Informasjonsside om vergemål
Vergemål er et frivillig hjelpetiltak for personer som på grunn av sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse ikke klarer å ivareta sine interesser selv. Ansvarsområdene kan blant annet være å hjelpe [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Koordinerende enhet finnes både i kommunene, i spesialithelsetjenesten og i helseregionene. Koordinerende enhet skal være knutepunkt i samhandlingen mellom bruker eller pasient og de ulike instansene i hjelpeapparatet.
Rett og plikt til koordinator og samhandling
Rett og plikt til samhandling, koordinator og individuell plan er nedfelt i flere ulike lovregler.
• Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5
• Helse- og omsorgstjenesteloven §§ 7-1 og 7-2
• Spesialisthelsetjenesteloven §§ 2-5 og 2-5a
• Psykisk helsevernloven § 4-1
• Barnevernloven § 3-2a og
• Arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 15.
Bestemmelsene utdypes i Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator(2011). Rutiner for samarbeid mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten skal nedfelles i samarbeidsavtaler jf. helse- og omsorgstjenesteloven.
Skolens plikt til å delta i arbeidet med individuell plan er nedfelt i: Komentar til opplæringslova § 15.5. Prop. 129 L (2012-2013) Endringer i opplæringslova og privatskolelova (spesialundervisning m.m.) Lovforslaget er en oppfølging av tiltak i Meld. St. 18 (2010-2011) Læring og fellesskap. På bakgrunn av forslag i NOU 2009: 18 Rett til læring fremmet Kunnskapsdepartementet forslag i meldingen om at det hjemles i opplæringsloven at skolen skal delta i samarbeid om utarbeiding og oppfølging av tiltak og mål i individuell plan hjemlet etter helselovgivningen og sosiallovgivningen. Slikt samarbeid skal skje når det er nødvendig for å ivareta elevens behov for et helhetlig, koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud.
En utdyping av retten til individuell plan kom gjennom ny forskrift om individuell plan og koordinator i 2012. Høsten 2015 kom det i tillegg en veileder til forskriften om rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator. Mer om individuell plan i denne artikkelen.
Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet har gått sammen om å lage veilederen Barn og unge med habiliteringsbehov, Samarbeid mellom helse- og omsorgssektoren og utdanninssektoren om barn og unge som trenger samordnet bistand,(2015). Veilederen gir statlige føringer som skal bidra til bedre samarbeid mellom helse- og omsorgssektoren og utdanningssektoren gjennom at barn og unge får nødvendig og individuell tilpasset bistand i habiliteringsprosessen. Veilederen omhandler tjenestenes roller, ansvar, funksjon og etablering av samhandlingsrutiner.
Helsedirektoratet utgav høsten 2016 en veileder om pårørende i helse- og omsorgssektoren. Veilederen tar for seg helseforetak og kommuners plikt ovenfor pårørende, hvem regnes som pårørende, involvering av pårørende i utredning, behandling, informasjon og støtte til barn som pårørende mv.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».