Regler i arbeidslivet - lettlest utgave
Arbeidslivet er preget av en rekke regler og retningslinjer som skal sikre trygge og rettferdige forhold for alle arbeidstakere. Enten det gjelder ferie, fravær, egenmeldingsordninger eller [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Karmøy kommune har i mange år jobbet med å gi eldre personer med funksjonsnedsettelser et godt og veltilpasset tilbud. Som Marit Elin Hansen, virksomhetsleder for kommunes bolig- og miljøarbeidertjeneste, peker på, utgjør dette en mangfoldig brukergruppe.
– Du har alt fra dem som fungerer godt til dem som kanskje ikke kan uttrykke så mye, og som kanskje trenger hjelp til alle vurderinger. Det gjør jo at dette med aldring, endringer og overganger til en eventuell pensjonisttilværelse blir ulik fra bruker til bruker, sier Hansen.
Hun legger til at det noen ganger kan være en vanskelig avveining om man skal anbefale dem som har en jobb å gå til, i jobb, eller om man skal anbefale de å pensjonere seg. Hansen viser til at mange av de eldre er avhengig av struktur, de har et godt nettverk i jobben, mens nettverkene utenfor kanskje ikke er så stort.
– Da prøver vi kanskje å holde dem litt lenger i jobb før de pensjoneres. Men så opplever vi noen ganger at de blomstrer etter at de er blitt pensjonert. Har vi da gått for langt – av frykt for hva som ligger på andre siden?
Hansen understreker at selv om kommunen ikke alltid treffer rett, er intensjonene gode.
Tidlig eldretilbud
Allerede på slutten av 90-tallet begynte Karmøy kommune å se på egne dagtilbudet til eldre med funksjonshemming. Det forteller avdelingsleder, aktivitet og avlastning, Astrid Holten.
Generelt er dagtilbudene veldig travle, det er mye lyd og det er en samling av forskjellige brukergrupper. Det var bakgrunnen for at det ble etablert et eget dagtilbud for eldre. Målgruppen var fra 50 år og oppover.
– Tilbudet ga likesinnete en mulighet, på tvers av kommunens andre tilbud, til å treffe hverandre. Til å begynne med var det et lavterskeltilbud med blant annet lette formingsaktiviteter, matlaging, sosialt samvær, korte turer, men ikke minst at det var en ro over tilbudet, sier Holten.
– Det var ikke masse støy, og ikke masse personal som var rundt hele tiden. Det var én til to personer som drev tilbudet på daglig basis. En kunne ta hensyn til individuelle behov på en helt annen måte.
Ny giv
For tre år siden gjennomførte Karmøy en omorganisering av dagtilbudet til de eldre innen alle avdelinger. Det medførte blant annet at gruppen ble flyttet til et nyåpnet aktivitetssenter i Veavågen, noe kilometer utenfor Kopervik, administrasjonssenteret i Karmøy kommune.
Holten forteller at dette er et stort dagsenter, og det betydde at de eldre ble del av noe stort igjen. Dermed forsvant også noe av den individuelle oppfølgingen. I fjor ble det derfor bestemt at dagtilbudet til eldre skulle flyttes til et mindre dagsenter.
Ifølge Holten har den siste flyttingen vært en kjempesuksess. Det handler blant annet om beliggenhet, størrelse på senteret, en nydelig hage i tilknytning til senteret og et fint turområde. Tilbudet er blitt enda bedre med noen utvidelser sammenliknet med tidligere, blant med produksjon til en butikk.
– Det er som om gruppen har fått en ny giv, konstaterer Holten.
Hver vår har tjenesten en gjennomgang av brukerne som deltar på aktivitetstilbudene. Da ser en om det er brukere som av en eller annen grunn har behov for en nedtrapping, eller om de trenger en annen type tilbud. Utover denne årlige gjennomgangen gjøres det en kontinuerlig vurdering av brukerne gjennom hele året om behovene endres.
Meningsfullt innhold
Janne Marthe Wærnes, avdelingsleder i bolig- og miljøarbeidertjenesten, peker på at det handler om tillitt og trygghet til at de får et tilpasset tilbud, både i forhold til aktiviteter og hjemme.
– Brukerne må kunne fylle dagene med noe meningsfullt. Det gjelder om å se hver enkelt og se hva de trenger, sier hun.
Karmøy kommune har også gjort grep i forhold til boform for de eldre, enten de bor i bofellesskap eller separate leiligheter. Hvis det er behov for flytting, skjer det blant annet i tett samarbeid med eventuelle verger eller pårørende. Målet er at de skal kunne bo lengst mulig hjemme.
I 2018 tok Karmøy i bruk en nyrehabilitert omsorgsbolig med 12 plasser for blant annet eldre med funksjonshemming – og boligdekningen har siden vært bra. Totalt har kommunen 15 ulike botilbud med rundt 120 leiligheter.
Kommunens miljøarbeidertjeneste fungerer som en form for hjemmetjeneste overfor brukere med funksjonsnedsettelser som bor i egne boliger uten tilknytning til personalbase. Her er det snakk om skreddersydde tjenester.
Inntil for fem år siden fikk voksne personer med utviklingshemming som bodde i egne leiligheter uten tilknytning til personalbase, hjelp av somatisk hjemmetjeneste. Men kommunen så at en ikke lyktes godt nok med denne tilnærmingen. Da valgte en å skille ut brukergruppen og først bygger ut en geografisk spredt miljøarbeidertjeneste. Men dette ble for sårbart, og tjenestene ble forskjellig fra område til område.
Da ble istedenfor de fem underavdelingene av miljøarbeidertjenestene samlet og samlokalisert, slik at alt driftes nå fra ett sted. Det sikrer like tjenester uavhengig av hvor tjenestemottakerne bor.
Bedre tjenester
Mange av dem som mottar disse tjenestene, jobber på Solstein arbeidssenter i Veavågen. Solstein tilbyr helsefremmende aktiviteter og tilrettelagt arbeid. Senteret, som er et kommunalt aksjeselskap, har blant annet innrettet tilbudet for eldre og tilbyr de eldste arbeidstakerne seniorkurs.
Ifølge Jan Olav Sørlie, personalleder ved Solstein, har arbeidssenteret mange dyktige ansatte som har kompetanse på utviklingshemming og miljøarbeid. Senteret samarbeider tett med de kommunale tjenestene for å avklare brukernes behov.
I forbindelse med samlokaliseringen av dagtjenestene er samarbeidet med Solstein blitt forsterket, for å sikre så gode tjenester som mulig.
– Det har vi merket er en stor forbedring. At det er én gruppe som vi kan forholde oss til, at det er én koordinator vi må forholde oss til – det har forenklet det veldig for oss, fortelle Sørlie.
Arbeid for enhver
Solstein er en bedrift med rundt 135 ansatte fordelt mellom en stor treavdeling, en stor metallavdeling, et vaskeri og Jobbfrukt som leverer frukt til bedrifter i kommunen. I tillegg drifter Solstein en kafé, Vili & Vé, med rundt 15 ansatte. Senteret har 75 VTA-plasser. Sørlie understreker at hele konseptet er å utvikle mennesker gjennom jobb.
– Vi snakker om heftige jobber med krevende arbeidsoppgaver. Det siste nye er vaskeriet vårt. Vi vasker for alle sykehjemmene i Karmøy kommune, sier Sørlie.
– Vi har vært på jakt etter et bredt spekter av arbeidsoppgaver. De fleste finner noe de kan jobbe med her.
Liv Torhild Hystad er en av de ansatte i vaskeriet. Når vi treffer henne er det rett før hun fyller 70, og hun vil da gå av med pensjon. Hystad opplever Solstein som en bra arbeidsplass og trives best med å veie sekker og sortere vasketøy.
– Jeg skal ha selskap her [på Solstein] når jeg fyller 70. Da har jeg leid hele kantinen. Og så skal jeg slutte å jobbe. Men jeg kommer gjerne på besøk, forteller hun.
Før hun begynte å jobbe på vaskeriet, var hun blant annet først ansatt i bakeriet, og deretter pakket hun saft og syltetøy. Ifølge Sørlie har Hystad gjort en kjempejobb for Solstein og kundene til Solstein.
Mange aktiviteter
Sørlie legger til at Solstein generelt har fokus på aktivitet. Blant annet arrangerer senteret i samarbeid med Uni K, en liknende bedrift i Haugesund, noe som kalles Superlekene. Superlekene er et tilrettelagt idrettsarrangement.
Solstein har i det hele tatt gjort mange aktivitetsstunt, som Sørlie kaller det. I 2015 ble det blant annet startet et innebandylag for alle ansatte i Solstein, som senere ble innmeldt i Karmøy Innebandyklubb. Nå har klubben 50 utøvere med nedsatt funksjonsevne i alderen fra seks til 70 år. Ti av klubbmedlemmene var med og vant Special Olympics i 2017.
– Nå er noen av dem som var med i Spesial Olympics, trenere for de yngre i klubben. De er blitt rollemodeller, sier Sørlie.
Solstein er ikke bare et arbeids- og aktivitetssenter. Når for eksempel bolig- og miljøarbeidertjenesten skal arrangere konferanser, eller andre større eller mindre arrangementer, brukes gjerne lokalene til Solstein forteller Marit Elin Hansen.
– Vi får leie lokaler, og så ordner Solstein med kaffe, stiller opp med mat, parkeringsvakter og hyggelige folk som tar imot oss. Ikke minst stiller de opp med alt det tekniske vi trenger for lyd og bilder, forteller hun.
– Solstein har blitt litt alle sin. Alle heier på Solstein.
Seniorkurs
Bolig- og miljøarbeidertjenesten og Solstein har samarbeidet med Aldring og helse om et kurs overfor eldre med nedsatt funksjonsevne. Det går på aldringsprosessen og hva som skjer når en blir gammel. Monika Larsen, vernepleier ved Solstein, forteller at bare det å kunne tilby et kurs til for denne brukergruppen, var en fantastisk opplevelse som ble mottatt med åpne armer.
– Bare det å komme på kurs, hele settingen rundt og få masse kunnskap var en stor opplevelse for dem. Det var veldig nyttig for dem. Vi har jo folk her på snart 70 år som ikke tror de er gamle. Kurset var nok en litt oppvekker for noen av dem, sier Larsen.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».