Kosthold: E-Læring
Hva er egentlig god ernæringspraksis? Og hvordan kan du bidra til det der du jobber - uten å tråkke på brukernes selvbestemmelsesrett?
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I denne artikkelen kan du lese om lovgrunnlaget for koordinator og individuell plan.
Rett og plikt til koordinator og individuell plan
Rett og plikt til koordinator og individuell plan er nedfelt i flere ulike lovregler.
Bestemmelsene utdypes i Forskrift om individuell plan ved ytelse av velferdstjenester og Forskrift om habilitering og rehabilitering, og koordinator. Rutiner for samarbeid mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten skal nedfelles i samarbeidsavtaler jf. helse- og omsorgstjenesteloven. Helsedirektoratet har utgitt veileder om rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator.
Skolens plikt til å delta i arbeidet med individuell plan er nedfelt i Opplæringslova § 4A-14 og Privatskolelova §3-6a om samarbeid og samordning. Lovene viser til at kommunen, fylkeskommunen og skolen "skal samarbeide med andre tenesteytarar dersom samarbeid er nødvendig for å gi eleven eit heilskapleg og samordna tenestetilbod. Dersom eleven har individuell plan etter anna lov og forskrift, skal skolen delta i samarbeid om utarbeiding og oppfølging av tiltak og mål i den individuelle planen."
Mer om individuell plan i denne artikkelen.
Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet har gått sammen om å lage veilederen Barn og unge med habiliteringsbehov, Samarbeid mellom helse- og omsorgssektoren og utdanninssektoren om barn og unge som trenger samordnet bistand. Veilederen gir statlige føringer som skal bidra til bedre samarbeid mellom helse- og omsorgssektoren og utdanningssektoren gjennom at barn og unge får nødvendig og individuell tilpasset bistand i habiliteringsprosessen. Veilederen omhandler tjenestenes roller, ansvar, funksjon og etablering av samhandlingsrutiner.
Helsedirektoratet utgav høsten 2016 en veileder om pårørende i helse- og omsorgssektoren. Veilederen tar for seg helseforetak og kommuners plikt ovenfor pårørende, hvem regnes som pårørende, involvering av pårørende i utredning, behandling, informasjon og støtte til barn som pårørende mv.
Les også artikkelen koordinert og sammenhengende tjenestetilbud.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».