Helse- og omsorg: Lovverk og sentrale føringer
Personer med utviklingshemming omfattes av de alminnelige reglene i helse- og omsorgslovgivningen. På denne siden finner du lenker til lovverk og sentrale føringer for helse- og omsorgsarbeid i [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Hedmark (USHT) har utviklet e-læringskurs om lindrende omsorg og behandling til mennesker med utviklingshemming. E-læringskurset er en del av prosjektet «Kompetanseheving i lindrende omsorg og behandling i tjenester til mennesker med utviklingshemming» som startet opp i 2016 etter at en personalgruppe i et bofellesskap i Hamar kommune meldte om behov for økt kompetanse på området.
Bakgrunn
Personalgruppa startet med å invitere kommunens kreftkoordinator til å holde kurs for dem i bofellesskapet. Det ble fullt hus. Målet var at de ansatte skulle bli bedre rustet for å følge opp utfordringer knyttet til økende alder, alvorlig sykdom og dødsfall. Slik som de ansatte opplevde at de hadde for lite kunnskap om lindring, opplevde kreftkoordinator at hun hadde for lite kunnskap om hva det innbar for mennesker utviklingshemming. De tok derfor kontakt med USHT, med ønske om et prosjekt som kunne bidra med informasjonsmateriell om lindrende omsorg til mennesker med utviklingshemming.
USHT Hedmark har søkt og fått innvilget midler til gjennomføring av prosjektet fra Helsedirektoratet. Målgruppen for kurset er ansatte i hele landet, som jobber for mennesker med utviklingshemming.
Mennesker med utviklingshemming har også krav på gode helsetjenester
Lindrende omsorg og behandling er noe vi alle kan få behov for, i kortere eller lengre perioder av livet og i alle faser av en sykdomsperiode. Hos mennesker med utviklingshemming kan det for eksempel være behov i forbindelse med medfødte og ervervede plager, eller ved utvikling av annen livstruende sykdom og ved livets slutt.
- Det er viktig at ansatte som jobber for mennesker med utviklingshemming kan noe om dette temaet, og vet når tiltak skal og må iverksettes, sier prosjektleder Rikke Torgersen.
Hun er opptatt av at mennesker med utviklingshemming skal få de helsetjenestene de har krav på og behov for, slik som alle andre.
Dessverre har nasjonale utredninger og tilsynsrapporter vist at dette ikke er tilfelle. Alt for ofte er det svikt i kvaliteten på helsetjenestene som gis. - Det må vi alle ta et ansvar for å gjøre noe med, spesielt da mange mennesker med utviklingshemming kan ha utfordringer med å utrykke sine behov selv på en slik måte at vi rundt forstår, understreker Rikke.
Prinsippene i lindrende omsorg og behandling innebærer ikke kun kartlegging av symptomer og plager og å lindre disse, men det er også viktig at man informerer, gir støtte og annerkjennelse, følger opp og sikrer god kommunikasjon mellom alle involverte (pasient, pårørende, nærpersoner og helsepersonell). Det krever mye av de ansatte, derfor er kompetanseheving en viktig nøkkel for å sikre at alle får gode helse- og omsorgstjenester også når det er behov for lindrende omsorg og behandling.
Viktige samarbeidspartnere
Som en del av prosjektet har det i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Høgskulen på Vestlandet også blitt laget opplæringsfilmer om smerter og smertekartlegging. Disse er tilgjengelige på en egen temaside om smerter og smertekartlegging, samt at filmene er en del av e-læringskurset. Fra Hamar Arbeid og aktivitet (Olsrud) har det vært med flinke skuespillere, og det har også vært med ansatte fra flere kommuner i prosjektets arbeidsgruppe, som har bidratt med gode innspill til både filmer og e-læringskurs. Ferskvann reklamebyrå har stått for utvikling av e-læringskurset.
Kurset tilgjengelig på KS Læring
E-læringskurset er tilgjengelig for kommunalt ansatte på KS læring. Er du ikke ansatt i en kommune som har tilgang til KS læring så kan du logge inn som gjestebruker.
Kursets innhold
Kurset som går over seks moduler inneholder grunnleggende informasjon om hva lindrende omsorg og behandling er, og hvordan den kan gis. Målet med kurset er at både faglært og ufaglært helsepersonell som jobber innen tjenesten for mennesker med utviklingshemming skal få økt sin kompetanse innen lindrende omsorg og behandling. Kurset kan tas individuelt, men også gjerne i gruppe, eksempelvis i forbindelse med intern opplæring og veiledningsmøter. Kursets tidsbruk er estimert til 4-5 timer og kan stoppes underveis når du er logget inn. Kurset består av quiz’er, refleksjonsoppgaver og filmer.
Modul 1: Helse og sykdom hos mennesker med utviklingshemming
Modul 2: Lover, rettigheter og etiske betraktninger
Modul 3: Lindrende omsorg og behandling
Modul 4: Symptomer og symptomlindring
Modul 5: Fra tiltaksplan til palliativ plan
Modul 6: Avskjedsritualer, sorg og oppfølging
Kontakt
Prosjektleder ønsker at du tar kontakt om du trenger bistand for å finne kurset og logge inn. Ta også kontakt om du har andre spørsmål og innspill knyttet til e-læringsprogrammet eller temaet lindrende omsorg og behandling til mennesker med utviklingshemming.
Rikke kan nås på rikke.anita.torgersen@hamar.kommune.no, Hamar, tlf. 414 08 563 // 932 53 907
Under er en kort film fra premierefesten til filmene som er en del av opplæringsmaterialet. I filmen blir blant andre prosjektleder Rikke Torgersen intervjuet om viktigheten av smertekartlegging.
(Foto: Prosjektgruppen som har arbeidet med opplæringsmaterialet)
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».