TryggEst: Vern for risikoutsatte voksne
TryggEst ble etablert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i samarbeid med Helsedirektoratet, Politidirektoratet og KS, for å styrke arbeidet med å forhindre, avdekke og håndtere vold [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
TryggEst er et nasjonalt utviklingsarbeid ledet av Bufdir, som har som mål å forhindre, avdekke og håndtere vold og overgrep mot voksne mennesker som i liten eller ingen grad er i stand til å beskytte seg selv. Asker kommune har vært en aktiv deltaker i dette arbeidet, og arbeidet i kommunen kan inspirere andre til å styrke sitt arbeid med håndtering av vold og overgrep overfor voksne personer med utviklingshemming.
(Bilde kun til illustrasjon)
Bakgrunn og implementering
Asker kommune har valgt å implementere TryggEst som et verktøy for å forbedre deres evne til å forebygge og håndtere vold og overgrep. Liv-Maria Delgado, tverrfaglig rådgiver i velferdsforvaltningen, og som en av TryggEst-koordinatorene forklarer:
-Vold er blitt et betydelig samfunnsproblem. Og vi som kommune ønsker hele tiden å bli bedre. Jobbe bedre, være mer effektive til det beste for innbyggerne våre. Da TryggEst kom, så vi at det kunne være et supplement og nyttig verktøy for oss i arbeid rundt vold og overgrep.
Asker har vært en TryggEst-kommune i to år og har jobbet målrettet med å forhindre, avdekke og håndtere vold i ulike relasjoner. TryggEst Asker er et tverrfaglig samarbeid mellom flere instanser og har tett dialog med politiets voldskoordinator, kommuneoverlege, jurister og representanter fra kommunens velferdstjenester. Målet er å nå mennesker som er særlig utsatt for vold og overgrep.
Implementeringen av TryggEst i Asker kommune har vært en strukturert prosess gjennom 2 år. Tre Tryggest-koordinatorer, inkludert Delgado, har ansvaret for å implementere TryggEst i drift i Asker kommune og har jobbet målrettet for å forhindre, avdekke og håndtere vold. De har planlagt hvordan de tenker verktøyet best kan brukes i deres kommune, forankret arbeidet, utviklet systemer, jobbet med markedsføring og de står også for gjennomføring og drift. TryggEst-koordinatorene har mange ulike roller og arbeidsoppgaver hos Velferdsforvaltningen i kommunen, de arbeider ikke 100% med TryggEst, men har ansvar en uke hver for Tryggest-telefonen som er åpen fra 0900 til 1400.
Ressurspersoner og samarbeid
Et av de viktigste elementene ved implementering og drift i Asker kommunes arbeid med TryggEst er deres samarbeid med TryggEst ressurspersoner. I alle tjenestene i Velferd er det utnevnt dedikerte personer som har et særlig ansvar og er en del av Tryggest ressursgruppen. De jobber tett sammen med TryggEst-koordinatorene med forebygging, opplæring og aktivt behandlingen av saker. Mari Amundsgård, rådgiver i Tjenester til personer med funksjonsnedsettelse, beskriver rollen til ressurspersonene:
-Å være ressursperson innebærer å bidra som en ressurs fra virksomheten for TryggEst koordinatorer. Dette gjøres ved å dele vår kompetanse og bistå i å følge opp saker. Hvis det er en sak som involverer en av virksomhetens tjenestemottakere, så tar TryggEst-koordinator først kontakt med resursperson i virksomheten og drøfter saken.
-Og så er det ressursperson sin jobb “å holde liv i saken”, det vil si å følge opp saken, holde tråden, invitere inn aktuelle samarbeidsparter, sammen med TryggEst-koordinator, bistå til at man får avklart om det faktisk er snakk om vold og overgrep, og å arbeide for å få stoppet det, sier Amundsgård.
Ressurspersonene spiller en viktig rolle for å holde i sakene, journalføre og sørge for at de blir håndtert på en god og effektiv måte. Ressurspersonene deltar også på samlinger med de andre som jobber med TryggEst i kommunen.
Illustrasjon av Aleksander Bro Arntsen
Forebygging og opplæring
Forebygging er en sentral del av TryggEst-arbeidet i Asker kommune. De har fokusert på informasjon og opplæring av ansatte i helse- og omsorgstjenestene om vold og overgrep. Delgado understreker viktigheten av dette:
-Vi ønsker at alle som jobber innen helse i Asker kommune, skal ha på seg tryggestbriller. I en hektisk hverdag kan det være lett å lukke øynene og tenke at dette ikke er min oppgave, men, samtidig kan man kjenne på et ubehag eller bekymring i magen, forklarer hun.
Noen tenker ikke at det finnes vold og overgrep i sin kommune. De har aldri vært borti det, aldri snakka om det, aldri vært på kurs om det. Her kan TryggEst spille en viktig rolle i forhold til kompetanseheving.
I tillegg til at ressurspersonene har en sentral rolle i dette arbeidet, er også TryggEst-koordinatorene aktive på ulike møteplasser både for ansatte i kommunen og også for å gi informasjon til den øvrige befolkningen. De står på stand, holder presentasjoner og foredrag, og har utarbeidet informasjonsmateriell både i papirform, tekst til skjermen på innbyggertorg og legekontor, samt kommunen sin nettside.
Eksempler på saker
TryggEst i Asker kommune håndterer en rekke saker som involverer vold og overgrep. Disse sakene varierer fra bekymringer om tjenestemottakere som utsetter seg selv for fare, til økonomisk utnyttelse og internettbruk. I tillegg til saker på linje med andre innbyggergrupper, legger Delgado og Amundsgård særlig vekt på at noen personer med utviklingshemming ofte ikke har fått tilstrekkelig opplæring eller kunnskap om hvordan en skal sette grenser og ta vare på seg selv i relasjoner med andre. De kan ofte sette seg i situasjoner der de utsettes for noe de egentlig ikke ønsker, og som de kanskje ikke helt har forståelse av at de kan bli eller blir utsatt for vold eller overgrep.
-Det kan være at personalet er bekymra for at en tjenestemottaker utsetter seg selv for situasjoner der en står i fare for vold og overgrep, eller økonomiske utnyttelse, sier Amundsgård.
Et annet område som illustrerer bredden i TryggEst-arbeidet, handler om at noen blir tatt ut av seksualundervisning på skolen og derfor mangler kunnskap om hvordan en kjæreste skal behandle en.
-Det er kanskje noe vi har lagt inn ekstra fokus på i denne enheten, å lære innbyggere å sette grenser og lære hvordan en kjæreste skal være mot deg, sier Delgado.
-Så det å lære at en kjæreste skal behandle deg ordentlig, og at et forhold med kjæresten skal være noe du blir glad over, og det skal føles godt, det skal ikke være vondt, det er viktig, fortsetter hun.
Blant annet med denne bakgrunn har Asker kommune satset på VIP-programmet som en viktig del av TryggEst-arbeidet overfor personer med utviklingshemming. Programmet fokuserer på å forebygge vold og overgrep gjennom opplæring og bevisstgjøring. VIP – Viktig Interessant Person er opprinnelig et svensk program som Likestillingssenteret har innført i Norge. Du kan lese mer om dette arbeidet i en annen artikkel i kunnskapsbanken.
-Vi har utdannet tre VIP-instruktører i vår virksomhet, sier Amundsgård.
VIP-programmet inkluderer kurs for både ansatte og tjenestemottakere. Kursene er designet for å gi deltakerne verktøy og kunnskap til å håndtere og forebygge vold og overgrep.
-Vi startet første kurset i februar 2024. Da var det én herregruppe og én kvinnegruppe. Og så har vi hatt fagdager for ansatte, sier Amundsgård. -Da kommer det ansatte fra andre virksomheter/tjenester også, som for eksempel psykisk helse og fra oppvekst, samt noen fra private aktører som vi samarbeider med.
VIP-programmet bidrar til å øke bevisstheten rundt vold og overgrep, samt å gi deltakerne praktiske verktøy for å håndtere slike situasjoner.
-Vi har nå snart gjennomført VIP-kurs for 35 deltagere, og vi skal fortsette å gi tilbud om VIP-kurs 2 ganger i året, forteller Amundsgård. Dette bidrar også til at en begynner å tenke mer på det med vold og overgrep, får «TryggEst brillene» på.
Risikovurderinger
Når Asker kommune mottar en sak, gjennomført TryggEst-koordinatorene en RITE, en risikovurdering. Delgado forklarer:
-RITE er en del av kompetansepakken fra Bufdir som alle trygghetskommuner får, sier hun. -Kommuner blir kurset i RITE. Deretter kategoriserer TryggEst-koordinatorene saker i gul, grønn og rød, som sier noe om hva du skal gjøre i de ulike kategoriene.
Disse risikovurderingene er avgjørende for å avgjøre alvorlighetsgraden av saken og hvilke tiltak som skal iverksettes.
-Vi har åpen TryggEst telefonen fra kl.09.00 til klokka 1400 på hverdager, slik at vi alltid har tid til å ta en risikovurdering og gjøre vurderinger av saken før dagen er over, sier hun.
Ressursgruppen
En viktig del av TryggEst-arbeidet i Asker kommune er ressursgruppen.
-Denne gruppen består av representanter innen alle innbyggergrupper fra ulike enheter i velferd, sier Delgado som beskriver hvordan ressursgruppen fungerer:
-Vi har møttes hver 14. dag frem til i år. Vi har hatt møter både fysisk og på teams, og ressurspersonen har hatt denne møtestrukturen fast i kalenderen gjennom året.
Ressursgruppen møtes nå én gang i måneden for å diskutere saker, evaluere arbeidet og planlegge fremtidige tiltak. Dette samarbeidet har vært avgjørende for å sikre at TryggEst blir en integrert del av kommunens arbeid. Denne tverrfaglige tilnærmingen har vært viktig for kunnskaps- og kompetanseoverføring mellom de ulike tjenesteområdene og også for oppfølging av den enkelte sak.
Forholdet til politiet
Samarbeidet med politiet er en viktig del av TryggEst-arbeidet i Asker kommune. Delgado beskriver hvordan politiet er involvert:
-Det å ha en kontaktperson i politiet som jobber med TryggEst, det er jo bare gull verdt, sier hun. Dette er en person som også tjenesten, innbygger og pårørende kan ringe til etter avtale med TryggEst-koordinatorene. -Her kan vi avklare hvilke muligheter vi har og hvilke muligheter politiet har, understreker hun.
Dette samarbeidet gjør det mulig for kommunen å få rask og relevant informasjon fra politiet, noe som er avgjørende for vårt fokus og videre arbeid i mange saker. Delgado forklarer videre:
-Politiet kan komme til et visst steg innen politisporet, og så er det vi i helse og velferd som jobber videre med saken innen vårt ansvarsområde. Eksempelvis så får ikke politiet gjort noe når det gjelder å koble på tjenester innen helse, økonomi og bolig, her kommer ressursgruppen inn.
Delgado understreker det viktige og gode samarbeidet med politiet.
Dokumentasjon og journalføring
Dokumentasjon og journalføring er en viktig del av TryggEst-arbeidet i Asker kommune.
-Vi har et kvalitetssystem der vi lager rutiner, så alle som jobber i helse kan gå inn og se hva rutinene er for TryggEst, sier Delgado.
-TryggEst koordinatorene er i tett dialog med de som har ansvaret for kommunen sitt journalsystem, og Amundsgård og de resterende ressurspersonen har fått tilgang til sin enhet. Hvis noen i Amundsgård sin enhet er i behov av tilgang, eksempelvis en primærkontakt som kanskje kartlegger og må dokumentere i saken, da må jeg eller en av de andre TryggEst-koordinatorene gi midlertidig tilgang, fortsetter hun.
Dette systemet bidrar til å sikre at alle saker blir dokumentert og fulgt opp på en systematisk måte, og at alle involverte har tilgang til nødvendig informasjon til rett tid.
Utfordringer og løsninger
En av de største utfordringene i arbeidet har vært å sikre at alle ansatte er informert og involvert i arbeidet. Samt nå ut til innbyggerne med informasjon om at TryggEst finnes.
-Vi må hele tiden jobbe med å synliggjøre TryggEst. Vi ser at tjenesten er mye mere koblet på nå enn tidligere, og tilbemeldinger fra avdelingsledere og andre i tjenesten er at TryggEst samarbeidet har bidratt til en god ansvarfordeling og raskere avklaring i saker, sier Delgado.
Amundsgård legger til at de jo også har løpende diskusjon om ulike saker for å vurdere om noe er en TryggEst sak eller ikke.
"Dette er nok sikkert ikke en trygghetssak, men ville bare høre”, slik beskriver hun at starten av en samtale fra en kollega ofte kan være.
-Det er bare å ringe, heller en gang for mye enn en for lite. -Så opplever vi at avdelingsledere, fagkoordinatorer og andre uttrykker at det er støttende å ha noen man kan drøfte bekymringer og saker med, sier Amundsgård.
(Bilde kun til illustrasjon)
Fremtidige mål
Asker kommune har satt seg ambisiøse mål for fremtiden. De ønsker å fortsette å forbedre deres evne til å forebygge og håndtere vold og overgrep, og håper å kunne inspirere andre kommuner til å gjøre det samme.
Vold, eksempelvis fysisk, psykisk, seksuell, økonomisk og omsorgssvikt, kan for noen fortsatt være skambelagt tema og vanskelig å snakke om. Derfor er det viktig og formidle at det finnes et apparat som er vant til å håndtere slike saker og som en kan drøfte med. Man er ikke alene, verken som innbygger, pårørende eller ansatt. Saker kan også drøftes anonymt.
-Vi håper at vi på sikt får mindre saker ved at vi er synlige og at vi jobber forebyggende og strukturert, understreker både Delgado og Amundsgård. De understreker også at implementering av TryggEst er verdt arbeidet og at dette åpenbart bidrar til bedre å sikre en gruppe av befolkningen som ofte kan være i vanskelige og sårbare livssituasjoner.
Kontaktopplysninger for TryggEst i Asker, finner du på kommunens egne nettsider.
I NAKU sin kunnskapsbank kan du lese mer om TryggEst og de ulike verktøyene som er utviklet. Du kan også lese om andre kommuner som har implementert TryggEst i sitt arbeid for å sikre risikoutsatte voksne i sitt område.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».