Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Hjem
  • >
  • Kunnskapsbanken
  • >
  • Eksempel: Veien til matglede

Kunnskapsbanken

Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.

  • Tips! Start med å lese artikkelen Om utviklingshemming
Se sektorer

Søkeskjema

  • Arbeid og aktivitet
    • Ordinært arbeid
    • Dagsenter
    • Arbeidsmarkedstiltak
    • > Se alle artikler
  • Pårørende og familie
    • Foreldre
    • Søsken
    • Foreldre med kognitive vansker
    • > Se alle artikler
  • Helse og omsorg
    • Rus
    • Habilitering
    • BPA
    • Psykisk helse
    • Helse
    • Ernæring
    • Seksualitet
    • Legemidler
    • Aldring
    • > Se alle artikler
  • Hjem og miljø
    • Boformer
    • Universell utforming
    • Velferdsteknologi
    • > Se alle artikler
  • Kultur og fritid
    • Aktivitetsområder
    • Støttekontakt
    • > Se alle artikler
  • Oppvekst og utdanning
    • Barnehage
    • Grunnskole
    • SFO
    • Videregående opplæring
    • Voksenopplæring
    • > Se alle artikler
  • Tema og fagområde
    • CRPD
    • Selvbestemmelse
    • Miljøterapi
    • Diagnose
    • Kriminalitet
    • Kommunikasjon
    • Minoritetsbakgrunn
    • Tvang og makt
    • Livssyn
    • Ledelse og organisering
    • > Se alle artikler
Helse og omsorg > Ernæring

Veien til matglede - Filmer om matlaging

Da pandemien stengte dører for fysisk matlagingskurs på Sagene, åpnet dørene seg for filmer om matlaging som er tilgjengelig for alle. 

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
30. juni 2021. Sist oppdatert: 16. desember 2024

Bilde tatt av en video som sagene bydel har laget. Viser noen som har laget mat ©Sagene bydel

For noen år siden ønsket bydel Sagene å sette søkelys på økt kunnskap om mat og matlaging hos sine innbyggere med utviklingshemming og ansatte i tjenestene, og søkte blant annet midler til dette. Mange personer med utviklingshemming har større behov for ernæringsoppfølging. Med tanke på hvor viktig forebyggende helsearbeid i denne befolkningsgruppa er var det spennende at bydelen fikk mulighet til å gjøre mer.

Da midlene ble søkt var det i utgangspunktet tenkt at det skulle arrangeres kokkekurs med firmaet «Unge kokker» for både personer med utviklingshemming og ansatte. Ansatte trenger også å være trygge i matlaging, fordi de skal kunne veilede og bistå i å ta helsefremmende matvalg. Basert på erfaringer klinisk ernæringsfysiolog og andre ansatte har, og erfaring med matlaging hos brukerne er det i sum noe begrensede matlagingsferdigheter.

Så kom koronapandemien og alt ble i utgangspunktet satt på vent, men da kom ideen; kan vi ikke lage korte videosnutter med matlaging? Og basert på den ideen, og innspill fra personer med utviklingshemming og ansatte om hva de ønsket å lære seg mer om, så ble videoene «Veien til matglede» laget. Videoene går igjennom noen grunnleggende tema om matlaging.

Tilbakemeldingene var nemlig:

  • Lære seg å kutte løk
  • Porsjonere ut middagsmat
  • Hvordan steke fisk
  • Hvordan se at mat er dårlig

Bilde av de ulike filmene, med lenke til nettsiden

Videoene er tenkt å kunne sees enkeltvis, eller i en serie. En kan bruke dem på personalmøter, husmøter med flere beboere eller i individuell veiledning og opplæring. Man kan ta en video som utgangspunkt for diskusjon og samtale- og man kan f.eks. se videoen om det å lage egg på ulike måter og så koke egg sammen.

Ta kontakt med Kristine Nordkvelle, kristine.nordkvelle@bsa.oslo.kommune.no, for mer informasjon.

Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2021) "Eksempel: Veien til matglede" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 16. desember 2024, lest 31. mai 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/eksempel-veien-til-matglede
Del artikkelen:

Relaterte artikler

  • Fra avvik til suksess: Fredrikstad kommunes forbedringsarbeid i en barnebolig
  • Livsstilsteamet i Sandnes kommune: Fremmer god helse og livskvalitet
  • Psykisk helse: Forskning
  • E-læring "Lettere kropp"
  • E-læring om mat og trivsel
  • Ernæringskartlegging av personer med utviklingshemming

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

Nylig lagt til

15
mai

Fra avvik til suksess: Fredrikstad kommunes forbedringsarbeid i en barnebolig

Det landsomfattende tilsynet med barne- og avlastningsboliger viste at mange kommuner har store utfordringer med å sikre tjenester i tråd med lov og nasjonale føringer. Fredrikstad kommune har etter [...]

Les mer
10
mar

Seniorkurs for personer med utviklingshemming

Nasjonalt senter for aldring og helse arrangerer seniorkurs for personer med utviklingshemming, og de tilbyr også kommunene støtte til å arrangerer slike kurs selv. 

Les mer
6
mar

Statistikk om utviklingshemming

To nye verktøy gir detaljert innsikt i bruk av kommunale helse- og omsorgstjenester for personer som har mottatt habilitering i spesialisthelsetjenesten. – Et viktig skritt mot likeverdige helse- og [...]

Les mer

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU