E-læring om personlig hygiene
FoU-bedriften Karde har utviklet e-læringen “Personlig hygiene” for mennesker med utviklingshemming. E-læringen er utviklet for personer med utviklingshemming med støtte fra Stiftelsen Dam, og tar [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Uavhengig av alder, skal personer med utviklingshemming, personer som mottar hjemmesykepleie og personer med langvarig opphold i helseinstitusjon motta et tilbud fra den fylkeskommunale tannhelsetjenesten om både forebyggende og behandlende tannhelsehjelp. Tannhelsetjenestene skal være gratis.
Dette er rettighetsfestet gjennom lov om tannhelsetjenesten (§1-3). Nærmere informasjon om rettigheter fra fylkeskommunene, kan man få ved henvendelse til fylkestannlegens kontor i det enkelte fylke.
Helsenorge har en informasjonsside med tittel, Hvem betaler tannlegeregningen din, den viser til unntakene for gratis tannbehandling for voksne. Helsenorge har også en informasjon om Støtte til tannbehandling ved sjeldne diagnoser
Kontroll
I forkant av en kontroll til tannlegen, kan det være nyttig å ta kontakt med tannhelsetjenesten og etablere et samarbeid om å tilrettelegge kontrollen til den enkeltes behov. Tannhelsetjenesten kan gi informasjon om hva de har planlagt å gjøre og du kan gi informasjon om eventuelle behov til den du følger.
Forhold som påvirker tannhelsen
De vanligste sykdommene i munnen er karies (tannråte) og periodontitt (tannløsningssykdom). Begge er bakteriesykdommer og kan ramme alle med tenner. Karies opptrer i alle aldersgrupper, mens periodontitt opptrer hyppigst i den voksne befolkningen. Det som kjennetegner disse to sykdommene er at de gir varige skader på henholdsvis tenner eller kjevebein. Sykdommene kan ha kommet langt før man merker symptomer på sykdommen.
Tannhelse hos barn med medfødte og ervervede lidelser
Hvert år fødes barn med tilstander eller utviklingsforstyrrelser som også innebærer alvorlige tannutviklingsforstyrrelser og forstyrrelser i bitt- og kjeveforhold. Kroniske sykdommer, funksjonsproblemer og/eller kompliserte tanntraumer kan inntreffe i oppveksten. Konsekvensene er behov for omfattende og tilrettelagt munn- og tannbehandling. Symptomer og senfølger av kariessykdom kan være belastende for barn. Det kan være ekstra alvorlig for barn med funksjonshemninger og kroniske sykdommer. Vi har ingen statistikk over antallet barn med slike problemer i Norge. I Sverige er det angitt at inntil en av ti i aldersgruppen 0 – 15 år har slike problemer. Disse har en generelt høyere forekomst av karies enn barn for øvrig. Medisinbruk og mangelfull munnhygiene kan være tilleggsfaktorer som bidrar til høy forekomst av karies. Ulike sykdommer og funksjonshemminger kan også medføre problemer med å gape. Det kan av ulike grunner være vanskelig å få pusset tennene for de som må ha hjelp til det. Noen har nedsatt immunforsvar, som betyr at det skal mindre til for at infeksjoner i munnhulen får uheldige konsekvenser både for tannhelse og generell helse.
Noen ressurser i temaet:
Nasjonale faglige råd (voksne over 20 år): Helsedirektoratet har gitt ut Tannhelse - Helsefremmende og forebyggende tiltak for voksne over 20 år (2019). Målgruppe for de nasjonale faglige rådene er tannhelsetjenesten, tannhelsepersonell og øvrig helsepersonell. Det er et råd om personer med langvarige helseutfordringer bør få særskilt oppfølging i tannhelsetjenesten. Rådet handler blant annet om at tannleger og tannpleiere bør tilrettelegge tjenestene for personer med langvarige helseutfordringer, habilitering- eller rehabiliteringsbehov. Rådet sier også noe om hvordan rådet praktisk kan følges.
Nasjonale falig råd (barn og unge 0-20 år): Helsedirektoratet har gitt ut Tannhelsetjenester til barn og unge 0-20 år. Retningslinjen inneholder anbefalinger om tjenester innenfor forebygging, diagnostikk, behandling, organisering og samarbeid eller samhandling. Målgruppen er barn og unge 0–20 år. Anbefalingene retter seg primært mot ansvarlige for den offentlige tannhelsetjenesten og tannhelsepersonell som yter tannhelsetjenester til barn og unge, både offentlig og privat.
Nasjonal veileder: Helsedirektoratet har utgitt Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Kapittel 6 om helseoppfølging inneholder følgende føring, Kommunen skal legge til rette for god munn- og tannhelse hos personer med utviklingshemming. Der finner du beskrivelser over hvordan arbeide for å oppnå den føringen.
Håndbok: Kompetansesenteret Tannhelse Midt har laget en Håndbok i munn og tannstell som er et informasjons- og veiledningshefte for ansatte i hjemmetjenesten
E-læringsprogram, TAKO-sentret er et landsdekkende kompetanse-senter for oral helse ved sjeldne medisinske tilstander (SMT) som ligger under Lovisenberg Sykehus. De har utviklet et e-læringsprogram om utviklingshemming og oral helse.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».