E-læring om likestilling, inkludering og mangfold
Bufdir, i samarbeid med KS, har utviklet e-læringskurs om likestilling, inkludering og mangfold.
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
QualityRights bidrar til å gjøre FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) til noe praktisk anvendbart for velferdstjenestene. Dette var et av poengene som Peter McGovern startet sitt innlegg med på NAKU sitt arrangement «Å bestemme selv er en menneskerettighet». - En av de største utfordringene vi har er at med en gang vi snakker om menneskerettigheter så skrur folk av sin oppmerksomhet i den tro at dette er en akademisk samtale i FN eller i universitetene, og ikke noe som gjelder oss alle.
3. desember 2018 arrangerte NAKU et seminar på Litteraturhuset i Oslo. Seminaret, som ble holdt på den internasjonale dagen for funksjonshemmede, hadde nettopp selvbestemmelse, CRPD og tjenestene til personer med utviklingshemming som tema. Peter McGovern var en av flere innledere som var invitert for å gi oss ulike perspektiv på menneskerettighetene til personer med utviklingshemming knyttet opp mot tjenester og tjenesteutøvelse.
Les mer om seminaret og de øvrige innleggene under temaområdet CRPD i vår kunnskapsbank. Her kan du også se videoopptak av de fleste innledningene på seminaret.
For noen år tilbake startet verdens helseorganisasjon (WHO) et initiativ med mål om å fremme menneskerettigheter og styrke tjenestene innen psykisk helse og funksjonshemming. QualityRights er et arbeid for å understreke menneskerettigheter som et viktig grunnlag og verktøy for forbedring av tjenester.
Et viktig perspektiv for QualityRights er at mennesker med funksjonsnedsettelse møter en lang rekke barrierer. Dette kan være fysiske barrierer, men også holdningsmessige, juridiske og sosiale barrierer. Dette er barrierer som tjenestene må øve seg på å identifisere og også bryte ned. Dette kan gjøres gjennom å anvende det materialet som er utviklet gjennom arbeidet til WHO.
QualityRights inneholder verktøy for å vurdere menneskerettighetssituasjonen og arbeidet med menneskerettigheter i tjenester. Disse vurderingene kan danne grunnlag for planer for kvalitetsforbedring. Det inneholder også trenings- og veiledningsmateriell som kan anvendes for å nettopp forbedre tjenestene med menneskerettighetene som grunnlag. Materialet peker både på behovet for omfattende endringer og de små dilemmaene i hverdagen. Alt som er utviklet er tilgjengelig fra WHO sine nettsider.
QualityRights er ikke bare utarbeidet av WHO og fagfolk, men tjenestebrukere har blitt aktivt trukket med i utviklingen av verktøyet. Dette er en selvfølge hvis en skal ta CRPD som grunnlag for kvalitetsforbedring og fagutvikling på alvor.
Sentrale deler av QualityRights verdigrunnlag er:
Materialet er tenkt anvendt globalt, både i høyinntekstland og lavinntektsland. Peter McGovern bor nå i Norge, men har både vært med på utviklingen av noe av materialet og også hatt arbeidsseminar flere steder i verden. Han forteller at en i QualityRights samler både fagfolk, organisasjoner, folk selv og deres pårørende til å snakke om menneskerettigheter og tjenester. De diskuterer hva CRPD faktisk innebærer for dem.
Personer som får tjenester har på en eller annen måte bedt om hjelp. «Selv om vi har bedt om hjelp i en situasjon betyr ikke at vi ønsker hjelp i alle andre situasjoner. Dette er noe vi snakker mye om i QualityRights», sier Peter McGovern. Tjenestene har også et ansvar for å finne ut hva en persons ønsker og preferanser er selv om personen er i en situasjon der han har vansker med å uttrykke dette. Det er ikke hva vi som tjenesteytere mener er best som skal være førende for tjenesteutøvelse.
I opptaket under kan du se Peter McGovern snakke om QualityRights på NAKU sitt seminar 3. desember 2018. Du finner mer om QualityRights på nettsidene til WHO.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».