Regler i arbeidslivet - lettlest utgave
Arbeidslivet er preget av en rekke regler og retningslinjer som skal sikre trygge og rettferdige forhold for alle arbeidstakere. Enten det gjelder ferie, fravær, egenmeldingsordninger eller [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Hva er arbeidsmarkedstiltak, hvilke tiltak og virkemidler finnes for at personer med utviklingshemming skal kunne komme i jobb? Denne artikkelen søker å gi svar på disse spørsmålene.
Bilde: Audgunn Vilhelmsen Nordberg -Galleri Lista Fyr.
NAV kan i dag tilby ulike tiltak og virkemidler for mennesker som står i fare for å falle ut av arbeidslivet eller ønsker å komme (tilbake) i jobb (Meld. St. 33, 2015-2016). I statsbudsjettet for 2024 er det bevilget 8,4 milliarder kroner til arbeidsmarkedstiltak i Norge. I 2022 var det 44 259 personer som deltok i et arbeidsmarkedstiltak (SSB, 2024). Det er i all hovedsak personer med nedsatt arbeidsevne som deltar i tiltakene. Personer som har nedsatt arbeidsevne er personer som på grunn av sykdom, skade eller andre hindringer har mer langvarige og omfattende behov for bistand fra NAV for å få eller beholde arbeid. De viktigste årsakene til nedsatt arbeidsevne er muskel- og skjelettsykdommer og psykiske lidelser. Mange personer med utviklingshemming har en varig nedsatt arbeidsevne.
Les også artikkelen, Arbeidets betydning for personer med utviklingshemming.
Arbeidsevnevurdering
Med arbeidsevne mener NAV den enkeltes muligheter til å skaffe seg eller beholde arbeid. Alle som antas å ha nedsatt arbeidsevne har rett til en arbeidsevnevurdering hos NAV (NAV-loven, §14a). Formålet er å avklare arbeidsevnen og fastslå bistandsbehovet. Ved enkelte NAV-tiltak, samt søknad om arbeidsavklaringspenger, kvalifiseringsprogram og uføretrygd, kreves det også en arbeidsevnevurdering. Arbeidsevnevurderingen gjøres ved at den enkelte først vurderer egen arbeidsevne gjennom en egenvurdering. Deretter ser den enkelte og en veileder hos NAV sammen på mulighetene for arbeid og forhold som kan påvirke arbeidsevnen. NAV vurderer så den enkeltes muligheter og begrensninger opp mot kravene i arbeidslivet, basert på egenvurdering, CV, samtale med veileder og legeerklæring. NAV kan også tilby egne tiltak for å avklare arbeidsevne. Arbeidsevnevurderingen danner grunnlag for beslutninger NAV tar om økonomiske ytelser, aktivitetsplan og tiltak. Dersom arbeidsevnevurderingen konkluderer med at det er et bistandsbehov, har den enkelte rett til å delta i utarbeidelsen av en aktivitetsplan. Den skal beskrive hvilke virkemidler som anses nødvendige og hensiktsmessige for å kunne delta i arbeid (NOU 2016:17).
Formål og innhold i de arbeidsrettede tiltakene
Det overordnede formålet med tiltakene er å bedre den enkeltes arbeidsevne og muligheter til å få eller beholde arbeid (NAV, 2016). De arbeidsmarkedstiltakene har ulike målsetninger og innhold, avhengig av deltakerens helsesituasjon og sannsynlighet for å komme inn i, eller tilbake i, arbeidslivet. Tiltakene omfatter bl.a. avklaring av den enkeltes arbeidsevne, arbeidstrening, kvalifisering og oppfølging i form av motivering, veiledning eller opplæring. De fleste tiltakene er tidsbegrenset og gis til personer som har behov for bistand i en avgrenset periode. Av tidsubegrensede tiltak for personer med nedsatt arbeidsevne tilbyr NAV varig tilrettelagt arbeid (VTA) i skjermet virksomhet, varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet (VTAO) og varig lønnstilskudd. De som deltar i et arbeidsmarkedstiltak, kan ha krav på ulike ytelser fra NAV. Det dreier seg om tiltakspenger, kvalifiseringsstønad og arbeidsavklaringspenger.
Les om VTA-O i kunnskapsbanken.
Organisering av arbeidsmarkedstiltak
Arbeidsmarkedstiltakene tildeles av de lokale NAV-kontorene etter en vurdering av den enkeltes behov og arbeidsevne. Tiltakene kan ha kort eller lang varighet. Tiltakene omfatter også ulik grad av omfang og varighet med tanke på oppfølging. Personer med varig nedsatt arbeidsevne kan tilbys tidsubestemte arbeidsmarkedstiltak. Den arbeidsrettede oppfølgingen kan gis direkte fra NAV og kan omfatte veiledning og oppfølging knyttet til jobbsøking, kartlegging av behov for bistand og informasjon om arbeidsmarkedet (Meld. St. 33, 2015-2016). Arbeidsrettet bistand kan også gis i form av tjenester som etaten kjøper fra eksterne tiltaksarrangører, eller gjennom avtaler med ordinære virksomheter. NAV samarbeider med et stort antall tiltaksarrangører om kjøp av tiltaksplasser.
Skjermet virksomhet
Skjermede virksomheter er virksomheter med produksjon av varer og/eller tjenester som er etablert med sikte på å tilby personer med nedsatt arbeidsevne avklaring, arbeidstrening, kvalifisering eller varig tilrettelagt arbeid (Forskrift om arbeidsmarkedstiltak, 2016). Disse benevnes ofte som vekstbedrifter og arbeidsinkluderingsbedrifter. Per 14.2.2024 er 200 vekstbedrifter medlemmer av arbeidsgiverforeningen ASVL og 115 arbeidsinkluderingsbedrifter er medlem av interesseorganisasjonen Arbeid & Inkludering. Mens vekstbedriftene i all hovedsak tilbyr VTA-tiltaket, tilbyr arbeidsinkluderingsbedriftene mange av de øvrige tiltakene. I tillegg til skjermede virksomheter som ofte har lang erfaring med og er spesialisert på å drive tiltak for NAV, leverer også private leverandører, en del ideelle organisasjoner og sosiale entreprenører, arbeidsmarkedstiltak. Utdanningssystemet (særlig videregående skole) og arbeidsgivere er også viktige samarbeidspartnere til NAV for kvalifiseringstiltakene og ved bruk av praksisplasser og lønnstilskudd.
For nesten alle arbeidsmarkedstiltak er det utarbeidet kravspesifikasjoner, som sier hva tiltakene skal inneholde samt krav til de som skal arrangere dem. Ved kjøp av tiltak vurderer NAV tilbudet opp mot disse kravene.
Les mer om VTA og forskning i kunnskapsbanken.
Oversikt over arbeidsmarkedstiltak
Ifølge Forskrift om arbeidsmarkedstiltak (2016) kan NAV i dag tilby ulike arbeidsmarkedstiltak. På deres hjemmeside finner du oversikt over de ulike tilbudene.
Avklaring
Dette tiltaket er beregnet for de som er usikre på hva de kan jobbe med, for eksempel fordi de har fått dårligere helse eller vært lenge ute av arbeidslivet og har behov for mer hjelp enn hva NAV kan tilby. I avklaringstiltaket skjer det en grundig kartlegging av den enkeltes muligheter og utfordringer med tanke på å komme i jobb og holde på en jobb. Avklaring kan vare i inntil fire uker med mulighet for forlengelse i inntil åtte uker.
Oppfølgingstiltak
Disse tiltakene er beregnet for de som trenger støtte eller veiledning til å finne eller beholde en jobb. Det kan være en mentor på arbeids- eller studieplassen eller støtte fra en veileder. Tiltakene kan bl.a. inneholde jobbsøking, opplæring i arbeidsrelaterte og sosiale ferdigheter og tilpasning og tilrettelegging av arbeid og arbeidssituasjon. Mentor er et tilskudd for å frikjøpe en kollega på arbeidsplassen eller en medstudent ved utdanningsstedet. Mentoren kan gi ekstra bistand på jobb eller under utdanning støttet av NAV. Oppfølging er et tiltak for de som trenger støtte for å skaffe eller beholde en jobb, og som har behov for omfattende oppfølging. Tiltaket skal være tilpasset den enkeltes behov ut fra mulighetene hans/hennes på arbeidsmarkedet. Tiltakene kan vare inntil seks måneder, men kan forlenges med ytterligere seks måneder. For personer med nedsatt arbeidsevne kan tiltaket vare i inntil tre år.
Arbeidsrettet rehabilitering
Dette tiltaket skal styrke arbeidsevnen, og gjennom rehabilitering skal gi hjelp til å mestre helserelaterte og sosiale problemer som hindrer tiltaksdeltakerne i å delta i arbeidslivet. Varigheten på det dagbaserte tilbudet skal være i tråd med den enkeltes behov, innenfor en maksimal varighet på 12 uker.
Arbeidstrening
Arbeidsutprøving er beregnet for de som har lite arbeidserfaring, eller som har nedsatt arbeidsevne og har behov for å jobbe i et skjermet arbeidsmiljø. Arbeidstrening kan passe for de som vil se om de kan mestre en bestemt type jobb, eller trenger en referanse mens de søker vanlig jobb. Arbeidsoppgavene skal være tilrettelagt behovene til den enkelte, og tiltaksdeltakeren blir fulgt opp av NAV. Det kan gis arbeidstrening i inntil ett år. Ved nedsatt arbeidsevne kan det gis arbeidstrening i ytterligere seks måneder.
Arbeidsforberedende trening (AFT)
Arbeidsforberedende trening (AFT) er et tiltak for de som har behov for å jobbe i et skjermet og tilrettelagt arbeidsmiljø i en oppstartsfase. Tiltaket er aktuelt for de som har nedsatt arbeidsevne og som trenger hjelp for å komme i jobb. Etter en periode med forberedende trening i en skjermet virksomhet gir arbeidstrening i en ordinær virksomhet. Hensikten er å avklare arbeidsevnen gjennom arbeidstrening i ulike arbeidssituasjoner. Varighet er ett år, med mulighet for forlengelse ett år.
Tilskudd til lønnsutgifter
Lønnstilskudd vil si at arbeidsgiveren får dekket en del av lønnen. NAV kan innvilge lønnstilskudd om en person har problemer med å få en jobb på ordinære lønns- og arbeidsvilkår, eller står i fare for å miste jobben av helsemessige årsaker. Det kan også være aktuelt ved kronisk sykdom eller graviditet som fører til stort sykefravær. Midlertidig lønnstilskudd skal øke mulighetene for å få eller beholde ordinært arbeid. Arbeidstakeren får ordinær lønn med sikte på fast ansettelse i en hel- eller deltidsstilling. Arbeidsgiver får et tilskudd til lønnen i en begrenset periode. NAV kan gi midlertidig lønnstilskudd både til private og offentlige virksomheter. Varig lønnstilskudd skal øke mulighetene for ordinært arbeid for de som har varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne, og bidra til å forebygge uførepensjonering. Arbeidstakeren får ordinær lønn og ansettelse i en hel- eller deltidsstilling. Arbeidsgiver får et tilskudd til lønnen. NAV kan utbetale tilskuddet så lenge det er nødvendig og hensiktsmessig.
Kvalifisering
Kvalifiseringstiltak kan øke den formelle kompetansen til personer som har lite formell utdanning eller gi ny kompetanse til personer som er tvunget til å skifte yrke av helsemessige årsaker. Opplæring er tiltak for de som trenger kvalifisering for å kunne få jobb eller beholde jobb. Hensikten er at de skal bli kvalifisert for ledige jobber. De kan enten få opplæring som arbeidsmarkedskurs (AMO-kurs) eller innenfor det ordinære utdanningssystemet. Gjennom tiltaket bedriftsintern opplæring kan virksomheter motta tilskudd til opplæring av egne ansatte ved større omstillinger. Hvis noen har vanskeligheter med å følge vanlig undervisning, kan de få yrkesrettet opplæring i en skjermet virksomhet, dvs. kvalifisering i arbeidsmarkedsbedrift. Opplæringstiltaket kan ha en varighet på inntil 3 år. Jobbklubb er et kortvarig tiltak for de som søker jobb. Når de deltar på jobbklubb får de støtte til å orientere seg på arbeidsmarkedet og være en aktiv jobbsøker.
Tilrettelegging
NAV har flere tiltak som kan være aktuelle for de som kan jobbe hvis de praktiske forholdene blir lagt til rette for det. De kan få hjelp til å vurdere hvordan arbeidsplassen kan tilpasses behovene til den enkelte. NAV kan også tilby hjelpemidler, eller gi tilskudd til arbeidsgiver for å gjøre nødvendige tilpasninger.
Arbeid med støtte
Dette tiltaket er støtte for å skaffe eller beholde en jobb. Støtten skal tilpasses ut ifra tiltaksdeltakerens interesser og jobbønsker. En jobbspesialist tilknyttet NAV-kontoret følger opp tiltaksdeltakeren i samarbeid med NAV-veilederen. Målet er å gi hjelp til å komme i jobb og være i jobb over tid. Jobbspesialisten kan følge opp deltakeren også etter at han eller hun har startet i jobben eller opplæringsløpet. Det vektlegges individuell tilpasning og tilrettelegging. Jobbspesialisten tilbyr støtte til både tiltaksdeltakeren og arbeidsgiveren over tid. Tiltaket kan vare i inntil 3 år avhengig av hvordan behovet for hjelp vurderes.
Tilrettelagt arbeid
Dette er tiltak for de som har behov for arbeid i en skjermet virksomhet med arbeidsoppgaver som er tilpasset den enkelte, og som mottar eller forventes i nær fremtid å motta uføretrygd. Varig tilrettelagt arbeid (VTA) kan være aktuelt for de som har, eller i nær framtid forventer å få innvilget uføretrygd og trenger spesiell tilrettelegging og oppfølging. Som deltaker i varig tilrettelagt arbeid er de arbeidstaker i henhold til arbeidsmiljøloven, og skal ha en arbeidskontrakt. Tiltaket er ikke tidsbegrenset. NAV skal likevel vurdere jevnlig om det kan være aktuelt med andre arbeidsmarkedstiltak, utdanning eller ordinært arbeid. VTA kan også tilbys som enkeltplasser i ordinære virksomheter gjennom Varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet (VTAO).
Kvalifiseringsprogrammet (KVP)
Kvalifiseringsprogrammet (KVP) er et tilbud om oppfølging og arbeidstrening for de som ønsker å komme i arbeid, men trenger ekstra oppfølging for å klare det. Målet med programmet er at de skal få den oppfølgingen de trenger for å komme i arbeid eller aktivitet. Programmet er på fulltid og skal inneholde arbeidsrettede aktiviteter, opplæringsaktiviteter og tett individuell oppfølging og veiledning. Programmet kan også inneholde andre aktiviteter som støtter opp under og forbereder overgang til arbeidslivet. KVP har en varighet på inntil ett år, men NAV kan forlenge programmet med ett år hvis det vurderes som hensiktsmessig og nødvendig. De som deltar i tiltaket gis kvalifiseringsstønad, som er 2 ganger G, som per 1. mai 2023 vil tilsvare 237 240 kroner. De som er under 25 år, mottar 2/3 av full stønad.
Du kan lese mer om arbeidsmakedstiltak og forskning i denne artikkelen i vår kunnskapsbank.
Gjertsen, H. (2021). Arbeidsrettede tiltak for personer med utviklingshemming, I H. Gjertsen, L. Melbøe & Hauge, H. (Red.), Arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming. Universitetsforlaget.
Lov om arbeids- og velferdsforvaltningen (arbeids- og velferdsforvaltningsloven) [NAV-loven]
Meld. St. nr. 33 (2015-2016). NAV i en ny tid – for arbeid og aktivitet
Nav (2016). Forskrift om arbeidsmarkedstiltak (2016-06-17)
NOU 2012:6 Arbeidsrettede tiltak.
Nøkleby, H., Blaasvær, N. & Berg, R. (2017). En systematisk oversikt. Supported Employment for arbeidssøkere med bistandsbehov. Folkehelseinstituttet.
SSB (2024) Tilknytning til arbeid, utdanning og velferdsordninger – SSB
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».