemming og rusutfordringer møter på barrierer til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), selv om de har like rettigheter til TSB som alle andre. Du kan lese mer om hva forskning sier om forekomst, behandling og oppfølging av personer med utviklingshemming og rusbruk i artikkel i kunnskapsbanken.
Om URO-prosjektet
URO startet som et kartleggingsprosjekt i 2022. Du lese mer i atikkelen «Det jeg veit om rus har jeg finni ut sjøl».
-Prosjektgruppa i URO lettomrus.no består av fire personer, to av dem er eksperter, en sosionom og en grafisk designer, sammen har vi utviklet prosjektet. forteller Lise Holm, prosjektleder i URO.
Ekspertene er samfunnsengasjerte mennesker med erfaringskompetanse.
- De vet mye å leve med en utviklingshemmingsdiagnose. De har erfaring med å ha tilrettelegging på skole og i arbeidslivet, og vet hvordan det er å trenge litt mer tid til læring og andre oppgaver.
-Ekspertene har også et stort kontaktnett blant mennesker med utviklingshemming, og kan mye om hvor forskjellige mennesker med utviklingshemming er. Deres kompetanse gjør at de er opptatt av viktigheten av inkludering, tilgang til kunnskap og selvbestemmelse, sier Holm
Kunnskapsinnhenting
Holm peker på at det er behov for å fremskaffe konkret informasjon og kunnskap om rus og rusbruk blant mennesker med utviklingshemming.
- I dag finnes få eller ingen tilpassede holdnings/forebyggingsprogrammer og kartleggingsverktøy til bruk i rusbehandling eller behandlingstilbud rettet spesifikt mot mennesker med utviklingshemming. Vi trenger tilpassede samtaleverktøy for å formidle kunnskap og reflektere sammen. Det vil URO lettomrus.no utvikle.
Undervisning til fagfolk gjør dem bedre rustet til å snakke om rus, rusbruk, farer og holdninger til rus. Slik kan de i større grad agerer når personer med utviklingshemming bruker rusmidler på skadelige måter. Når de som utvikler prosjektet og underviser selv har utviklingshemming bidrar det til å synliggjøre kompetansen til personer med utviklingshemming og til å flytte grenser og rive ned barriere.
- Det er mye kompetanse i feltet, men folk beskriver mangel på tilpassede metoder og opplevelse av tilkortkommenhet i møte med problematikken. Mange har kjent bekymring for rusbruken til personer med kognitive utfordringer. Fagfolk sier at de i liten grad kjenner til tiltak i hjelpeapparatet de kan benytte når de er bekymret, forteller Holm.
Samtaler med mennesker med utviklingshemming, og med fagfolk har gitt viktig kunnskap.
- Vi har møtt voksne mennesker med utviklingshemming som forteller at de i liten grad har snakket med noen om alkohol eller andre rusmidler. Den kunnskap de har, har de tilegnet seg på egen hånd blant annet ved å se filmer eller dokumentarprogram. De forteller at de ikke snakket med lærer om rus og rusbruk da de gikk på skolen, sier Holm.
Personene med utviklingshemming forteller at det kan være vanskelig å bli inkludert i felleskapet uten å drikke alkohol.
- Flere har fortalt at de har blitt bedt om å kjøpe alkohol til mindreårige. Å kjøpe alkohol har gjort at de har opplevd å være en attraktiv venn for yngre ungdom. Noen forteller om mennesker de er glade i som har problematisk rusbruk og ingen har fått tilbud om profesjonelle samtaler eller annen oppfølging som pårørende, sier eksperten Erik Johan Steenbuch.
Erik Johan Steenbuch og Camilla Berntsen er eksperter i teamet.
Lærerikt å deltatt i prosjektet
Ekspertene forteller at de har lærer mye av å jobbe i prosjekt URO. De synes det er viktig å gi mennesker med utviklingshemming kunnskap og tilpasset informasjon om rusmidler og hvordan de virker.
De er opptatt av at mennesker med utviklingshemming trenger informasjon og kunnskap, slik at de kan ta selvstendige valg om hva som er best for seg selv, blant annet ved å bli respektert når de velger å takke nei til å drikke alkohol på en fest.
Begge ekspertene sier at de får god trening på å snakke høyt i forsamlinger og har muligheten til å være med på å bestemme hvordan et prosjekt skal være.
Lite tilgang til lettlest materialer
I 2022 søkte URO-gruppa etter lettlest-informasjon om rus og rusmidler på nettet og hentet materiell fra ulike organisasjoner. Svært lite av det vi fant oppfatter ekspertene som lett tilgjengelig og forståelig. Deres erfaring er at det er lite eller ingen tilpasset informasjon. Enkel informasjon er laget for barn og har dermed ikke samme relevans for voksne, annen informasjon inneholder ofte vanskelig ord og lange tekster.
Se til Danmark
Høst 2022 var URO gruppa på studietur til Danmark. Der traff de fagfolk og ansatte i Udviklingshæmmedes Landsforbund (ULF) og ved Metodecentret i Midt Jylland.
- Vi fikk lære om gruppebehandling tilpasset mennesker med utviklingshemming og rusproblematikk. Når de som underviser snakker på lik linje med deltakerne, blir dialogen mer gjenkjennelig og ærlig. Deltakerne kan identifisere seg med problemstillingen, og de engasjerer seg lettere i temaet. Utbyttet fra temaet og undervisningen fester seg også bedre, mer vil bli husket når undervisningen er avsluttet sier de.
Metodecentret har utviklet et gruppeforløp tilpasset mennesker med utviklingshemming som har problematisk bruk av rusmidler. Du kan lese mer på Metodecentret sin hjemmeside.
I Danmark ble de også presentert for informasjonsmateriell tilpasset mennesker med utviklingshemming og lærte om hvordan ULF arbeider med likemannsarbeid. Dansk informasjonsmateriell om rusmidler er utviklet av Metodecentret og Utviklingshæmmendes landsforbund (ULF). Materialet finner du på sidene til Metodecentret.
Veien videre
URO startet som et kartleggingsprosjekt i 2022 og hadde midler for ett år. Som et resultat av dette prosjektet ble URO lettomrus.no startet i august 2023 og har fått midler til drift i tre år.
- URO-gruppa skal utvikle foredrag og informasjonsmateriell. Vi vil oversette og tilpasse det danske til norske forhold, samt utvikle eget materiell, sier Holm.
URO vil tilby foredrag, kurs og informasjonsmateriell til mennesker med utviklingshemming og deres pårørende, til ansatte i tjenester for personer med utviklingshemming, tilrettelagte arbeidsplasser, ansatte i tjenester for barn og unge, ansatte i rusfeltet, ansatte i kriminalomsorgen og studenter.
- Vi ønsker å utvikle metoder som gir personer med utviklingshemming reell selvbestemmelse, og beskytter mot skadelig rusbruk. Likemannsarbeid er vår hovedmetodikk. Utvikling av informasjonsmateriell og undervisning skal være et samarbeid mellom fagfolk og personer som selv har en utviklingshemming/lærevansker.
- Et filmteam følger oss mens vi jobber. Det skal bli en film om URO, og om utviklingshemming og rus, forteller Berntsen. Filmen skal være klar i løpet av tre år. Det er veldig spennede å lage film. Målet vårt er at det skal brukes til undervisning både for fagfolk og for personer med utviklingshemming.
-Nå jobber vi med en nettkampanje. Vi vil øke oppmerksomheten på utviklingshemming og rusbruk. Det er viktig å snakke om rus og ulike utfordringer det kan gi for personer som har utviklingshemming, sier Steenbuch.
URO`s hjemmeside finner du her www.lettomrus.no
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».