Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Hjem
  • >
  • Kunnskapsbanken
  • >
  • Eksempel: Veien til matglede

Kunnskapsbanken

Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.

  • Tips! Start med å lese artikkelen Om utviklingshemming
Se sektorer

Søkeskjema

  • Arbeid og aktivitet
    • Ordinært arbeid
    • Dagsenter
    • Arbeidsrettede tiltak
    • > Se alle artikler
  • Pårørende og familie
    • Foreldre
    • Søsken
    • Foreldre med kognitive vansker
    • > Se alle artikler
  • Helse og omsorg
    • Rus
    • Habilitering
    • BPA
    • Psykisk helse
    • Helse
    • Ernæring
    • Seksualitet
    • Legemidler
    • Aldring
    • > Se alle artikler
  • Hjem og miljø
    • Boformer
    • Universell utforming
    • Velferdsteknologi
    • > Se alle artikler
  • Kultur og fritid
    • Aktivitetsområder
    • Støttekontakt
    • > Se alle artikler
  • Oppvekst og utdanning
    • Barnehage
    • Grunnskole
    • SFO
    • Videregående opplæring
    • Voksenopplæring
    • > Se alle artikler
  • Tema og fagområde
    • CRPD
    • Diagnose
    • Kriminalitet
    • Kommunikasjon
    • Minoritetsbakgrunn
    • Selvbestemmelse
    • Tvang og makt
    • Livssyn
    • Identitet
    • Ledelse og organisering
    • > Se alle artikler
30. juni 2021 - Helse og omsorg > Ernæring

Veien til matglede - Innovasjonsprosjekt på Sagene Frisklivssentral

Da pandemien stengte dører for fysisk matlagingskurs på Sagene, åpnet dørene seg for matvideoer som vil nå hele landet. Frisklivssentralen i Sagene åpnet i 2012 og hadde frem til 2019 ikke hatt tilbud til personer med utviklingshemming. Det eneste tilbudet som har vært til denne brukergruppa har vært et kostholdskurs med bydelens kliniske ernæringsfysiolog.

Bilde tatt av en video som sagene bydel har laget. Viser noen som har laget mat ©Sagene bydel

I Sagene bydel er det 6 bofellesskap med til sammen 40 personer med utviklingshemming, hvor mange av dem har større behov for ernæringsoppfølging. Med tanke på hvor viktig forebyggende helsearbeid i denne befolkningsgruppa er var det spennende at bydelen fikk mulighet til å gjøre mer. Da midlene ble søkt var det i utgangspunktet tenkt at det skulle arrangeres kokkekurs med firmaet «Unge kokker» for både personer med utviklingshemming og ansatte. Ansatte trenger også å være trygge i matlaging, fordi de skal kunne veilede og bistå i å ta helsefremmende matvalg. Basert på erfaringer klinisk ernæringsfysiolog og andre ansatte har, og erfaring med matlaging hos brukerne er det i sum noe begrensede matlagingsferdigheter.

Så kom koronapandemien og alt ble i utgangspunktet satt på vent, men da kom ideen; kan vi ikke lage korte videosnutter med matlaging? Og basert på den ideen, og innspill fra personer med utviklingshemming og ansatte om hva de ønsket å lære seg mer om, så ble videoene «Veien til matglede» laget. Videoene går igjennom noen grunnleggende tema om matlaging.

Tilbakemeldingene var nemlig:

  • Lære seg å kutte løk
  • Porsjonere ut middagsmat
  • Hvordan steke fisk
  • Hvordan se at mat er dårlig

Bilde av de ulike filmene, med lenke til nettsiden

Videoene er tenkt å kunne sees enkeltvis, eller i en serie. En kan bruke dem på personalmøter, husmøter med flere beboere eller i individuell veiledning og opplæring. Man kan ta en video som utgangspunkt for diskusjon og samtale- og man kan f.eks. se videoen om det å lage egg på ulike måter og så koke egg sammen.

Ta kontakt med Kristine Nordkvelle, kristine.nordkvelle@bsa.oslo.kommune.no, for mer informasjon.

Del artikkelen:

Relaterte artikler

  • Utviklingshemming og ernæring: Forskning
  • URO – et prosjekt om utviklingshemming og rus
  • Nettressurser om trening og fysisk aktivitet
  • E-læringer: Kunnskapsbasert Habilitering
  • Utviklingshemming og koronapandemi
  • Koordinert og sammenhengende tjenestetilbud

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

Nylig lagt til

12
jan

Utviklingshemming og ernæring: Forskning

Hva sier forskning om utviklingshemming og ernæring, og hvilke verktøy og ressurser er tilgjengelig i Norge? Dette kan du lese om i denne artikkelen

Les mer
4
jan

Tvang og makt: Utfordrende atferd og årsak

Utfordrende atferd er den korrekte betegnelsen vi skal bruke når vi snakker om atferd som kan være vanskelig for brukeren eller de som er sammen med og omgås brukeren. Årsaken til at man ønsker å [...]

Les mer
20
des

URO – et prosjekt om utviklingshemming og rus

URO- Utviklingshemming, Rus, Opplysning, er et IOGT-prosjekt finansiert av Stiftelsen Dam. IOGT er en ideell organisasjon som har som mål at det skal være lett å ta rusfrie valg. I URO-prosjektet vil [...]

Les mer

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Kim Berge

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2023 NAKU